Directorul Centrului Judetean APIA Salaj, Calin Pernes, a declarat ieri pentru Graiul Salajului ca pachetele cu miere furnizate de o firma din Bulgaria in virtutea contractului prin care aceasta se angaja sa furnizeze ajutoare pentru nevoiasii salajeni in numele Uniunii Europene vor fi re-trase si inlocuite. Decizia a venit dupa ce in alte judete s-a descoperit miere contra-facuta in loturile furnizate de bulgari. Calin Pernes spunea saptamana trecuta ca mierea contrafacuta face parte din lotul 46, iar Salajul a primit miere din lotul 45. Directorul a mai spus atunci ca i se pare firesc ca mierea primita de la bulgari sa fie supusa unor analize de laborator, chiar daca statul roman nu este obligat sa efe-ctueze teste privind calitatea alimentelor si verifica doar consistenta, mirosul si aspectul. Violeta Milas, sefa Directiei Generale de Asistenta So- ciala si Protectia Copilului (DGASPC) Salaj, coordonator al proiectului privind distribuirea alimentelor in Salaj, a confirmat ca s-a primit un ordin sa retraga mierea din depozite si ca de joi nu se mai distribuie miere. Va fi retras lotul 45, dar Salajul a primit miere si din lotul 44, spune Milas. Motivul invocat de la centru a fost ca mierea nu este conforma cu calitatea ceruta si nu este nici omogena. „Intr-adevar, mierea pe care am primit-o are o culoare inchisa. Nu sunt insa specialist, deci nu pot sa ma pronunt. Contractele de distribuire a alimentelor au fost incheiate de APIA Bucuresti si nu cunosc clauzele contractuale. Nu se stie care va fi situatia salajenilor care au preluat deja pachetele cu miere. Probabil firma va fi obligata sa furnizeze din nou miere si pentru acestia. Vom vedea ce se va intampla”, spune Violeta Milas.

Primarii aduc mierea inapoi
Decizia de retragere a mierii din depozite ii pune pe drumuri pe primarii comunelor din Salaj care au ridicat deja toate alimentele pentru saraci. Comune precum Ileanda, Plopis sau Cuzaplac trebuie sa aduca mierea inapoi in depozitul cu numarul 22 B din Hereclean. Aproximativ douasprezece tone de miere au fost trimise de UE pentru aproape 40.000 de salajeni cu venituri mici, precum cei cu pensie sub 400 de lei, titulari de pensii speciale, someri indemnizati si neindemnizati, beneficiari ai venitului minim garantat si persoane cu handicap. Cei mai multi beneficiari ai ajutoarelor sunt in Zalau, 5.742 de persoane, dupa care urmeaza Jibou si Simleu Silvaniei, cu putin peste 1.500 de beneficiari. Potrivit Violetei Milas aproximativ 40 la suta din alimente au fost deja distribuite in mediul rural. In Zalau au fost distribuite circa 60 la suta din produsele alimentare. Distributia alimentelor a inceput in 14 octombrie in Zalau. De atunci si pana in prezent aproxi-mativ 3.500 de persoane au luat pachete cu alimente.

Senatorul Pop se ia de ministrul Agriculturii
Senatorul salajean Gheorghe Pop i-a cerut socoteala mi-nistrului Agriculturii pentru proasta calitate a alimentelor distribuite nevoiasilor sub forma de ajutor de la Uniunea Euro-peana. „Vecinii nostri ne-au furnizat miere contrafacuta. Cel putin asa reiese din analizele efectuate de mai mai multi romani curiosi de faptul ca mierea bulgarilor are gust si aspect diferit fata de cea romaneasca”, au fost cuvintele senatorului in adresa inaintata catre ministrul Daniel Constantin, la o zi dupa ce s-a dat startul distributiei alimentelor catre nevoiasi in Zalau. Parlamentarul aduce aminte in interventia sa catre ministrul Constantin de antecedentele firmelor bulgare care distribuie pachete de la UE romanilor. Anul trecut, Agentia pentru Plati si Interventie in Agricultura (APIA) a fost inselata de o firma bulgara care a facut nevazute mult asteptatele pachete cu ulei si faina de la UE, spune Gheorghe Pop. Situatia e oarecum explicabila, de vreme ce APIA a atribuit contractul de distribuire a alimentelor firmei Viem Corporation Eood-BG, care a luat nastere cu cinci zile inainte de licitatie. Bulgarii au fost platiti cu bani grei, aproximativ 27 de milioane de euro. Viem Corporation a distribuit „de forma” cantitati neinsemnate de produse alimentare, dupa care firma a intrat in insolventa. Sarmanii au ramas, in final, cu buzele umflate.

Sarmanii isi duc alimentele cu taxi
Ieri, la punctul de distribuire a produselor alimentare, PT 38, din cartierul Bradet, am fost surprinsi sa vedem ca la depozit nu mai e forfota de saptamana trecuta, cand s-au deschis oficial portile depozitului. Si mai surprinsi am fost cand am observat cateva persoane care, dupa ce si-au stivuit de-o parte pachetele cu produse alimentare, si-au comandat tacticos un taxi. Probabil practica e des intalnita, de vreme ce angajatii APIA au postat un afis cu numarul unui operator local de taxi pe usa depozitului.