Saracii Zalaului au stat la coada cu noaptea-n cap pentru a primi alimentele de la UE

Peste 1.000 de nevoiasi din Zalau s-au imbrancit ieri de buna dimineata, cand, pe la ora 8.00 a inceput impartitul ajutoarelor de la Uniunea Europeana la punctul de distribuire PT 38 din cartierul Bradet, strada Avram Iancu. Coada s-a facut inca de duminica noaptea. Oamenii au dormit acolo. Cei care au venit mai tarziu, ieri dimineata dupa ce abia se crapase de ziua, au inceput sa isi faca loc in multime, in speranta ca vor prinde un loc in fata. Astfel s-a format „gramada saraciei” la care participa cei peste 5.700 zalauani cu pensii si venituri mici, cu dizabilitati si boli grave, carora Uniunea Europeana le da gratis faina, ulei, paste, zahar, zacusca, conserve din carne de porc si… miere. Ii gasesti aici pe cei care au muncit zeci de ani in marile fabrici ale Zalaului, in scoli, care acum au pensii mizere, dar si pe copiii aruncati in centre sociale, de care statul a cam uitat, sau pe tinerii care nu au un acoperis deasupra capului. Necajitii orasului isi spun of-ul in multimea in care toti sunt una, iar povestile unora dintre ei sunt uluitoare. Tot orasul stie ca „se dau alimentele de la Uniune”.

Nevoiasii din adapostul de noapte isi vand alimentele
In marea de multime, printre sacose, genti, trolere si carucioare, un cuplu de tineri si-au cladit provizoriu alimentele de la UE pe iarba, pana cand ii va ajuta cineva sa le duca de acolo. Pana nu demult, „casa” lor era sub conductele de la Scala, insa autoritatile i-au alungat de acolo, pentru ca… e domeniu public. Acum locuiesc in adapostul de noapte din zona Sfanta Vineri. Se bucura de alimentele primite de la Uniune, dar… nu au ce sa faca cu ele. „La adapost ne e interzis sa le ducem si nu avem unde sa gatim”, spune, cu glas tremurand de manie, tanara. Le vor vinde, spun ei, asa cum au facut si in anii trecuti. Cei doi tineri napastuiti de soarta au pensie de handicap de 230 de lei fiecare.

Vaduva cu sacul in spate
O alta femeie, cu un sac de rafie in spate, iesea cu greu din multime. Nu avea cine sa o ajute. E vaduva de 18 ani. A lucrat aproape 25 de ani ca femeie de serviciu la o scoala si are o pensie de 320 de lei. Acum a venit sa isi ridice alimentele. Daca o intrebi de copii, i se umplu ochii de bucurie. „Sunt implinita, pentru ca am doi copii casatoriti si sunt stabiliti la casele lor. Macar ei sa aiba nororc!”, ne povesteste femeia din Zalau. Si-a luat iar sacul in spinare si dupa ce si-a spus povestea s-a facut nevazuta. Intre timp, coada se misca nervos si oamenii incep iar sa se imbranceasca. Merge greu, cu toate ca in incinta functioneaza doua puncte de distribuire. Unul este pentru persoanele cu handicap, iar celalalt este destinat pensionarilor, somerilor si beneficiarilor de ajutor social.

„Saracii” cu Fordul
Am intalnit la coada de la PT 38 si saraci cu pretentii. Un cuplu la circa 60 de ani incarca de zor in portbagajul unui Ford pomana de la Uniunea Europeana. Femeia s-a cam zbarlit ca ea nu se numara printre beneficiari, ca sotul ei, pentru ca pensia i-a sarit cu 15 lei de limita maxima de 400 de lei. „ Ne multumim si cu atat, mai bine decat cu nimic (…) O sa ne ajunga cam doua luni. Au incarcat repede, au accelerat si…au scapat de coada nevoiasilor.

