Dupa ce, pentru prima oara, presedinta Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, a decis sa scoata din anonimat cheltuielile „subordonatilor” sai (deputati), Lucian Bode, deputat PD-L, a asezat, pe masa presei (tot pentru prima oara in Salaj), cifrele vizand cheltuielile sale pe lunile ianuarie – aprilie a.c. Astfel, pentru transportul din si spre Capitala, s-a decontat, la Tarom, 14.131 lei (adica, peste 3 milioane lei vechi lunar). Pentru cazare, la Hotel Bucuresti, suma s-a ridicat la 36.019 lei, respectiv 9.350 lei/luna. „Cazarea este scumpa si sa nu va imaginati cine stie ce conditii^, a comentat Lucian Bode, vineri, 26 iunie, intr-o conferinta de presa. Dar, „decontul se face pe un contract intre Camera Deputatilor si hotel”.
Diurna zilnica este de 140 de lei si deputatul o primeste daca este prezent in Camera sau pe baza unei declaratii de deplasare in teritoriu.
Din suma forfetara de 2.000-2.100 de lei pe luna, Lucian Bode plateste 5 angajati (54% din suma), iar diferenta a fost cheltuita te carburanti, furnituri de birou, telefoane, protocol, chiria biroului parlamentar.
Indemnizatia de parlamentar a fost de 19.682 lei, adica 4.920 lei pe luna, conform legii. Deputatul PD-L si purtatorul de cuvant, Virgil Turcas, ne-a sugerat sa-i intrebam si pe ceilalti parlamentari cum deconteaza sumele forfetare si banii de diurna. „Eu va pot arata documentele”, a spus Lucian Bode.
Politici pana la capat
Tot vineri, deputatul PD-L a anuntat ca a fost modificata Ordonanta 37 a guvernului si, de-acum inainte, directorii institutiilor deconcentrate pot sa fie si consilieri judeteni sau consilieri locali, ca si membri sau alesi ai unui partid. In schimb, deputatul considera ca e nevoie sa se analizeze incompatibilitatile parlamentarilor, pentru ca sunt cazuri in care, unii alesi, cum sunt profesorii universitari, nu pot sa fie in doua locuri in acelasi timp.
Despre cazul ministrului Tineretului, Monica Ridzi, Lucian Bode a spus ca infiintarea unei comisii de ancheta a fost aprobata, inclusiv de alesii PD-L, in trei mnute. Cand a fost vorba despre cazul Nastase (ridicarea imunitatii la cererea Parchetului General), discutiile au durat trei ore, PSD, PNL si UDMR au votat impotriva si discutiile vor mai dura mult si bine, pentru ca „domnul Nastase se va folosi de orice chichita pentru a nu ajunge in fata justitiei”.