Secretarul de stat in Ministerul Sanatatii, Raed Arafat, a declarat cu ocazia recentei inaugurari a unei statii SMURD din judetul Cluj ca „Banca Mondiala sprijina toate investitiile in viitoarele statii de urgenta de pe teritoriul Romaniei, cu conditiile ca acestea sa fie amplasate in beneficiul locuitorilor si sa nu se intersec-teze cu alte statii de urgentaI. Ideea a fost prinsa usor de primarul comunei Poieni, judetul Cluj, Gheorghe Boca, si a purces la infiintarea unei statii SMURD in comuna pe care o pastoreste. Statia de urgenta va deservi trei comune din judetul Cluj si sapte comune din judetul Salaj. Si ca sa luam lucrurile de la capat, primarul Boca a mentionat ca spitalul din comuna s-a desfiintat de cativa ani si o reabilitare a lui ar putea fi spatiu pentru statia de urgenta. Reabilitarea cladirii nu ar costa chiar mult, in jur de 80.000 de lei, suma suportata din bugetul local al Primariei Poieni. Statia de urgenta ar putea deservi localitatile de pe o raza de cel putin 50 de kilometri. In opi-nia primarului Boca, statia SMURD ar fi foarte utila in zona. Ar cuprinde zona Pia-tra Craiului si cateva comune din Salaj: Sig, Banisor, Horoatu Crasnei, Boghis, Valcau de Jos si o sumedenie de sate apartinatoare acestor comune.
Primarii din vestul judetului imbratiseaza ideea
Primarul de Sig, Florian Bonte, este incantat de aceasta idee, mai ales ca unitatea administrativ-teritoriala pe care o conduce este la marginea judetului. „Avem o populatie imbatranita si ambulanta de la Crasna sau Nusfalau abia mai vine. Cred ca o statie SMURD ar rezolva multe probleme in privinta urgentelor, pentru ca de la Poieni pana la Sig nu sunt decat 25 de kilometri”, spune primarul.
Nici prim-edilul de Banisor, Gheorghe Pop, nu refuza oferta primarului din Poieni. si aici populatia este imbatranita, iar pentru asistenta de urgenta nu se gasesc intotdeauna cele mai potrivite solutii. „Nu as refuza un asemenea sprijin si daca ar fi cazul am contribui si financiar, pentru ca oamenii sunt de acord cu aceasta initiativa si nimeni nu s-ar da la o parte de la contributie”, ne-a declarat Gheorge Pop.
In schimb, Marina Ida Magdolna, primarul comunei Boghis, s-a aratat surprinsa de aceasta initiativa si ea crede ca pentru comunitatea pe care o conduce nu ar fi de mare, mare ajutor. Asta pentru faptul ca doar la sapte kilometri de Boghis se afla SMURD-ul de la Nusfalau.
Nu de aceeasi parere este si Ioan Rosan, primarul comunei Valcau de Jos. „Chiar daca statia de urgenta de la Nusfalau e aproape, pot exista cazuri cand evenimentele neplacute se suprapun. Si atunci ai posibilitatea de a apela la una din doua statii de urgenta”, explica primarul.
Autoritatile locale din Poieni, dupa ce au avut discutii cu primarii din zonele pe care SMURD – ul le-ar putea deservi, dar si cu cetatenii, care au fost incantati de aceasta initiativa, au estimat ca intretinerea SMURD-ului din Poieni ar costa in jur de 200.000 de lei pe an, suma care ar putea fi usor suportata de primariile din cele aproximativ zece comune din judetul Cluj si judetul Salaj.