La Cantina de Ajutor Social din cadrul Primarie Zalau, beneficieaza de o masa calda 102 persoane. Dintre acestea, aproximativ 60 sunt copii ce provin din familii nevoiase, dar care frecventeaza scoala; 20 de pensionari care isi achita o parte din masa, cedand 30 la suta din venitul realizat; 6 persoane cu deficiente, bolnave cronic ori invalide, din care unele au indemnizatie de handicap sau pensie, care platesc si ele pentru masa 30 la suta din venit. O alta categorie de beneficiari ai mesei gratuite sunt persoanele care nu au nici un venit.
Sunt primite la cantina sociala persoanele care se afla in situatii economice, sociale ori medicale deosebite. Potrivit informatiilor primite de la Manuela Ghiurutan, purtator de cuvant al Primariei Municipiului Zalau, „categoriile de beneficiari ai mesei calde oferite de Cantina de Ajutor Social sunt minori care provin din familii al caror venit mediu pe membru de familie este de pana in 125 lei; tineri care frecventeaza scoala si care provin din familii care beneficiaza de ajutor social; bolnavii cronic si invalizii, cu plata unei contributii de 30 la suta din venitul realizat; persoanele varstnice izolate social, care nu au sustinatori legali si sunt fara venituri, beneficiaza de masa gratuita timp de 90 zile pe an; pensionari, cu plata unei contributii de 30 la suta din venitul realizat si orice persoana care temporar nu realizeaza venituri pe o perioada de 90 de zile/an.” O conditie de baza este aceea de a avea domiciliul sau flotant pe Zalau.

Meniul de la Cantina de Ajutor Social
O portie de mancare oferita de cantina sociala consta in felul intai, in cantitate de 850 de grame (ciorba, supa), felul doi, in cantitate de 750 grame si paine, 350 grame. Mancarea este gatita zilnic si nu se repeta acelasi fel pe parcursul unei saptamani. Persoanele care beneficieaza de hrana gratuita pot merge la cantina sociala de luni pana vineri intre orele 13.00 si 14.30. Fiecare beneficiar isi ia mancarea in recipiente. De obicei, daca in familie sunt mai multi beneficiari, unul din membri ridica hrana si pentru ceilalti.

Cazuri la cantina sociala din Zalau
Sunt zalauani care vin de peste 20 de ani la cantina sociala. Am stat de vorba cu cativa dintre ei pentru a ilustra cateva cazuri sociale deosebite. Nu le vom divulga numele intreg.
Ledentia vine la cantina de la varsta de 6 ani. Are acum 41 de ani si in prezent vin si patru copii ai ei, din cei noua pe care ii are. Doar patru, deoarece doar ei frecventeaza scoala. Ledentia este casatorita, iar sotul ei este bolnav. Venitul famiiliei este compus din cele patru alocatii ale copiilor si din munca cu ziua pe care o presteaza Ledentia si sotul ei.
Gita, in varsta de 27 de ani, din Zalau, vine la cantina de vreo patru ani. Are trei fete la scoala, venitul familiei constand din alocatia fetelor si din vanzarea de sosete pe care Gita o face in regim ambulant prin oras.
La fel vine de cinci ani si Angela din Ortelec, in varsta de 42 de ani. Este divortata, casnica, fara vreun venit. Vine la cantina pentru copii ei.
Albert are 41 de ani, este pensionar pe caz de boala si handicap, vine la cantina de aproximativ 14 ani. Albert locuieste pe Sarmas, nu are familie, fiind necasatorit. A lucrat o perioda pe santier.
Toate persoanele care vin la cantina se declara foarte multumite de serviciile oferite, spunand ca mancarea este buna si in fiecare zi mananca altceva, iar personalul este foarte amabil chiar daca are de-a face cu oameni de conditie sociala cu probleme.

Cine poate primii masa gratuita
Conform art. 2, alin. 1 al Legi 208 din 15 decembrie 1997, ce priveste cantinele de ajutor social, urmatoarele categorii de oameni pot fi beneficiari a unei mese gratuite:
– copiii in varsta de pana la 18 ani, aflati in intretinerea acelor familii al caror venit net mediu lunar pe o persoana in intretinere este sub nivelul venitului net lunar, pentru o persoana singura, luat in calcul la stabilirea ajutorului social;
– tinerii care urmeaza cursuri de zi la institutiile de invatamant ce functioneaza in conditiile legii, pana la terminarea acestora, dar fara a depasi varsta de 25 de ani, respectiv 26 de ani in cazul celor care urmeaza studii superioare cu o durata mai mare de 5 ani, care se afla in situatia prevazuta anterior.
– persoanele care beneficiaza de ajutor social sau de alte ajutoare banesti acordate in conditiile legii si al caror venit este de pana la nivelul venitului net lunar pentru o persoana singura, luat in calcul la stabilirea ajutorului social;
– persoanele care au implinit varsta de pensionare, aflate intr-una dintre urmatoarele situatii: sunt izolate social, nu au sustinatori legali, sunt lipsite de venituri;
– invalizii si bolnavii cronic;
– orice persoana care, temporar, nu realizeaza venituri.