Centrul de Transfuzie Sanguina din Zalau de pe strada Simion Barnutiu spera sa isi reabiliteze subsolul, grav afectat de o inundatie petrecuta la inceputul lunii octombrie, cand a trebuit sa-si intrerupta acti-vitatea pentru o zi din cauza mirosului neplacut care persista in urma apelor infiltrate prin gurile de canalizare din exterior si din interior. La sedinta consiliului local de azi, consilierii vor trebui sa se pronunte asupra proiectului „Lucrari pentru eliminarea infiltratiilor de apa in subsolul Centrului de transfuzie sanguina Zalau”. Potrivit devizului general, valoarea totala a investitiei este de peste 130.000 de lei, din care constructii montaj 110.000 lei.

Subsolul arata ca dupa razboi
Directorul Centrului, dr. Angela Badea ne-a explicat vineri situatia cu care au de a face ori de cate ori ploua, din cauza ca sistemul de canalizare nu face fata. „De aproape 18 ani, cand ploua suntem inundati. Ultimul caz a fost la inceputul lunii, cand in urma unei ploi s-a inundat subsolul. Inundatia s-a petrecut pe timp de noapte. Canalizarea a refulat si in subsol a fost apa de aproximativ 10-15 centimetri, exact cat sa ne distruga o parte din documentele contabilitatii si cat sa sisteze activitatea pentru o zi. A trebui sa scoatem apa cu galetile. Am renegociat cu Compania de Apa Somes, cu care avem un contract in baza caruia ei se ocupa de desfundarea canalizari. De atunci vin pe-riodic si verifica gurile de canal din strada. Dar problema a ramas. Mirosea ingro-zitor a urina si, fiind subsol fara geamuri foarte mari pentru aerisire, mirosul a persistat. Mirosul ca mirosul, dar peretii au fost distrusi, iar noi acolo ne tinem congelatoarele cu sange si cu plasma si multe altele. Acestea nu au fost afectate, din fericire, dar actele pentru contabilitate si alte lucruri din magazie au avut de suferit”. In subsolul institutiei, toate frigiderele, dulapurile si cutiile stau pe stative de lemn, in caz de inundatie sa nu se repete situatia de la inceputul lui octombrie.

Fara reabilitare, centrul risca sa fie inchis
Avand in vedere ca activitatea pe care o executa centrul este vitala pentru spitale, dr. Angela Badea isi doreste foarte mult ca subsolul sa fie reabilitat in intregime, dar in acelasi timp si cladirea. „Eu as dori, pentru a ne putea desfasura activitatea in conditii optime, sa fie reabilitata cladirea din afara si apoi sa se treaca la subsol. De fapt, exista un proiect de reabilitare al cladirii la exterior si interior pentru care nu am reusit sa obtinem finantare anul trecut. Anul acesta am refacut proiectul si l-am dat Directiei de Sanatate Publica spre semnare, undeva in primavara, deoarece doamna director Ligia Marincas ne-a amenintat de mai multe ori ca ne inchide daca nu reabilitam cladirea conform activitatii pe care o desfasuram. Inca nu a fost semnat proiectul, dar avem speranta ca va fi bine. Primarul Radu Capilnasiu ne-a promis ca vom obtine o finantare pentru reabilitare, dar deocamdata suntem fericiti ca exista macar acest proiect de hotarare pentru aprobarea documentatiilor necesare reabilitari subsolului si despre care credem ca va fi aprobat de consilierii locali”, ne-a explicat dr. Angela Badea.

Peste 6.000 de donatori pe an
Centrul de Transfuzie Sanguina din Zalau alimenteaza cu sange si plasma Spitalul de Urgenta Zalau si Spitalul din Simleu Silvaniei, dar si alte centre sau spitale care mai au nevoie, in cazuri speciale sau de urgenta. Po-trivit directoarei, la Centrul de Transfuzie Sanguina vin peste 6.200 de donatori pe an. Numai in luna in curs, pana vineri au donat sange aproximativ 500 de persoane. Activitatea de donare se desfasoara in conditii optime, cu aparaturi de specialitate moderne in valoarea de circa 2,5 milioane de lei.