Televiziunile si radiourile nu mai pot sa difuzeze jocuri de noroc sau jocuri-concurs interactive, cu castiguri, incepand din 6 iulie, singurele jocuri care pot fi difuzate pe posturile radio-tv fiind cele de tip bingo, fara prezenta fizica a jucatorilor, potrivit OUG nr.77/ 2009. Aceste aspecte – prevazute in Ordonanta de Urgenta nr. 77/ 2009 privind organizarea si exploatarea jocurilor de noroc, care a fost publicata in Monitorul Oficial (MO) din 26 iunie – au fost analizate in sedinta de miercuri a Consiliului National al Audiovizualului (CNA). „Ordonanta nu nominalizeaza in niciun fel CNA, nu stabileste nicio raspundere a CNA, dar are implicatii directe in audiovizual”, a spus Rasvan Popescu, presedintele CNA. El a precizat ca Ordonanta de Urgenta a fost publicata in MO in 26 iunie si va intra in vigoare din 6 iulie.
Potrivit art. 23, alin. 2 din OUG constituie infractiune si se sanctioneaza cu inchisoare de la 1 an la 5 ani sau cu amenda urmatoarele fapte: a) organizarea de jocuri de noroc prin intermediul sistemelor de comunicatii de tip internet sau intranet, precum si prin intermediul altor sisteme de comunicatii (sisteme de telefonie fixa sau mobila) ori asimilate acestora; b) organizarea de jocuri de noroc prin intermediul retelelor de radio ori prin intermediul altor mijloace de transmisie asimilate; f) organizarea de jocuri-concurs cu castiguri de orice fel prin intermediul liniilor telefonice sau al altor sisteme de telecomunicatie, televiziune ori radio, prin care se conditioneaza obtinerea unor avantaje materiale ca rezultat al raspunsurilor formulate la intrebari de cultura generala, inteligenta sau perspicacitate si care presupun o taxa de participare”.
Ordonanta defineste taxa directa si taxa disimulata, aceasta din urma fiind, in cazul audiovizualului, sms-ul si apelarea telefonica, potrivit reprezentantilor CNA.
Taxa de participare directa este „suma de bani perceputa direct de la participant de catre organizator in schimbul dreptului de participare la joc”, in timp ce taxa de participare disimulata este „suma incasata sau solicitata suplimentar fata de contravaloarea perceputa de la aceeasi persoana de acelasi operator economic pentru vanzarea unor bunuri ori solicitata direct de catre organizatorul activitatii ori de catre o alta persoana care participa sub orice forma la desfasurarea activitatii, avand ca finalitate permisiunea dreptului de participare la jocul de noroc”, dupa cum se spune la art. 4 din Ordonanta.
Singurele jocuri de noroc care pot fi difuzate, dupa 6 iulie, prin intermediul televiziunii, sunt jocurile bingo, organizate prin intermediul sistemelor cu castiguri generate de elemente aleatorii, prin folosirea echipamentelor complexe de extragere de tip loteristic, care sunt caracterizate prin extrageri si premieri succesive, fara prezenta fizica a jucatorilor, potrivit art. 10, litera f din Ordonanta.
Potrivit Ordonantei, faptele sunt sanctionate de Ministerul Finantelor, ANAF si Ministerul de Interne.