Prim-edilul comunei Benesat, Sorin Romocea, a fost printre primii cinci primari din tara care a depus un proiect pe Ordonanta de Guvern nr.7/2006. Proiectul avea ca obiectiv alimentarea cu apa a celor trei localitati: Benesat, Alunis si Biusa. Lucru bun si realizat. Prin Ordonanta 7 nu se alocau insa bani si pentru canalizare. asa ca s-au incercat solutii pentru ca apa utilizata in gospodariile cetatenilor sa ajunga in locuri sigure, fara a produce poluare. Numai ca, deocamdata, tot fosa septica este la moda.
Dupa mai multe cautari, s-a ajuns la concluzia ca in locul numit Veresforas (Izvorul Rosu), din hotarul satului Benesat, exista cel mai mare de-bit de apa, suficienta pentru cele trei asezari. S-au executat foraje, s-au trimis probe de apa pentru analize si dupa trecerea examenului au inceput lucrarile. S-au forat astfel doua puturi cu o adancime de 150 de metri fiecare. Primul are un debit de 8 litri pe secunda, iar cel de al doilea de 3,5 litri pe secunda. La cateva sute de metri de puturi s-a amenajat un bazin de acumulare, din care apa ajunge in cismelele de pe ulite si in casele oamenilor, prin cadere. Reteaua de conducte se intinde pe o lungime de 17 kilometri. Valoarea investitiei a fost de 24 de milioane de lei vechi. Numai ca dupa noile reglementari ale Comisiei Europene, aductiunea de apa presupune neaparat si sistem de canalizare. In acest sens, primarul Romocea a depus un proiect prin Programul National de Dezvoltare Rurala, pe Masura 322, proiect integrat care are ca obiective canalizarea si asfaltarea uitelor din toate satele comunei. Al doilea obiectiv a fost realizat; primul, insa, n-a avut sorti de izbanda.

Singura solutie ramane fosa septica
Aductiunea apei potabile in cele trei sate ale comunei Benesat a fost realizata in urma cu trei ani. Cum obiectivul canalizare din Masura 322 cazuse, primarul Sorin Romocea a avut ideea ca fiecare gospodarie care doreste sa se racordeze la conducta stradala sa dispuna de o fosa septica. Altfel nu va beneficia de apa la robinet. Au facut oamenii ce au putut, s-au imprumutat de bani si vreo 60 la suta din gospodariile comunei Benesat au apa in curte. si fose septice, bineinteles. S-a pus problema unui sistem de canalizare. dar cum ulitele satelor au fost deja asfaltate pe o lungime de 9 kilometri, primarul nu s-a indurat sa sparga proaspatul asfalt, asa cum se practica, din nefericire, in multe comune din Salaj. S-a incercat o alta solutie pentru sistemul de canalizare, si anume ca acesta sa treca prin gradinile oamenilor. Unii au fost de acord, altii nu. Si apoi, cetatenii care s-ar racorda la sistemul de canalizare ar plati dublu metrul cub de apa, pentru ca ar fi inclus si pretul apei menajere evacuate. Pe cand fosa septica o vidanjezi o data la trei-paru ani. Asadar, deocamdata, pentru gospodariile care mai vor sa se racordeze la sistemul stradal de alimentare cu apa din comuna Benesat, singura solutie ramane fosa septica.