Ministerul de Interne (MAI) a redus amenzile prevazute in proiectul de lege pentru noul Codul Rutier cu circa 40 de procente si a limitat posibilitatea suspendarii permisului de conducere de la cinci la doi ani. Modificarile au survenit la presiunea opiniei publice, care a considerat abuzive prevederile din proiectul initial de modificare a legislatiei rutiere. Varianta finala a proiectului prevede sanctiuni pentru soferii indisciplinati de maximum 9.600 de lei amenda, echivalentul a 120 de puncte de penalizare.
Betivii care fac acciente grave vor sta doi ani fara permis
Autoritatile vor putea suspenda permisul de conducere pana la doi ani, in functie de natura faptelor. Carnetul de conducere se suspenda un an in cazul accidentelor soldate cu deces sau vatamare corporala, in cazul in care instanta sau procurorul dispune scoaterea de sub urmarire penala, achitarea, ori incetarea procesului penal, pentru urmatoarele situatii: lipseste plangerea prealabila a persoanelor vatamate, sesizarea organelor de lege, a fost retrasa plangerea, ori partile s-au impacat.
Se suspenda permisul de conducere pentru doi ani pentru soferii care, sub influenta bauturilor alcoolice, provoaca accidente din care rezulta decesul sau vatamarea corporala a unei persoane, depasesc cu peste 60 de kilometri la ora limita ma-xima admisa, nu respecta indicatiile la trecerea la nivel cu calea ferata, conduc masina pe sensul opus celui pe care se desfasoara circulatia.
Amenzi usturatoare pentru soferii inconstienti
Amenzi mai mari vor plati soferii care nu opresc la trecerea la nivel cu calea ferata cand barierele sunt coborate ori in curs de coborare sau cand semnalele luminoase sunt in functiune, cei care conduc pe autostrada pe sensul gresit, cei care depasesc limita de viteza cu peste 60 de kilometri la ora, care conduc o masina cu inmatricularea suspendata. Platesc mult si cei care conduc sub influenta alcoolului, daca natura faptei nu indica o infractiune. Pentru aceste abateri, soferii sunt sanctionati cu amenzi intre 1.680 si 4.000 de lei si cu suspendarea permisului pentru sase luni.
Daca soferii provoaca accidente rutiere soldate cu pagube materiale, intr-una din situatiile de mai sus, acestia sunt sanctionati cu amenzi intre 4.080 si 9.600 de lei, maximul cuantumului prevazut de legislatia rutiera.
Cine nu poarta centura plateste 400 de lei
Soferii depistati fara centura vor plati intre 320 si 400 de lei amenda si primesc patru sau cinci puncte de penalizare (un punct de penalizare este echivalentul a 80 de lei amenda). Soferii care trec pe rosu, depasesc cu 41-50 de kilometri la ora viteza admisa, incalca regulile de depasire in trafic, nu acorda prioritate sunt sanctionati cu amenzi intre 480 si 640 de lei. Situatia se complica in cazul in care abaterile disciplinare la volan conduc la accidente cu pagube materiale. Amenzile cresc in acest caz pana la douazeci de puncte de penalizare, cu o amenda echivalenta de 1.600 de lei.
Codul Rutier va fi adoptat peste doua saptamani
Textul final al proiectului de lege privind modificarea Codului Rutier a fost lansat vineri in dezbatere publica pe site-ul MAI. Presedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat ca noul Cod Rutier nu va intra imediat pe ordinea de zi a Guvernului pentru adoptare. Decizia a fost luata pentru a lasa timp dezbaterilor intre initiatorii proiectului si opinia pu-blica. Cel mai probabil, textul de lege va fi adoptat in doua saptamani, a mai spus Antonescu.