Nu va mai inghesuiti, primeste tot sarmanul
Reticent in prima faza sa vorbeasca presei, un reprezentant al Directiei de Asistenta Sociala Comunitara (DASC) a Primariei Municipiului Zalau ne asigura ca beneficiarii nu au nici un motiv sa ia cu asalt depozitul. „Exista cantitati suficiente pentru toate categoriile de produse si pentru fiecare beneficiar in parte”, spune reprezentantul. Cei care se ocupa de evidenta saracilor ce primesc alimente de la UE apreciaza ca pana ieri la ora 14.00 s-au distribuit cantitati pentru aproximativ 900 de persoane, estimand ca pana la sfarsitul programului (ora 16.00) sa se depaseasca cantitatile pentru 1.000 de persoane.

Cine se califica pentru pomana europenilor
De ajutoare beneficiaza somerii, pensionarii cu venituri pana la 400 de lei, persoanele cu handicap si asistatii social. Alimentele pe care le vor primi persoanele in drept sunt: faina alba – 17 kilograme, faina de malai – 9 kilograme, ulei – 5 litri, paste – 0,500 kilograme, zacusca – 0,800 grame, miere – 0,250 de grame, zahar – 3 kilograme, rosii in bulion – 0,800 de grame, conserva din carne de porc – 1,200 kilograme, cu mentiunea ca cel din urma produs va fi distribuit in momentul in care va fi primit in depozitele DASC. Zalauanii pot sa isi ridice produsele de la PT 38 din Bradet, de luni pana vineri, intre orele 8.00 – 16.00. Distributia se poate face pe tot parcursul anului, chiar si anul viitor.
(Oana Pop)

Miere falsificata de la bulgari pentru nevoiasii romani

La mai multe centre din tara de distribuire a alimentelor de la UE s-a gasit miere falsificata cu glucoza, care contine substante ce pot dauna sanatatii. Mierea a fost contractata de catre APIA de la o firma din Bulgaria.
Curiosi de calitatea mierii aduse din Bulgaria, un grup de ziaristi i-au facut analizale la un laborator din Bucuresti. Analizele au aratat ca, de fapt, oamenilor li s-a dat sirop de glucoza, combinat cu substante periculoase. 750 de tone de miere se regasesc langa celelalte alimente de baza, destinate persoanelor defavorizate. Nevoiasii o primesc resemnati, dar recunosc ca are un gust ciudat. De pilda, s-a constatat in urma analizelor din mierea impartita in Brasov ca in loc de minimum 70 la suta zahar invertit, are doar 50 la suta, iar concentratia de IMF, un component care se formeaza cand fructoza se degradeaza, este de cinci ori mai mare decat ar trebui. Reprezentantii APIA sustin ca au ales aceasta companie pentru ca a oferit pretul cel mai bun (13 lei pe kilogram) si ca nu sunt obligati sa analizeze produsele, pentru ca sunt insotite de certificate de calitate. Daca se dovedeste ca mierea este neconforma, firma va fi amendata. Pana acum au fost distribuite 400 de tone de miere.
Contactat, Calin Pernes, directorul Centrului Judetean APIA Salaj, a declarat pentru „Graiul Salajului” ca „mierea falsificata facea parte din lotul 46, iar Salajul a primit miere din lotul 45”. Mai marele de la APIA Salaj nu crede ca mierea sosita in judetul nostru este falsificata. Credem ca o analiza minutioasa de laborator ar fi justificata, cu toate ca statul nu ii obliga sa faca teste, ci doar sa verifice consistenta, mirosul si aspectul.

Bulgarii ne-au dat si anul trecut teapa cu uleiul si faina
Anul trecut, tot o firma din Bulgaria ne-a tras teapa cu uleiul si faina. Atunci, Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura a incheiat un contract cu Viem Corporation Eood-BG, o firma infiintata doar cu cinci zile inainte de licitatie. Valoarea contractelor pentru cele doua produse a fost de 26 de milioane de euro. Dupa ce a livrat o cantitate infima de ulei si de faina, firma bulgara a intrat in insolventa. Cert este ca 90 la suta dintre persoanele defavorizate nu au primit cele doua alimente, uleiul si faina, nici pana in ziua de azi. Asta n-a fost invatare de minte pentru mai marii APIA de la Bucuresti. Pentru alimentele pe 2013, iar au fost cooptate firme bulgaresti. (Viorel varga)