Medicii rezidenti ajung sa castige 1.350 de lei pe luna, dupa sase ani de facultate si inca cinci ani de specializare, iar sistemul medical se bazeaza pe ei pentru a acoperi deficitul de medici specialisti, care este tot mai mare. Pentru a-i stimula sa ramana in tara, guvernul le promite, in plus, o indemnizatie de 670 de lei, pe intreaga perioada de rezidentiat. Asta in conditiile in care personalul medical se pregateste de proteste ample. Coalitia Profesionistilor din Sanatate a anuntat ca au fost stranse deja 70.000 de semnaturi pentru a declansa greva generala ce are ca scop, printre altele, obtinerea a sase procente din PIB pentru Sanatate, dublarea salariilor rezidentilor si organizarea spitalelor pentru a asigura servicii de calitate.

Spitalul Judetean de Urgenta Zalau are 26 de medici rezidenti
Ca sa devina medici specialisti, studentii trebuie sa promoveze facultatea de medicina generala, care este de sase ani, dupa care sa urmeze specializarea dorita, care este intre trei si sapte ani. Daca au promovat examenul national de rezidentiat, pe perioada specializarii, medicii rezidenti pot profesa in spitale. Ministerul Sanatatii le permite sa se detaseze intr-o unitate spitaliceasca mai aproape de domiciliu sau de centrul universitar in care studiaza. Pe bani putini, insa. Potrivit in-formatiilor primite de la biroul de presa al Spitalului Judetean de Urgenta Zalau, in cadrul unitatii mentionate profeseaza in prezent 26 de medici rezidenti, pe urmatoarele specialitati: medicina de urgenta, ane-stezie si terapie intensiva, pediatrie, neurologie, psihiatrie, neonatologie, reumatologie, cardiologie, radiologie, obstetrica – ginecologie, medicina interna. Medicii rezidenti urmeaza sa ocupe posturile respective, dupa terminarea specializarii, ne transmit reprezentantii spitalului. Viitorii medici specialisti castiga lunar pe perioada rezidentiatului intre 1000 si 1350 de lei, in functie de anul de rezidentiat in care se afla. Din anul III de rezidentiat, acestia pot face garzi, rotunjindu-si salariile cu inca aproximativ o mie de lei.

15 medici specialisti mai au putin pana la pensionare
Medicii rezidenti sunt solutia cea mai la indemana pentru ocuparea posturilor vacante de la cea mai mare unitate spitaliceasca din judet, in conditiile in care inca sunt sectii in care este necesar angaja-rea de medici. Potrivit biroului de presa al Spitalului Judetean de Urgenta Zalau, in unitate exista un deficit de medici in specialitatile: neurologie pediatrica, anestezie si terapie intensiva, diabet zaharat, nutritie si boli metabolice, medicina de urgenta, medicina sportiva, recuperare, psihiatrie si neurologie. Situatia ar putea fi si mai critica, in conditiile in care 15 medici specialisti din cadrul spitalului se apropie de varsta de pensionare in urmatorii ani. „Am cerut anul trecut inca 20 de posturi de medici rezidenti care sa completeze posturile care vor ramane libere pana in 2018, cand un numar de 15 medici urmeaza sa se pensioneze, plus specializarile in care exista deficit de medici”, a declarat Laurentiu Barna, managerul Spitalului Judetean de Urgenta Zalau.

De ce sa ramana un medic in Romania?
Chiar si cu o majorare de 150 de euro, pe care le-o pro-mite premierul medicilor rezidenti, sistemul romanesc de sanatate nu poate face concurenta ofertelor salariale venite din strainatate pentru personalul medical. In Franta, de exemplu, un medic rezident castiga lunar peste 3.500 de euro, iar un medic specialist duce acasa o leafa de aproximativ 6.000 de euro. Daca mai luam in calcul conditiile in care-si desfasoara activitatea, aparatura medicala perfor-manta care ii ajuta sa salveze vietile oamenilor etc., balanta se inclina mai mult in defavoarea bolnavilor romani. Cu atat mai mult ar trebui sa-i apreciem pe acei medici care aleg sa ramana sa profeseze in tara, si care o fac si cu daruire si pricepere.