Dupa ce Comisia Europea-na ne-a urecheat din cauza proiectului Legii Pamanturilor, Comisiile de Agricultura din Senat, Camera Deputatilor si Presedintie au fost obligate sa aduca modificari la prima varianta a proiectului. Conform noului proiect, pot cumpara te-ren agricol in extravilanul localitatilor si persoane fizice din statele care nu fac parte din Uniunea Europena. Astfel spus, pe langa cetatenii celor 28 de state comunitare, pot cumpara teren agricol in tara noastra si persoane fizice din Islanda, Liechtenstein si Norvegia. Mai mult, au acest drept si cetatenii unui stat tert si apatrizii cu domiciliul in Ro-mania sau intr-un stat membru UE. De pilda, daca un japonez locuieste la Berlin, atunci poate foarte usor sa cumpere teren in Romania.
O alta modificare se refera la perioada de timp cat oferta de vanzare a posesorilor de te-ren agricol in extravilan trebuie afisata la sediul primariilor din raza unitatii administrative teritoriale unde se afla terenul de vanzare. Conform noii pro-puneri, aceasta perioada este de 30 de zile, fata de 90 cum era precizat in varianta initiala a proiectului. Totodata, conform noii variante, primaria este obligata sa notifice preemptorii si sa afiseze oferta de vanzare la propriul sediu in termen de trei zile de la data primirii ofertei de vanzare, fata de 15 zile cate era initial.

Arendasii au intaietate
Modificari apar si in ceea ce priveste conditiile pe care arendasii trebuie sa le respecte pentru a avea intietate la a cumpara teren agricol pe persoana fizica. Mai exact, in cazul in care acest proiect va intra in vigoare, arendasii trebuie sa detina calitatea de arendas pentru terenul respectiv, stabilita printr-un contract de arenda incheiat pe o perioada de cel putin un an inainte de inregistrarea ofertei de vanzare. In proiectul initial se specifica necesitatea ca arendasul sa fi avut contract pe acel teren pe o perioada de minim cinci ani. Reprezentantul Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania sustine ca modificarea este benefica, dar nu rezolva problema de fond. Producatorii agricoli sunt nemultumiti ca este impusa o li-mita de varsta cu respectarea dreptului de premptiune a persoanelor fizice cu varsta de pana la 40 de ani. „Este o discriminare, la fel cum este si limita de 100 de hectare. De ce sa limitezi averea omului?” se intreba nedumerit reprezntantul LAPAR.

Nu-i exclus sa apara „baietii destepti” in agricultura

Cea mai disputata masura stipulata in cele doua proiecte de lege se refera la infiintarea Autoritatii pentru Administrarea si Reglementarea Pietei Funciare, care va avea urmatoarele atributii: asi-gura publicarea ofertelor de vanzare -cumparare pe site-ul propriu, asigura verificare exercitarii dreptului de preemptiune, verifica indeplinirea conditiilor legale de vanzare-cumparare, emite avizul prealabil incheierii contractului de vanzare-cumparare. Detinatorii de terenuri sunt de parere ca aceasta agentie va pune monopol pe tot ce inseamna informatie privind vanzarea terenurilor in Romania. Vanzarea-cumpararea este o actiune privata, intre doua entitati private. Pana si notarul care autentifica un astfel de act este privat. Ei nu vad ce ar cauta statul in aceasta ecuatie si tare se tem ca Legea Pamanturilor va fi un act normativ care favorizeaza aparitia „baietilor destepti” in agricultura.