Ministerul Muncii a introdus marti in dezbatere publica modificarile pe care le propun legii care prevede sanctiuni pentru profesorii care supun elevii la „rele tratamente”. Legea care ii sanctioneaza pe profesori pentru „relele tratamente” aplicate copiilor, 257/ 2013, este prea blanda, in opi-nia reprezentantilor Directiei Copilului din cadrul Ministerului Muncii. Pro-iectul de lege aflat in dezbatere sti-puleaza faptul ca elevii nu mai pot fi dati afara din clasa in timpul orelor, daca au un comportament neade-cvat, si nici nu mai pot fi pedepsiti prin trimiterea la colt, ori pusi sa stea in picioare, cu mainile la spate. Ba mai mult, pentru incalcarea acestor prevederi legale exista si sanctiuni, dascalii fiind amendati cu sume intre 1.000 de lei si 2.500 de lei. De altfel, articolul 48, alineatul 2 din Legea 257/2013 prevede ca „in cadrul procesului instructiv – educativ, copilul are dreptul de a fi tratat cu respect de catre cadrele didactice, personalul didactic auxiliar si cel administrativ si de a fi informat asupra drepturilor sale, precum si asupra modalitatilor de exercitare a acestora”. Propunerea Directiei Copilului din cadrul Mi-nisterului Muncii prevede ca profesorii sa fie sanctionati imediat daca se va constata ca pedepsele lor afecteaza psihologic minorul, evolutia acestuia la scoala sau comportamentul in familie.
Si cu profesorul cum ramane?
Inspectorul scolar general al ISJ Salaj, Gheor-ghe Bancea, admite ca aplicarea acestor „umilinte” pentru elevi nu sunt o solutie in vederea disciplinarii copiilor. „Profesorul trebuie sa isi vada de treaba lui educativa si sa respecte elevii”, spune Bancea. „Dupa parerea mea, in astfel de cazuri, ar trebui chemata coducerea scolii, care va lua deciziile potrivite pentru a-i disciplina pe acei elevi care deranjeaza ora”, completeaza inspectorul general. Bancea mai spune ca Idaca se acorda mai multe drepturi elevilor, o parte din drepturile profesorilor ar putea fi anihilate, iar asta e o problema”. „Ramane sa vedem daca, dupa dezbaterea publica, proiectul ramane sub aceasta forma”, incheie inspectorul scolar general, Gheorghe Bancea.
Directorul CNS este impotriva „masurilor invechite”
Vasile Bulgarean, directorul Colegiului National „Silvania” Zalau, este impotriva clasicelor masuri prin care elevul este dat afara din clasa, pus la colt sau ridicat in picioare cu mainile la spate. „Sunt metode invechite, acum nu se mai prea practica la noi aceste masuri de disciplinare a elevilor”, ne-a declarat directorul de la CNS. Vasile Bulgarean spune ca se pot aplica sanctiuni elevilor numai cu acordul Consiliului Profesorilor. „Aceste reguli sunt cunoscute atat de profesori, cat si de elevi si de parinti”, explica directorul. Bulgarean mai spune ca sunt si alte masuri, nu doar cele coercitive, prin care un elev care deranjeaza ora poate fi disciplinat. „Inainte de a lua orice masura, profesorul trebuie sa discute cu elevul”, incheie Bulgarean.
Avem un caz la API, cu profesorul de Informatica, care „s-a luptat cu doi elevi”
La inceputul acestei luni, profesorul de informatica de la Colegiul Tehnic „Alesandru Papiu Ilarian”, Alexandru Muresan, a incercat sa isi faca dreptate in conflictul cu doi elevi din clasa a XII-a care au deranjat ora. La putin timp dupa inceperea orei, deranjat de faptul ca cei doi elevi se imbranceau, i-a „mangaiat” cu cate o palma. Alexandru Muresan a fost cel care a chemat Ambulanta la fata locului, pentru ca unul dintre elevii cu care „s-a luptat” a cazut la podea dupa aplicarea „corectiei”. Ioan Lung, directorul liceului, ne-a declarat ieri ca astazi, la ora 14.00, se va intruni Consiliul de Administratie si se va stabili sanctiunea pentru Alexandru Muresan. Conform legislatiei in vigoare si avand in vedere ca cei doi elevi nu au depus plangere, profesorul Muresan ar putea primi o mustrare, ori o diminuare salariala de la 1 pana la 15 la suta, pe o perioada de maxim sase luni.