Marian Liviu din Criseni isi cauta dreptatea prin instante de 20 de ani pentru o suprafata de teren situata in zona unde acum se afla parcarea de la Silcotub, suprafata mostenita de la bunica lui. Inca din 1993, Marian Liviu a batut la usile judecatoriei Zalau, ale Tribunalului Zalau si a ajuns inclusiv la Curtea de Apel Cluj. A reusit in 2005, dupa mai multe sentinte definitive si irevocabile, sa dobandeasca o parte din terenul mostenit, obtinand titlu de proprietate pentru 5.000 de metri patrati. Pentru restul de 755 de metri patrati se judeca si in ziua de azi cu Silcotub Zalau.
„Primaria a atribuit din terenul revendicat 5.000 de metri patrati lui Pop Fabian, care la acea vreme era inginer in Comisia locala de fond funciar, iar dupa doi ani restul de 755 metri patrati au fost atribuiti firmei Silcotub Zalau”, ne spune Marian Liviu. Barbatul nu s-a lasat si a dovedit ca este terenul lui. In 2005, prin sentinta 1362/2005, s-a dispus reconstituirea dreptului de proprietate prin obligarea Comisiei judetene de fond funciar si a Comisiei locale de fond funciar sa elibereze titlu de proprietate lui Marian Li-viu, dar numai pentru suprafata de 5.000 de metri patrati atribuita lui Pop Fabian. Intre-timp, Marian Liviu a vandut terenul de 5.000 de metri patrati firmei Silcotub. „Ca sa obtin terenul de 755 de metri patrati, ocupati de Silcotub inca din 1997, am actionat in 2006 in instanta compania. Nu am reusit sa obtin terenul, deoarece Silcotubul zicea ca are constructie pe el si ca are certificat de atestare a dreptului de proprietate.”, afirma Marian Liviu. Avocatul barbatului de la acea vreme, Gheorghe Petrescu, ne-a declarat ieri ca „sunt dovezi ca terenul este liber si ultima expertiza afirma ca doar circa 40 de metri patrati ar fi ocupat de o constructie edificata in cursul proceselor”. „Fata de aceasta situatie, este evident ca o autorizatie de ridicare a unei constructii nu se poate elibera pentru o suprafata litigioasa”, spune Gheorghe Petrescu.
Anul acesta, in 17 aprilie 2013, instanta a decis prin sentinta civila ca respinge ca neintemeiata actiunea lui Marian Liviu impotriva SC Silcotub SA privind obligarea companiei sa cedeze terenul de 755 metri patrati. Respinge de asemenea obligarea companiei Silcotub de catre Marian Liviu la plata sumei de 3.000 de lei, cate 1.000 de lei pe an, constituind folosul nerealizat pentru terenul ocupat. In consecinta, Marian Liviu a facut apel, iar maine se duce la Tribunal pentru a-si cauta din nou dreptatea.
Silcotub zice ca terenul lui Marian nu se afla in incinta societatii
Pozitia societatii Silcotub fata de acesta situatie ne-a fost pusa la dispozitie ieri de catre purtatorul de cuvant, Olivera Iezdimir. „Silcotub SA detine in proprietate terenurile in baza certificatului de atestare a dreptului de proprietate asupra terenurilor emis de Ministerul Industriilor in 1991, in baza Hotararii de Guvern nr. 31/1991. Prin Sentinta civila nr.1167/17.04.2013 pronuntata in dosarul nr.1509/337/2010, Judecatoria Zalau a respins ca neintemeiata actiunea domnului Marian Liviu in ceea ce priveste obligarea Silcotub SA la lasarea in deplina proprietate si linistita posesie a terenului in suprafata de 755 de metri patrati. Conform conside-rentelor instantei de judecata, domnul Marian Liviu este indreptatit la atribuirea unei suprafete de teren de 755 metri patrati, insa amplasamentul acestei suprafete nu este identificat ca fiind in incinta societatii Silcotub SA”, se arata in raspunsul primit ieri. Planurile folosite inclusiv in instanta arata insa ca terenul revendicat este in incinta societatii.