Producatorii de palinca sunt nemultumiti ca legislativul i-a varat in aceeasi oala cu marii producatori de alcool. Cei care produc palinca traditionala spun ca accizele ii omoara la propriu. Acciza este de 22 de lei pe litrul de alcool pur, ceea ce inseamna ca pe litrul de palinca de 50 de grade acciza este de 11 lei. Pretul palincii nu depaseste 15-20 de lei pe litru, iar producatorii spun ca nu mai merita sa fiarba in conditiile in care nimeni nu o cumpara. Multi producatori de palinca din Salaj si-au inchis palinciile de teama controalelor, a accizelor mari, a lipsei de piata si astfel detinatorii de borhot au ramas cu marfa in cazi.
Anul acesta, in judetul nostru a fost o supraproductie de prune. Dupa spusele lui Grigore Ardelean, prese-dintele Asociatiei producatorilor de palinca din Salaj in judetul nostru sunt 115 persoane fizice si juridice in-scrise in asociatie si autorizate sa fiarba. Multi dintre producatori au declarat ca fierb numai pentru consumul propriu si sunt obligati sa declare la vama cantitatea aproximativa de tuica obtinuta. Cum spuneam, dupa fiecare litru se percepe o acciza de 11 lei. Un proprietar de cazane din Pausa spune ca in familia sa este o traditie veche, producerea palincii, dar ca niciodata nu a fost atat de restrictionat ca acum. „Inainte de ‘89 statul lua palinca de la producatori, nu bani. Daca s-ar reveni la aceasta practica ar fi mult mai bine. Asta deoarece ar fi mai usor de platit accizele in palinca, avand in vedere ca produsul nu prea mai are trecere in zona”, este de parere proprietarul de cazane din Pausa.
Echipele mobile baga spaima in producatorii de palinca
Este clar ca nimeni nu poate plati accizele piperate, iar statul ii obliga pe palincarasi sa lucreze la negru. Multi detinatori de fructe pentru tuica si-au amenajat cazane de 100-150 de litri in curtea sau gradina casei. Si produc doar pentru ei si, eventual, pentru vecini, pentru ca pe proprietatea privata operatorii vamali nu au dreptul sa intre. Se stie ca persoanele fizice nu au voie sa presteze servicii catre populatie. Cu toate acestea… L-am intrebat pr Ioan Ardelean, seful Biroului Vamal din Salaj, cate sanctiuni au aplicat lucratorii vamei in aceasta toamna. Cu un oarecare regret, Ardelean a precizat ca din aceasta toamna vamesii salajeni nu mai au drept de control la palincii. Aceasta sarcina a trecut de la Biroul Vamal Salaj la Regionala Vamala Cluj. Aici sunt organizate echipe mobile, care fac controale inopinate la palinciile din cele sase judete ale Rgiunii de Nord-Vest. Ovidiu Oros, unul dintre membrii unei astfel de echipe mobile care actioneaza in Salaj, n-a dorit sa precizeze cate palincii au fost controlate in judetul nostru, insa din surse am aflat ca o palincie a fost inchisa la Buciumi, o alta amendata usturator la Agrij. Controale au mai fost si in zona Sagului, la Mal, unde la fiecare casa functioneaza un cazanel, si in zona Cizerului. S-a dat sfara in tara ca vin controalele la palincii si multi proprieteri de cazane si-au inchis afacerea, pentru ca amenda este intre 10.000 si 500.000 de lei. Directorul Biroului Vamal Salaj este nemultumit ca i s-a luat activitatea de control, pentru ca el si angajatii sai, din 2007 incoace a reusit sa faca sa intre in legalitate 450 de producatori salajeni.
Palincarii inchid cu clientii la poarta
I-am surprins la o palincie de pe Valea Agrijului pe cativa oameni care incarcau cazanele in remorca, pentru ca se temeau de controale. Proprietarul cazanelor afirma ca nu vrea sa-si aprinda paie in cap singur. „Mai bine renunt, desi inca mai am pe lista 13 clienti. Le voi spune sa gaseasca in alta parte. Noi luam uiumul in palica si statul ne cere bani. Accizelepe care trebuie sa le platim sunt usturatoare. Guvernantii nu au tinut cont ca taranul isi produce palinca pentru gospodaria proprie, traditia fiind incetatenita de cand e lumea. Daca nu se schimba legea, o sa dispara producatorii de palinca, deoarece nu pot plati aceste sume”, a conchis proprietarul cazanului