Astazi este 1 noiembrie. Cam toata lumea trece prin cimitir sa-i viziteze pe cei pe care i-au pierdut. Nu stiu daca cei plecati in locuri cu verdeata si fara suspine sunt sensibilizati de prezenta apropiatilor de pe pamant la locurile lor de veci, dar stiu ca facatorii de lumanari si vanzatorii de flori trag zdravene foloase dupa pomenirea mortilor. Lumanarile sfintite, recomandate de preoti, se vand la pret dublu fata de suratele lor din magazine, Deh, sunt sfintite. In Piata agroalimentara a Zalaului, ieri, pretul ghivecelor cu crizanteme a crescut de cateva ori. Ghiveciul mic, cu o floare, care in urma cu doua saptamani se vindea cu un leu, acum il poti cumpara cu 2,5-3 lei. Coronitele din flori de plastic au ajuns, de la 15 lei in urma cu cateva zile, la 25 de lei, ieri. Coronitele din flori naturale se vindeau si cu 50 de lei bucata. Sub 20 de lei nu gaseai un un buchet de crizanteme ca lumea. Vanzatorii tineau la preturi, iar zecile de cumparatori nu se zgarceau. Cand e vorba de ^insufletirea^ mormintelor celor dragi, nici un efort, fie el chiar financiar, nu-i prea mare.
Slujbele de pomenire a mortilor sau iluminatiile s-au oficiat la sfarstul saptamanii trecute in mai multe localitati din mediul rural al judetului, unele se tin astazi, altele sambata sau duminica. De fapt, obiceiul de a-i cinsti pe cei morti la data de 1 noiembrie sau in preajma acestei date nu dateaza decat de vreo cinci-sase decenii in Ardeal. La inceputuri, manifestarea a avut un caracter laic. Pur si simplu era curatenia de toamna a mormintelor, in special in cimitirele reformate. Prin unele sate, dupa iluminatie se aduna familia la casa celui mai varstnic, unde avea loc o masa de pomenire. Activitatea gospodareasca s-a extins si in ci-mitirele altor culte religioase, asa ca astazi ma-nifestarea are un pronuntat caracter religios. Preotii ortodocsi mai in varsta sustin ca ^innoirea mormintelor” are loc primavara, inainte de Paste, in Joia Mare, „dar nu e rau ca se face o curatenie generala a mormintelor si toamna”, spune preotul Ioan Pop. Cu aceasta ocazie, oamenii au posibilitatea sa se reculeaga cateva minute sau ore intregi la mormantul celor dragi, unde, de cele mai multe ori, depun buchete sau coroane de flori, aprind lumanari si se roaga pentru cei adormiti.
Iluminatia in municipiul Zalau va avea loc astazi in Cimitirul municipal, cu slujbele oficiate de preoti ortodocsi cu incepere de la ora 14.00. Se va ridica un paos pentru pomenirea tuturor mortilor. Si preotii greco-catolici vor fi prezenti in Cimitirul municipal sa se roage pentru sufletele celor plecati.
Lumanari de toamna
Mi-e dor de tata, parca ieri plecase
sa-si bata coasa pe-un ileu de fluturi
acolo-ntr-un Eden fara-nceputuri
cu nesfarsite ierburi mari si grase
In urma mama cu naframa-n mana
ii face semn „mai vino pe acasa!”
apoi s-a dus si ea, acolo sus sa tese
o panza a vesniciei din fire de matasa.
Rotund e timpul ca un ghemotoc
de nesfarsite treceri spre Trecerea cea Mare
unii se duc si altii vin in loc,
ce-a fost va fi, nou nu-i nimic sub soare
Si s-a facut tarziu in cer si pe pamant
iar dorul de cei dusi sfarsit nu are.
Pe buze-mi vestejeste inc-o ruga,
in tintirim mai moare-o lumanare.