Pentru a treia oara in ultimele trei luni, Ministerul Agriculturii propune opiniei publice spre dezba-tere un nou proiect de lege privind vanzarea-cumpararea terenurilor agricole situate in extravilan de catre persoanele fizice. Proiectele initiale au fost respinse de Comisia Europeana din mai multe motive, printre care limitarea acestor tranzactii la 100 de hectare, obligatia celor ce cumpara de a avea cinci ani experienta de profil sau crearea unei institutii care sa intervina in relatia dintre vanzator si cumparator. Amintim ca de la 1 ianuarie 2014 perioada de tranzitie de 7 ani prevazuta in Tratatul de Aderare a Romaniei la Uniunea Europeana va ajunge la final, astfel ca orice cetatean din UE, persoana fizica, va putea cumpara teren in tara noastra.
Una dintre modificarile importante ale proiectului se refera la faptul ca Ministerul Agriculturii a renuntat la ideea de a limita suprafata de teren in extravilan care poate fi achizitionata de o persoana fizica. “n vechile proiecte se specifica faptul ca “incepand cu data intrarii in vigoare a prezentei legi, proprietatea persoanei fizice, reprezentand terenuri agricole situate in extravilan nu poate depasi 100 de hectare”.
Conform noii viziuni, Agentia Domeniilor Statului, institutie care are momentan rolul de a privatiza societatile agricole si de a administra terenurile statului, ar trebui sa fie inghitita de o alta institutie Autoritatea pentru Administrarea si Reglementarea Pietei Funciare (AARPF) “Autoritatea se infiinteaza prin pre-luarea activitatii personalului si a pa-trimoiului Agentiei Domeniilor Statului prin protocol de predare-primire incheiat in termen de 15 zile de la data intrarii in vigoare a hotararii Guvernului” se arata in proiect.. Nici aceasta varianta de lege nu rezolva insa principala problema ridicata de asociatiile de profil, dar si de Comisia Europeana. Prin noua institutie, statul va avea control deplin asupra tranzactiilor dintre persoane fizice. |i asta nu-i convine Comisiei Europene
Pentru a putea cumpara teren agricol in Romania situat in extravilan, clientul persoana fzica trebuie sa indeplineasca un dintre urmatoarele conditii: sa faca dovada ca are cunostinte de baza in domeniul agricol, potrivit normelor metodologice la prezenta ordonanta de urgenta; sa faca dovada ca a desfasurat activitati agri-cole pentru o perioada de cel putin cinci ani potrivit normelor metodologiice; sa faca dovada ca a desfasurat activitati agricole pe terenurile situate in extravilan, detinute la data intrarii in vigoare a prezentei ordonanta de urgenta, potrivit normelor metodologice
Strainii vor putea cumpara teren cat vezi cu ochii
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...