La doar cateva zile de la publicarea Pro-iectului de Ordonanta de Urgenta privind une-le masuri de reglementare a vanzarii-cumpararii de catre persoane fizice a tere-nurilor agricole din Romania situate in extravilan , pe site-ul Ministerului Agriculturii apare un nou Proiect de lege, cu noi modificari. Asta inseamna ca trebuie sa jucam dupa cum ne canta Comisia Europeana si o sa facem in asa fel Legea Pamantului, incat sa-i avantajeze pe strainii care ravnesc la glia romaneasca. Daca initial s-a renuntat la conditia limitei de 100 de hectare pe care o persoana fizica o putea cumpara, iata ca noul Proiect de lege publicat pe site-ul Ministerului Agriculturii la data de 18 noiembrie renunta la mai toate conditiile puse in variantele anterioare ale proiectului.

Vanzarea ramane neconditionata
Proiectul de Ordonanta de Urgenta a Guvernului stabilise ca pentru a putea cumpara teren agricol in Romania, situat in extravilan, persoana fizica trebuia sa indeplineasca una din urmatoarele conditii: sa faca dovada ca are cunostinte de baza in domeniul agricol; sa faca dovada ca a desfasurat activitati agricole pentru o perioada de cel putin cinci ani; sa faca dovada ca a desfasurat activitati agricole pe terenurile situate in extravilan detinute la data intrarii in vigoare a prezentei ordonantei de urgenta. Toate acestea au disparut din noul Proiect de lege privind une-le masuri de reglementare a vanzarii-cumpararii terenurilor agicole situate in extravilan de catre persoanele fizice.

S-a renuntat si la Comitetul judetean
Tot la nivelul Parlamentului s-a decis renuntarea la Comitetul judetean, care urma a fi infiintat special pentru avizarea contractelor de vanzare-cumparare a terenurilor agricole. Comitetul urma a fi format din sapte membri: prefectul judetului, doi reprezentanti ai institutiei prefectului, doi reprezentanti ai consiliului judetean si doi reprezentanti ai organizatiilor din domeniul agricol. Atributia sa principala era aceea de emitere a avizului in vederea dobandirii prin contract de vanzare cumparare a terenurilor cu destinatie agricola de catre persoanele fizice, cetateni romani sau straini.