Inspectoratului de Politie Judetean (IPJ) informeaza ca o femeie din Zalau a fost victima unei inselaciuni prin metoda „Accidentul”, cu toate ca asemenea cazuri si recomandarile de prevenire a acestora au mai fost mediatizate. Potrivit reprezen-tantilor politiei, se inregistreaza in continuare plangeri din partea persoanelor care au cazut victime unor astfel de inselaciuni.
In data de 22 noiembrie, o femeie din Zalau a sesizat Politia, relatand faptul ca, in jurul orei 11.30, a fost sunata de pe un numar necunoscut, de catre un barbat care s-a recomandat a fi avocat Dragan Daniel din Cluj-Napoca. Femeia povesteste cum pretinsul avocat i-a cerut sa-i trimita 9.000 lei prin Western Union, suma necesara pentru eliberarea fiului ei, „care a fost implicat intr-un accident rutier si este arestat in Anglia”. Fara a-si contacta fiul, femeia s-a dus la o unitate bancara si a trimis banii. A fost sunata din nou de acelasi barbat, care a confirmat ca a primit banii, insa i-a spus ca a aparut o problema si ca „victima accidentata de fiul femeii” trebuie transportata la o clinica medicala privata, costurile ridicandu-se la 10.000 lei. Femeia a plecat din nou spre banca, insa pe drum i-a cerut insistent barbatului sa i-l dea la telefon pe fiul ei. Abia cand a auzit vocea „presupusului” fiu, si-a dat seama ca a fost inselata.
Sfatul politistilor este ca in astfel de situatii, cei care sunt apelati sa ia imediat legatura cu rudenia care a facut subiectul apelului telefonic. „Trebuie retinut ca nici Politia, nici Parchetul, nu retin telefoanele mobile ale persoanelor implicate intr-un accident rutier. Daca nu reusiti sa luati legatura cu rudele despre care ati aflat ca li s-a intamplat ceva, solicitati o intalnire directa cu apelantul si, in acelasi timp, sunati la 112, cerand ajutorul Politiei. „Nu expediati sume de bani pe numele unor persoane necunoscute, pentru ca existe sanse foarte mari sa nu le mai recuperati”, insista biroul de presa al IPJ Salaj.