De vreo sase luni de zile de cand s-a pus pe tapet infiintarea Fondului Mutual pentru Agricultura, au fost atatea variante si atatea stupiditati incat bietul agricultor nu stie ce sa mai creada. Si poate problema fondului n-ar fi suscitat atat de mult interes pentru mai marii agriculturii romanesti, daca n-ar fi vorba de niste sume frumusele de euro acordate de la Uniunea Europeana si destinate special pentru infiintarea acestei entitati. Apoi, alte 400 de milioane de euro se zvoneste ca s-ar aloca prin noul Program National de Dezvoltare Rurala. Asadar, bani cacalau. Numai ca la fel ca si Camerele Agricole, si ca si alte proiecte care implica bani multi, atata s-a intors fondul mutual pe fata si pe dos de i-au zburat fulgii. Intr-o prima faza, cand ideea de fond mutual abia incoltise, propunerea era ca fiecare fermier sa fie membru al unui fond. Si se dadea sfara in tara ca vor fi catre zece fonduri. Ba mai mult, fermierii care nu vor adera la unul din fonduri vor fi penalizati cu 80 la suta din subventia pe suprafata de la bugetul national. Asta a durat cat a durat, dar zilele trecute le-a dat prin cap celor din Comisia pentru Agricultura din Camera Deputatilor ca nu-i bine sa fie membri ai Fondului Mutual toti „sarantocii”. Altfel zis, cei cu pamant putin, adica sub 10 hectare, nu vor putea fi inclusi in fondul mutual, ca si cum culturile lor n-ar putea fi lovite de seceta, de grindina, de diverse boli neprevazute care nu intra in raza de acoperire a societatilor de asigurari. Asta ar insemna ca 97,7 la suta dintre fermierii Romaniei vor ramane pe dinafara. Nu e bine nici asa, si-au zis mai marii din Ministerul Agriculturii. Ultima gaselnita consta in faptul ca onoratul minister de care vorbim a propus Comisiei de resort din Camera Deputatilor ca Fondul Mutual sa dispuna de 50 la suta din suprafata arabila a Romaniei, si nu de 30 la suta, cat era conditia pana acum. Dupa ce fel de spranceana vor fi selectati fermierii nu se stie. Nici cate fonduri vor fi nu se stie. Ba unul, ba doua, ba mai multe. Harababura in toata regula.
Harababura din jurul Fondului Mutual
Articole
Metodele de predare de tipul „stai jos și scrie” trebuie interzise, susține ministrul educației, Daniel David
Ministrul Educației: Metodele de predare de tipul „stai jos și scrie” trebuie interzise. Directorii de școală să își monitorizeze profesorii Formula de predare în care îi spui elevului „stai jos și scrie după dictare” trebuie interzisă, dacă acel conținut dictat este în manuale sau în alte tipuri de suport, a anunțat ministrul educației, Daniel David. „Aici trebuie să fie acele mecanisme pe care le implementează inspectoratul, care organizează titularizarea, directorii de școală trebuie să își monitorizeze profesorii,…
Mai mult...În 2025, Bacalaureatul începe din ianuarie
Elevii din clasele a XII-a și a XIII-a susțin luna aceasta probele de competențe ale examenului de Bacalaureat. O altă noutate față de anii anteriori este aceea că elevii vor putea să-și vadă lucrările după afișarea rezultatelor inițiale, înainte de a depune contestații. În perioada 27-29 ianuarie va avea loc evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română. În intervalul 29-31 ianuarie e programată evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă, în perioada 3-5…
Mai mult...