Maghiarii din Salaj se intalnesc duminica in parcarea din spatele Primariei pentru a sarbatori cea de-a doua editie a Zilei Maghiare Salajene. Manifestarea este organizata de UDMR Salaj in colaborare cu Centrul de Cultura si Arta. Liderii UDMR preconizeaza ca vor participa peste 2.000 de maghiari din judet. Programul dedicat comunitatilor maghiare incepe la 12:00 cu demonstratii de dansuri populare, continua cu defilare cu care si se termina cu concerte sustinute de invitati straini. La eve-niment este asteptat presedintele UDMR, Kelemen Hunor.
Presedintele executiv al UDMR Salaj, Robert Szilagyi, spune ca toate comunitatile maghiare din Salaj vor fi prezente duminica la Ziua Maghiara Salajeana. Fiecare comunitate va avea amplasat un cort cu produse traditionale. Se va prepara brogacs la fiecare cort, in functie de reteta din zona respectiva. Vor fi concursuri de degustat, atat bogracs, cat si vin. Formatiile de dansuri vor prezenta momente artistice pana in jurul orei 18:00. ^Vom defila cu carute, de pe strada Crasnei si pana la Wesselenyi unde va fi putin dans si muzica. De aici plecam spre Prefectura, dupa care ne intalnim in parcarea din spatele Primariei^, spune deputatul UDMR Salaj, Seres Denes. Acesta adauga ca maghiarii vor sarbatori cu vin, must si preparate culinare traditionale, in special acele mancaruri pe care maghiarii obisnuiesc sa le faca in sezonul de recoltare a strugurilor. De asemenea, in intervalul 12:00-18:00 va fi program pentru copiii. Acestia se vor putea juca la unul din standurile amplasate special pentru ei.
Ziua Maghiara Salajeana va continua dupa ora 18:00 cu un program de stand-up comedy. Dupa aproximativ o ora, va urca pe scena formatia Orion care va concerta pentru cei prezenti. Seara se va incheia cu un concert de muzica usoara sustinut de artista ungara Janiesak Veca.
Primarul din Crasna, care administreaza comuna cu cei mai multi maghiari din Salaj, spune ca va fi prezent duminica la manifestatie, impreuna cu formatia de dansuri populare din comuna. Maghiarii din Crasna vin la Zalau cu preparate culinare traditionale, precum bogracs si sarmale, iar mancarurile pot fi gustate de public, spune primarul Emeric Pop. Sarbatoarea este un prilej de reintalnire cu cei dragi. Cei care au plecat din comunitate se intorc acasa. Un fel de fii satului, precizeaza primarul din Crasna.
Primarul din Sarmasag, Attila Dombi, spune ca apro-ximativ 30 de persoane din comuna vin sa petreaca la Zalau. Elevii din comuna vor face o demonstratie de dansuri populare. Maghiarii din Sarmasag aduc si un produs traditional special, supa de ceapa.
Kis Csaba, primar in Samsud, promite vinuri imbuteliate, bogracs si must proaspat. Avem o echipa de dan-suri populare, formata din 25 de tineri din liceu.
Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, vine duminica la un csardas la Zalau
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...