Trei medici de la Spitalul Judetean de Urgenta Zalau au ravnit la postul de director medical al unitatii si s-au inscris la concursul care a avut loc saptamana aceasta. Este vorba medicul ginecolog Majdik Vasile, care si-a dorit al doilea mandat, medicul ORL-ist Anamaria Matioc si medicul pneumolog Gabriel Gavrilut. Proba scrisa a avut loc marti, iar ieri ar fi trebuit sa aiba loc interviul. Numai ca…n-ai cu cine. „In urma probei scrise la concursul organizat in vederea ocuparii functiei deurarii director medical, cei trei candidati au fost respinsi de catre comisia de concurs”, este raspunsul oficial trimis ieri de biroul de presa al Spitalului Judetean de Urgenta Zalau, la solicitarea Graiul Salajului.
Conform Metodologiei pentru organizarea concursului pentru ocupa-rea functiei de director medical, concursurile ar fi trebuit sa se desfasoare in zilele de 26 si 27 noiembrie, adica marti si miercuri. Ar fi trebuit, pentru ca, bineinteles, proba interviului nu a mai avut loc, devreme ce niciunul din cei trei aspiranti nu a trecut de proba scrisa, proba eliminatorie, de altfel. Pentru a fi declarati admisi, candidatii trebuie sa obtina in cadrul concursului media finala cel putin sapte, iar la fiecare proba minimum nota sase, se mai arata in metodologie. Se intelege, asadar, ca nici unul nu a scris de nota 6.
Majdik nu comenteaza, Gavrilut e resemnat
Medicul Majdik Vasile, cel care a ocupat functia de director medical timp de trei ani si care a candidat pentru un nou mandat, a fost neincrezator in ce priveste discutiile cu presa si nu a dorit sa ne comunce nimic ieri prin telefon. Daca se teme de ceva cel care a fost director me-dical la Spitalul Judetean, probabil este vorba de situatia jenanta ca a ocupat functia si nu a reusit sa confirme ca are cunostintele si abilitatile pentru acest post-cheie in cea mai mare unitate spitaliceasca din judet.
Medicul pneumolog Gabriel Gavrilut ne-a declarat ca exista doua variante posibile pentru care nici un candidat nu a trecut de proba scrisa a examenului. „Concursul a fost prea greu, sau candidatii nu au fost pregatiti”, spune medicul. In opinia lui Gavrilut, a doua varianta este mai plauzibila. „Toti concurentii au fost insuficient pregatiti. Daca eram destul de bine pregatiti, luam examenul. Cel putin, in ceea ce ma priveste, eu am fost nepregatit”, spune Gavrilut cu o maxima deschidere pentru presa si, implicit, fata de public. Intrebat cum crede ca vor evolua lucrurile, dat fiind faptul ca Spitalul Judetean trebuie sa aiba un director medical, Gabriel Gavrilut declara: „Din cate stiu, din punct de vedere legal, se mai poate prelungi mandatul actualului director medical cu inca trei luni, sau probabil se va organiza un alt concurs pentru ocuparea acestui post. Nu stiu insa sa va spun cand; ramane de vazut”.
Al treilea candidat a fost medicul ORL-ist Anamaria Matioc, pe care nu am reusit sa o contactam ieri.
Post cu responsabilitati
Biroul de presa din cadrul Spitalului Judetean de Urgenta Zalau ne-a pus la dispozitie cadrul legal care stabileste atributiile unui director medical. Cateva din principalele atributii ale directorului me-dical sunt coordonarea si elaborarea la termen a propunerilor privind planul de dezvoltare al spitalului, bugetul de venituri si cheltuieli, in calitate de presedinte al consiliului medical. Monitorizeaza calitatea serviciilor medicale la nivelul spitalului, inclusiv prin evaluarea satisfactiei pacientilor si elaboreaza, impreuna cu sefii de sectii, propuneri de imbunatatire a activitatii medicale. Raspunde de coordonarea si corelarea activitatilor medicale desfasurate la nivelul sectiilor pentru asigurarea tratamentului adecvat pentru pacientii internati. Intocmeste planul de formare si perfectionare a personalului medical, la propunerea sefilor de sectii si laboratoare. Asigura res-pectarea normelor de etica profesionala si deontologie medicala la nivelul spitalului, colaborand cu Colegiul medicilor din Romania. Analizeaza si ia decizii in situatia existentei unor cazuri medicale deosebite (de exemplu, cazuri foarte complicate, care necesita o durata de spitalizare mult prelungita, morti subite etc). Stabileste coordonatele principale privind consumul de medicamente si materiale sanitare la nivelul spitalului, in vederea unei utilizari judicioase a fondurilor spitalului.
E adevarat, e un post greu si cu responsabilitate!