In urma cu cinci zile, a fost publicata in Monitorul Oficial Ordonanta de Urgenta a Guvernului pentru modificarea Codului fiscal si reglementarea unor masuri financiar-fiscale. Odata cu inceperea noului an agricol, se anunta si noi impozite pentru agricultorii romani constituiti in persoane juridice. Guvernul a aprobat un nou impozit care va afecta societatile ce detin constructii agricole, sere, solarii, silozuri si constructii zootehnice. Asta ca si cum n-ar fi fost suficiente birurile puse pe spi-narea taranului. Si ne mai miram de ce nu merge agricultura.

Impozit pe cotetul de gaini si costeiul pentru porumb
Suntem de rasul curcilor, nu noi, ci guvernantii care consi-dera ca si cotetul pentru gaini trebuie impozitat, precum si costeiul pentru malai. Dar sa vedem ce le-a trecut prin cap celor ce stabilesc categoriile de impozitare, adica ce constructii se impoziteaza: Constructii agricole usoare (baraci, magazii, soproane, cabane); Depo-zite de ingrasaminte minerale sau naturale, constructii de compostare, silozuri pentru furaje, silozuri pentru depozitarea si conservarea cerealelor; Patule pentru depozitarea porumbului, constructii pentru cresterea ani-malelor si pasarilor, padocuri; Helestee, iazuri, bazine, ecluze si ascensoare, baraje, jgheaburi pentru piscicultura; Terase pe arabil, plantatii pomicole si viticole; Sere, solarii, rasadnite si ciupercarii – din zidarie, beton, metal sau lemn si sticla, res-pectiv constructie usoara din lemn si folie din masa plastica

Cine plateste noul impozit?
Potrivit actului normativ… „sunt obligate la plata impozitului pe constructii urmatoarele persoane, denumite in continuare contribuabili: persoanele juri-dice romane cu exceptia institutiilor publice, institutelor nationale de cercetare-dezvoltare, asociatiilor, fundatiilor si a celorlalte persoane juridice fara scop pa-trimonial; persoanele juri-dice straine care desfa-soara activitate prin intermediul unui sediu permanent in Romania; persoanele juridice cu sediul social in Romania, infiintate potrivit legislatiei europene”.

Cum se calculeaza si cand se plateste?
Ciudat ni se pare si modul de calcul al birului. Impozitul se calculeaza prin aplicarea unei cote de 1,5 la suta asupra valorii constructiilor exis-tente in patrimoniul contribuabililor la data de de 31 dece-mbrie a anului anterior. Mai pe inteles, impozitul pe care il vom plati la anu@ depinde de valoa-rea constructiei la sfarsitul acestui an. Din suma calculata se scade valoarea cladirilor, inclusiv valoarea lucrarilor de reparatii.
Potrivit Ordonantei de Urgenta a Guvernului, contribuabilii vizati sunt obligati sa declare noul impozit pana la 25 mai a anului pentru care este datorat acesta. Impozitul se plateste in doua rate egale, pana la 25 mai si pana la 25 septembrie