Primariile oraselor din Salaj au demarat in acest an o serie de lucrari privind reabilitarea infrastructurii, extinderea retelelor de apa si canalizare, reabilitare termica de locuinte. I-am intrebat asadar pe primari ce au reusit sa faca, ce nu au reusit si care sunt planurile pentru perioada urmatoare.

Primarul din Jibou promite sa termine cu asfaltarile in doua saptamani
Primarul orasului Jibou, Eugen Balanean, promite ca in maxim doua saptamani termina de asfaltat ce si-a propus in acest an. „In final, 50-60.000 de metri patrati de drum cu latime de circa cinci metri vor fi asfaltati in Jibou si in satele apartinatoare, Cuceu, Husia, Rona si Var. In total, am vrut sa asfaltam in 2013 aproximativ zece-doisprezece kilometri de drum. Mai avem de lucru, in special pe cateva strazi adiacente din satele apartinatoare. Le-am pietruit in prima faza, iar acum le pregatim pentru asfaltare”, spune Eugen Balanean.
Legat de infrastructura din oras, primarul spune ca a asfaltat pana in prezent strada Avram Iancu, pe care a amenajat si parcari. „Am reabilitat o portiune de drum din apropierea pietei, de langa bariera si pana in centru, la Casa de Cultura. Urmeaza strada Libertatii, o portiune de drum inspre strada Soimus si Amurgului. Aici ne-a mai ramas sa turnam covor asfaltic”.
Balanean mai spune ca s-a preocupat de reabilitarea Gradinitei Nr. 2. Cladirea a fost imprejumuita cu gard, s-au reconditionat mai multe aparate de joaca pentru copii. Am amenajat pista de alergare, aleea din interior si am reconditionat bancile.
Tot in acest an primarul s-a ocupat de canalizarea pluviala din oras. Reteaua pe care a realizat-o se intinde pe o lungime de 800 de metri, de la spital pana spre strada Tudor Vladimirescu. Lucrarile au fost executate in regim propriu cu angajatii firmei din subordinea Primariei Jibou, subliniaza edilul. „Am amenajat aproximativ 600 de metri de trotuar. Am pus piatra, borduri, rondouri. Ne-am propus sa modernizam si sa asfaltam toata zona centrala”, spune primarul.
Important pentru Jibou mai este proiectul anuntat de Balanean pentru un pod peste Valea Cuceului. Investitia se ri-dica la aproape 400.000 de euro. „Avem nevoie de pod la Cuceu pentru acces spre caminul si biserica din sat”.
In final, primarul Balanean tine sa se mandreasca cu pozitionarea pe primul loc in liga a IV-a la fotbal e echipei Rapid Jibou, anul trecut, motiv pentru care s-a ocupat si de aceasta. „Este echipa noastra si trebuie sa o sustinem. Le-am imprejmuit terenul de fotbal cu un gard foarte frumos din piatra, unicat in zona”, sustine primarul.

Simleul s-a ales cu strazi imbunatatite si un centru cu aspect retro
Obiectiv important la Simleu este acum izolarea termica a locuintelor. Primarul Septimiu Turcas a demarat lucrarile cuprinse in graficul pentru 2013. „Reabilitarea termica presupune un parteneriat cu cetatenii. Pentru a elimina eventuale suspiciuni, am hotarat sa incepem reabilita-rea acolo unde proprietarii au reusit sa-si monteze geamuri termopan. Se lucreaza deja la blocul P12 din cartierul Stadion pentru realizarea anvelopei termice. Izolam, acoperim planseul superior si inferior”, explica primarul.
Septimiu Turcas spune ca a extins reteaua de apa din oras in acest an. Lucrarile au vizat strada Ialomitei si au continuat catre parcul din oras. „La capitolul infrastructura, s-a betonat strada Ci-mitirului, iar acum betonam strazile Rozelor si Zambilelor. Am turnat de asemenea un strat de piatra pe strazile Ghioceilor, Mioritei, Alexandru Vlahuta si, partial, Cuza Voda, urmand sa asfaltam si strada Eftimie Murgu. Am continuat de asemenea lucrarile de reabilitare a trotuarelor pe strada Sadova. Am amenajat trotuarele de pe strada Kogalniceanu si, Gheorghe Lazar, unde pe langa amenajarea trotuarelor am realizat si canalizarea pluviala. Am inceput sa reabilitam Piata Iuliu Maniu. Lucrarile presupun amenajare de parcari, trotuare si strazi adiacente pe care le pavam cu piatra cubica veche. Am incercat sa dam un aer retro centrului orasului”, explica Septimiu Turcas, care, pe langa oras, mai are in grija localitatile Bic, Cehei si Pusta.
Un alt obiectiv simleuan este realizarea unui drum forestier peste Magura Simleului. Investitia a fost cuprinsa intr-un proiect cu o valoare de 900.000 de euro. Din nefericire, licitatia de atribuire a lucrarilor trebuie reluata. Expertul angajat pentru licitatie a considerat ca firmele participante nu faceau fata lucrarilor de executie. „Nu imi convine aspectul acesta, dar nu pot sa vorbesc peste sfaturile unui specialiast acreditat”, apreciaza Septimiu Turcas.
„In perioada urmatoare urmeaza sa efectuam cateva lucrari minore, in functie de timp. Consider ca am facut lucruri notabile in acest an in Simleu. Sigur ca ar mai fi de lucru, dar nu le putem face pe toate deodata”, concluzioneaza Septimiu Turcas.

Cehu lucreaza la statia de epurare
Primarul din Cehu Silvaniei spune ca lucreaza in prezent la realizarea unei statii de epurare, impreuna cu administratia Jiboului si Simleu Silvaniei. Se lucreaza din august, subliniaza Andrei Varga. Dupa demolarea vechii statii de epurare va fi construita o alta noua. Investitia s-a realizat printr-un program cu fonduri europene prevazut pentru 2014-2020, in colaborare cu Compania de Apa.
Andrei Varga s-a preocupat in acest an si de reabilitarea drumurilor din oras. Lucrarile sunt incheiate sau mai are foarte putin pe strazile 1 Mai, Crisan, Gheorghe Doja. Pe ultima suta de metri sunt si lucrarile de reabilitare a unitatilor de invatamant. „S-au facut investitii la Liceul Tehnologic, unde am montat geamuri termopan”.
„In centrul Cehu Silvaniei am amenajat si bordurat trotuarele. Pana la sfarsitul anului sper sa terminam de modernizat si Caminul Cultural din Motis. Pe viitor vrem sa extindem reteaua de canalizare cu apa in toate satele apartinatoare orasului: Motis, Nadis, Ulciug, Horoatu Cehului”, sunt promisiunile lui Andrei Varga.