Doar 5 la suta din proprietari se conformeaza obligativitatii asigurarii locuintei.
Noile norme recunosc si asigurarile facultative, cu conditia sa acopere daunele pentru dezastre naturale
Noile norme publicate marti in Monitorul Oficial privind asi-gurarea obligatorie a locuintelor ofera proprietarilor posibilitatea de a incheia polite de asigurare facultative, care sa fie recunoscute de Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale (PAID), cu conditia ca asigurarea sa acopere daunele produse de cutremure, inundatii si alunecari de teren. Cei care se asigura individual nu mai trebuie sa cumpere si o polita obligatorie prin PAID.
Legea nr. 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuintelor impotriva cutre-murelor, alunecarilor de teren si inundatiilor a fost republicata in Monitorul Oficial nr. 635 din 15 octombrie 2013, cu modifi-carile introduse anul acesta, in luna iulie, de Legea nr. 243/2013. Proprietarii pot sa demo-nstreze Comisiei de Suprave-ghere a Asigurarilor (CSA) ca au casa asigurata impotriva dezastrelor naturale fie cu polita de asigurare obligatorie, fie cu certificatul de asigurare incheiata facultativ cu o firma de asigurare autorizata sa practice riscuri de catastrofa, aceleasi care sunt prevazute si de asigurarea obligatorie.
La intrarea in vigoare a vechilor norme, se recunostea valabilitatea asigurarilor facultative incheiate anterior cu firme private de asigurare, insa, la expirarea lor, proprietarii erau obligati prin lege sa incheie o polita obligatorie prin PAID. Cei care doreau sa-si acopere mai multe riscuri, sau la valori mai mari, trebuiau sa cumpere atat polita obligatorie pentru dezastre naturale, cat si polite facultative cu riscuri suplimentare.
Despagubiri prea mici pentru fenomene SF
Prima de asigurare anuala pentru asigurarea obligatorie este de 10 sau 20 de euro, in functie de tipul cladirii, si acopera daune de 10.000 euro, respectiv de 20.000 de euro, conform primei platite. In mod paradoxal, o asigurare obligatorie pentru o locuinta de caramida costa la fel de mult si are aceeasi valoare de despagubire, indiferent de suprafata sau valoarea bunurilor. Firmele de asigurari au speculat imediat posibilitatea de profit si au propus clientilor polite de asigurare care sa acopere atat daunele produse de dezastre, incluse in politele PAID, cat si alte daune legate de imobil si bunuri, la valoarea dorita de proprietar. Mai exista o categorie de proprietari, cu locuinte ipotecate, pe care banca ii obliga sa incheie asigurari pentru daune totale, la valoarea reala a imobilului. Si acestia scapa de obligativitatea de a plati doua asigurari pentru acelasi bun.
Primaria nu are lista cu proprietarii ce trebuie amendati
Cei care nu-si asigura locuinta risca o amenda in va-loare de 500 de lei. Sanctiunile se aplica de catre primarie, in baza unui protocol incheiat de PAID cu administratiile locale. Primaria Zalau nu a primit nimic oficial in acest sens. „Potrivit legislatiei in vigoare, constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se face pe baza listei proprietarilor care nu au incheiat contract de asi-gurare obligatorie a locuintelor, transmisa administratiilor locale de catre PAID. Primaria Municipiului Zalau nu a primit aceasta lista”, ne-a declarat Manuela Ghiurutan, purtatorul de cuvant al Primariei Zalau.
In evidentele Serviciului de Impozite si Taxe Locale din cadrul Primariei Zalau sunt 28.610 locuinte, potrivit informarii primite de la purtatorul de cuvant.
La nivel national, PAID a incheiat aproximativ 425 de mii de polite de asigurari obligatorii (fata de 330.000 la inceputul anului), in luna august fiind incheiate peste 100.000 de polite noi. La nivel national exista aproximativ 8,3 milioane de locuinte. Facand un calcul simplu, rezulta ca doar 5 la suta dintre locuinte sunt asigurate.
PAID a platit pana acum 33 de daune, in valoare de 100.927 lei. Dupa inundatiile din Moldova s-au depus alte 22 de cereri de despagubiri, pentru valoarea de 280 de mii de lei.