Ingrijitorii persoanelor grav bolnave din Zalau nu si-au mai primit salariile din august. Acestia bat la usile institutiilor pentru a cere sa li se plateasca drepturile. In spatele ingrijitorilor personelor grav bolnave din Zalau se ascund povesti cutremuratoare.

In cele mai multe cazuri, fiul sau fiica, mama sau nepoata persoanei bolnave isi lasa serviciul pentru a o ingriji. Asta pentru ca persoana dependenta are nevoie de ajutor 24 de ore din 24, sapte zile pe saptamana, si nimeni dinafara familiei nu ar face asta pentru un salariu de 610 lei. In multe situatii, acel salariu este singura sursa de venit, alaturi de pensia de handicap a bolnavului, venit care „se duce” pe medicamente.
Doi asistenti personali au venit si la redactia Graiul Salajului, dupa ce au fost la Primarie, Prefectura si Directia Generala de Asi-stenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) Salaj, in speranta ca le va raspunde cineva la intrebarea cand o sa-si primeasca lefurile restante. „Peste tot am fost mintiti. Ni s-a spus de fiecare data ca <> ne intra banii. Si nu am primit nimic pana acum. De la primarie ni s-a promis un ajutor social de urgenta, pe baza de ancheta sociala, dar nu a venit nimeni in ancheta si nici bani nu am primit. Suntem disperati. Avem acasa oameni bolnavi grav, avem copii si nu avem bani cu ce sa-i intretinem. Din 2011 situatia se repeta. E deranjant si pentru noi sa mergem la institutii sa cerem ceva, cand nu ni se da un drept al nostru”, ne-au declarat, cu disperare, femeile. Cei doi asistenti personali s-au cunoscut in timp ce mergeau in audiente la reprezentantii autoritatilor locale si s-au hotarat sa-si uneasca vocile. Ca ei sunt inca 140 de cazuri in Zalau.

Chinuita de boala si pradata de hoti
C.S. din Zalau isi ingrijeste singura cei trei copii ai sai si pe mama de 76 de ani, bolnava de cancer, cu afectiuni psihice, osteoporoza si fractura de sold. C.S. a urmat cursurile unei facultati in domeniul stiintelor sociale, dar nu poate profesa pentru ca trebuie sa stea acasa sa-si ingrijeasca mama bolnava. Singurul ajutor vine din partea fiicei celei mari, in clasa a X-a, cu care o mai lasa in grija pe batrana cand are de rezolvat ceva in oras. Veniturile lor se compun din salariul de intretinator, de 610 lei, din pensia mamei de 650 lei plus pensia de handicap, de 290 de lei si alocatiile celor trei copii, de varsta scolara. „Ne e foarte greu. Mama nu are discernamant si nu o pot lasa deloc singura. Sa va dau un exemplu: saptamana trecuta, mama a ramas nesupravegheata, cat am mers dupa copii la scoala (locuim vis-a-vis de scoala). Intre timp, a intrat o persoana in casa, un hot, care, sub pretextul ca ii da mamei alimente ca ajutor social, i-a cerut bani. I-a dat 30 de lei, ca doar atat aveam in casa. Hotul a fost prins, dar nu l-a recunoscut pentru ca nu are discernamant. Din cauza bolii (cancer, n.r.) a aparut o complicatie, osteoporoza si are o fractura la sold. Si-a pierdut si functiile fiziologice. Pentru ca nu am bani de scutece de unica folosinta, ii pun carpe”, ne povesteste, cu suferinta in glas, asistentul personal.

Isi poarta in brate copiii deveniti adulti
Un alt asistent personal, A.E., din Zalau, isi ingrijeste baiatul in varsta de 37 de ani, care sufera de handicap psihic si locomotor, din nastere. „E asa de cand s-a nascut. Nu s-a ridicat singur din pat niciodata”, spune mama indurerata. Femeia si-a adus la ea acasa tatal, care locuia singur la tara, sa o ajute cu copilul cand are nevoie sa mearga sa-si plateasca cheltuielile sau sa faca cumparaturi.
O alta familie din municipiu, traieste intr-o locuinta sociala data de primarie. Au un copil care su-fera de Sindrom Down, in varsta de 25 de ani. Mama este asistent personal, iar tatal bolnavului este pensionat pe caz de boala. „Cand sunt mici (copiii, n.r.) ii duci in brate, dupa tine, dar cand sunt adulti, nu-i poti lua in spate sa-i duci unde ai nevoie sa te deplasezi. Esti dependent de el si el de tine”, spune mama tanarului bolnav.

Angajati ai primariei, dati la o parte la plata salariilor
Persoanele cu handicap gradul I, care, datorita faptului ca nu se pot descurca singuri, beneficiaza de insotitor. Potrivit reglementarilor legale in vigoare, bolnavii pot opta intre indemnizatia de 600 de lei sau angajarea de catre primarie a unui asistent personal, care este retribuit la nivelul salariului asistentului social debutant din unitatile bugetare, adica 610 lei. In municipiul nostru sunt 140 de asistenti personali angajati de primarie, iar 321 de persoane cu handicap au optat pentru plata indemnizatiei. Primaria trebuie sa plateasca din bugetul local salariile asistentilor personali. Din 2011, apar mereu intarzieri in plata salariilor insotitorilor persoanelor cu handicap. Primarul Zalaului, Radu Capilnasiu, ne-a declarat ca, intr-adevar a fost luata in considerare ca solutie temporara acordarea unor ajutoare de urgenta asistentilor personali, dar ca sambata (in 26 octombrie, n.r.) a avut loc rectificarea bugetara pentru lunile septembrie – noiembrie si, in functie de sumele primite, se vor plati salariile asistentilor personali. Potrivit edilului, banii vor intra in conturile beneficiarilor in zilele urmatoare.