Inaugurarea Monumentului Eroilor din localitatea Chilioara, care a avut loc duminica, a reprezentat un moment extrem de emotionant pentru intreaga comunitate. Au fost prezente peste 400 de persoane. Mo-numentul a fost ridicat in memoria celor 47 de eroi cazuti pe campurile de lupta de pe teritoriul localitatii in perioada celor doua razboaie mondiale. Din declaratiile primarului comunei Coseiu, Ioan Mesesan, reiese ca ridicarea acestui monument era in plan de foarte mult timp, insa abia acum s-au gasit banii nece- sari pentru construirea lui. Lucrarea a costat aproximativ 30.000 de lei, pusi la dispozitie de Primaria comunei Coseiu si de Consiliului Judetean.
Primarul Ioan Mesesan ne-a precizat ca 20 dintre victimele celor doua conflagratii mondiale care si-au pierdut viata la Chilioara au facut parte din Regimentul 34 Infanterie, Divizia Numarul 9, Constanta. prin urmare, inaugurarea mo-numentului a reprezentat pentru oficialitatile locale un prilej pentru a-i invita pe reprezentantii Cultului Eroilor „Regina Maria” din Constanta si pe fostii ofiteri ai Regimentului 34 Infanterie la Chilioara. Pe langa acestia, la eveniment au participat si reprezentati ai institutiilor publice din Salaj. Prefectura, Consiliul Judetean, Primaria municipiului Zalau, dar si Inspectoratul Scolar, Directia Agricola, Garnizoana Zalau, precum si alte primarii din Salaj, Maramures si Satu-Mare, au avut cel putin cate un reprezentant la inaugurare.
Evenimentul a debutat cu intonarea imnului national. A urmat dezvelirea monumentului de catre primarul Ioan Mesesan si presedintele Consiliului Judetean, Tiberiu Marc, sfintirea monumentului de catre un sobor de sapte preoti, depuneri de coroane si alocutiuni din partea oficialitatilor, cantece patriotice interpretate de fanfara militara. Manifestarea s-a incheiat cu o masa festiva organizata la caminul cultural din localitate.
Veteranul Gheorghe Pop a rememorat conditiile razboiului
Un moment deosebit pentru toti cei prezenti a fost cuvantarea lui Pop Gheor-ghe, singurul veteran de razboi din localitate ramas in viata, in varsta de 92 de ani. Acesta si-a amintit pentru auditoriu evenimentele din perioada razboiului si a povestit despre conditiile deosebit de grele pentru soldatii romani. „Patru ierni am stat fara foc, fara lumina, eram plini de paduchi si de raie. Rusii ne puneau in sir si veneau cu galeata cu tarate si ne dadeau cate un pumn de tarate; atat era portia de mancare. Si ne mai duceau si la padure. Eram cate 12 la o sanie cu care transportam lemnele ce le taiam din padure pana la poarta lagarului. Mai apoi, am ajuns prizonier in Polonia, in Ungaria si de acolo la Satu-Mare, de unde am fost trimisi din nou la lupta. Acolo am primit ordin sa facem baie. Nu ne spalaseram si nu ne schimbaseram de opt luni; eram plini de paduchi, de la care ni se facusera rani”, si-a amintit veteranul. In tot ghinionul razboiului, Gheorghe Pop si-a adus aminte ca a avut si un dram de noroc, cand au fost cantonati intr-un sat de langa Satu-Mare chiar inainte ca orasul sa fie bombardat trei nopti la rand. „Era plin de morti. Abia peste cinci zile am plecat de acolo, dar nu stiam nimic, daca i-am batut pe rusi sau nu; ca noi mergeam acolo unde ne trimiteau. Cand am ajuns la Chisineu-Cris erau tancurile pe noi. Noroc ca au trecut, cam asa, la un kilometru de noi si am scapat. Apoi am primit ordin sa ne retragem, dar tancurile rusesti erau tot dupa noi. Trageau; ne-au putut omori, dar nu au vrut, ne speriau numai, sa fugim. Si asa, dintr-o unitate intreaga am ajuns 28 la Tisa. De acolo, dupa ce un localnic pe care l-am platit cu hainele de pe noi si cu paturi ne-a trecut apa, a fost fiecare pentru el. Ramas singur, am pornit catre Carei, dar m-au prins rusii. Eram numai in izmene si camasa si, dupa ce le-am zis ca sunt roman, m-au trimis cu alti prizonieri catre Beius, sa ajung acasa”, istoriseste Pop Gheorghe a lui Reschi, din Coseiu.