Dam multumire lui Dumne-zeu, fara de care nu putem face nimic, ca ne-a invre- dnicit ca in anul 2013 sa colindam din nou, dupa patru ani, la romanii din Ungaria, cu binecuvantarea P.S. Siluan – Episcopul Bisericii Ortodoxe Romane din Ungaria.
In data de 23 noiembrie, am participat la un eveniment foarte important; dezvelirea bustului mitropolitului Andrei Saguna, in localitatea Apaten- Koroszegapat – din Ungaria, in prezenta I.P.S Laurentiu Streza.
Au participat patru episcopi invitati din tara, membri ai misiunilor diplomatice, ambasadorul Romaniei la Budapesta, domnul Alexandru Ni-cula, reprezentantul Ministerului de Externe, domnul Stejarel Olaru, ministru secretar de Stat, oficialitati locale si credinciosi romani.
Romania a fost reprezentata la acest eveniment de suflet si de Excelenta Sa domnul consul Ioan Fodo- reanu, salajean la origine, de domnul Viorel Urs, de domnul Daniel Sauca, directorul Directiei pentru Cultura si Arta Salaj, si de Corul „Gloria Dei”.
Dupa cuvantul de „Bun venit” al parintelui paroh Origen Sabau, protopopul Dobritinului si gazda evenimentului de la Biserica cu hramul „Sfantul Nicolae”, s-a dezvelit bustul si s-a oficiat un Te Deum. A urmat apoi simpozionul dedicat marii personalitati a lui Andrei Saguna (1808-1873), simpozion coordonat de P.S. Siluan, evocandu-se meritul sau in infiintarea Mitropoliei Ortodoxe a Ardealului, rolul sau in istoria Transilvaniei si in istoriografia romaneasca, dar si calitatile care au condus la canonizarea lui.
In seara zilei de 23 noiembrie, i-am colindat pe P.S. Siluan si pe domnul consul Fodoreanu. Dupa ce s-a cantat „Pe Stapanul” – asa cum se canta pentru arhiereu, a urmat colinda si cina; prima conlinda din Postul Sfantului Craciun al anului 2013. Gazda noastra, P.S. Siluan, ne-a bucurat cu felicitarile prentru cor, prin stiuta-i amabilitate si caldura de pastor sufletesc. Ne-a adus lumina in suflete si binecuvantare pentru Sfanta Liturghie arhiereasca, pe care urma sa o desfasuram a doua zi.
In data de 24 noiembrie, la chemarea clopotului, corul era prezent in Biserica cu hramul „Sf. Cuvioasa Parascheva” din Jula Mica, unde Parintele Petru Puscas ne-a intampinat cu multa caldura. Sfanta Liturghie savarsita impreuna cu Arhiereul este inaltatoare, emotionanta, dar si solicitanta, prin exceptiile tipicului, prin cantarile deosebite. Corul a raspuns cu piosenie, simtind cu totii prezenta Duhului Sfant, care s-a coborat peste noi toti, in sfanta biserica. Dumnezeu era in mijlocul nostru. A urmat apoi recitalul de colinde salajene si universale, pe care credinciosii din biserica le-au primit cu multa bucurie si cu aplauze.
Dupa masa de pranz, la invitatia P.S. Siluan, am vi-zitat capitala de judet – orasul Bekescsaba, unde ne-au impresionat turnurile Bisericii Romano-Catolice, Bulevardul Andras, cu cochetele statui si magazine, cladirea Primariei si Teatrul Jokai.
Bucuriile unei zile pline si binecuvantate nu s-au inche-iat, deoarece la intoarcerea spre casa urma sa concertam la Biserica „Acoperamantul Maicii Domnului” din Oradea, unde ne astepta un mare numar de credinciosi, impreuna cu pastorii lor sufletesti. „O, ce veste minunata”, cantata de toti credinciosii din biserica impreuna cu corul, ne-a umplut sufletele de bucurie si ne-a apropiat de cer.
Multumim celor care au facut posibila aceasta deplasare. Dumnezeu sa le rasplateasca, prin darurile Lui de sanatate, impliniri, bucurii.
Tuturor va dorim Sarbatori binecuvantate si La multi ani!
Corul „Gloria Dei” in Ungaria „Mare esti Doamne, si minunate sunt lucrurile mainilor Tale”
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...