Crescatorii de oi din Salaj vor putea exporta din aceasta toamna, mai exact din 15 no-iembrie, ovine si produse de la acestea in Turcia si in alte tari arabe in care pentru a ajunge trebuie sa tranzitezi Turcia. Conditia solicitata de catre partea turca a fost aceea ca tara noastra sa primeasca o confirmare oficiala din partea Organizatiei Mondiale pentru Sanatatea Animalelor (OIE) privind absenta scrapiei in anumite judete ale tarii. Romania a declarat zone libere de scra-pie la ovine 19 judete, printre care se afla si Salajul. Oficialii Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si de Siguranta Alimentelor au demarat actiunile de informare a Ambasadei Republicii Turcia in Romania cu privire la noul statut al Romaniei confirmat de OIE si la cele 19 judete declarate zone libere de scrapie.
Scrapia este o boala neurodegenerativa naturala si fatala ovinelor si caprinelor. Ea mai este cunoscuta in popor ca „boala oii nebune” sau „capiala”. Scrapia nu prezinta un pericol pentru consumatori. Boala a fost depistata, pe teritoriul tarii noastre la doar 256 de oi dintr-un total de peste 8,5 milioane de capete in decurs de 10 an. Cu toate acestea, in anul 2002, serviciile veterinare din Turcia au interzis importul de ovine din Romania si produsele acestora.

Oierii salajeni mustesc de sperante
Odata cu demararea exporturilor de ovine din aceasta toamna, oierilor salajeni li s-a luat o piatra de pe inima. Dumitru Ardelean, presedintele Asociatiei judetene a cresca-torilor de ovine Salaj, declara ieri pentru Graiul Salajului: „De ani de zile am asteptat acest moment, sa putem exporta miei si batali in Turcia si mai ales sa trecem prin aceasta tara spre alte piete de desfacere. In toata aceasta peri-oada de interdictie a exportului de ovine spre Turcia, cresca-torii de oi din Salaj au vandut putina marfa, pe bani putini. De cele mai multe ori la intermediari straini, care schimbau crotaliile cu crotalii din tara lor (Bulgaria, Macedonia) si trimiteau mai departe oile romanesti catre tarile arabe, la pret dublu fata de ce primeam noi. Am sa anunt membrii asociatiei sa-si prega-teasca marfa pentru export”. Si Nicolae Tap, presedintele Aso-ciatiei crescatorilor de ovine „Ovis”, afirma ca este direct interesat de demararea exporturilor de ovine catre Turcia si alte tari arabe. „Vrem sa ne dam drumul”, zice Tap. „Jumatate din mieii din acest an sunt pe stoc pentru ca nu am putut tranzita Turcia spre tarile arabe cu care aveam contract”. Sa fie intr-un ceas bun!