Tribunalul Bucuresti a amanat miercuri verdictul in cazul contestatiei la hotararea creditorilor de respingere a Planului de reorganizare a Cuprom, depuse de doi dintre creditorii societatii, firma din Cipru Alabastra Mining Limited si Raiffeisen Bank. Angajatii fabricii de conductori electrici emailati de la Zalau ar putea afla, abia la termenul urmator, din 20 no-iembrie, daca firma va intra in faliment sau va trece printr-un proces de re-organizare prin care se obliga sa plateasca datoriile creditorilor. Stefan Boros, liderul de sindicat al Cuprom Zalau, ne-a declarat ca firma se afla in insolventa din 2008, iar Cuprom a depus un plan de reorganizare a activitatii.
Daca Tribunalul Bucuresti va respinge contestatiile creditorilor, planul de reoganizare ar putea fi reanalizat si acceptat de actionari. Astfel, fabrica din Zalau isi va continua activitatea si isi va putea onora contractele in continuare. In caz contrar, firma va intra in faliment, iar lichidatorul va vinde fabrica, „intreaga” unui investitor, in situatia cea mai fericita, sau pe bucati. Boros spera, pentru binele angajatilor, ca nu se va ajunge la vanzarea fabricii pe bucati, ci se va accepta planul de reorganizare. In fabrica din Zalau lucreaza in prezent 73 de angajati. In caz de dizolvare a unitatii, acestia ar trebui sa primeasca, conform contractului colectiv de munca, patru salarii compensatorii.
Creditor din Cipru cu antecedente in preluari de firme in Romania
Surse din interiorul fabricii ne-au spus ca fabrica de conductori emailati ar avea suficiente contracte, doar ca nu se pot onora din cauza insolventei. Continuitatea contractelor actuale este si unul dintre punctele forte pe care este regandita „salvarea” fabricii si plata datoriilor catre creditori.
„Emailati-ul”, asa cum este cunoscuta fabrica, este in continuare singura fabrica de conductori electrici emailati din tara si printre putinele din Europa. Interesul este mare chiar din partea creditorului din Cipru. Intr-o anexa la planului de reorganizare, postat pe site-ul admi-nistratorului judiciar al Cuprom, BDO Business Restructuring SPRL, firma Alabastra Mining Limited se arata interesata de a participa, inclusiv cu capital, la infiintarea unor filiale ale Cuprom, organizate ca centre de profit diferite, masura propusa prin plan. „Ne manifestam in mod irevocabil intentia de a participa la constituirea filialelor societatii debitoare si de a subscrie si varsa capital social, aport in numerar si/sau in natura, care ne va reveni, in termenele stabilite in planul de reorganizare si in actul constitutiv al filielelor”, se arata in Declaratia firmei din Cipru, anexata planului de reorganizare. Tot surse care au dorit sa-si pastreze anonimatul ne-au spus ca firma Alabastra Mining Limited are, la randul ei, datorii consistente catre Cuprom.
Firma cipriota Alabastra Mining Limited, in calitate de creditor, a aplicat acelasi tratament, in 2010, firmei Foradex Bucuresti (FORD). Potrivit presei centrale, prin compensarea unei creante pe care unul dintre actionari, Alabastra Mining Limited, o avea asupra firmei de foraj sonde, Foradex, firma din Cipru a devenit actionar majoritar. Actionarii Foradex au aprobat in luna aprilie 2010 o majorare de capital de 10 milioane lei, insa la finalul perioadei de subscriere au fost cumparate titluri de numai 3,2 milioane lei. Majoritatea actiunilor au fost preluate de Alabastra Mining Limited, in timp ce actionarul majoritar Amteck Investitii, firma detinuta de omul de afaceri Horia Simu, nu a participat la majorare. Astfel, Alabastra a devenit actionar majoritar la Foradex, cu o participatie de 89,93 la suta, fata de 32,24 la suta anterior suplimentarii capitalului.
O istorie de… profit
Infiintata in 1972, Elcond Zalau, sau fabrica „Emailati”, cum este cunoscuta in judet, a fost cea mai mare fabrica de conductori electrici din cupru din tara si una dintre cele mai mari din Europa de Est. Faptul ca era unica in tara le dadea sutelor de angajati o oarecare garantie ca vor avea un loc de munca stabil. Asta nu s-a intamplat. Democratia si privatizarile prin care a trecut nu au fost un garant al prosperitatii, ci dimpotriva. In anii @90, fabrica de sarma emailata din Zalau s-a transformat in societate pe actiuni, sub denumirea Elcond. In perioada 2003-2004, firma a fost achizitionata de Compania Cuprom, alaturi de Phoenix Baia Mare. In perioada 2004 – 2008, noii proprietari au investit in retehnologizare si utilaje moderne si s-au bucurat de succes pe piata interna si externa. Valoarea fabricii este consistenta si poate fi atragatoare pentru potentialii investitori, fiind singura fabrica de conductori emailati din tara. Potrivit planului de reorganizare, in 2009, fabrica de sarma din Zalau „valora” peste 243 de milioane de lei, din care 67 de milioane de lei reprezinta valoarea terenurilor si a constructiilor, 38 de milioane de lei instalatii tehnice si masini, iar 575 de mii de lei mobilier si alte instalatii.