In localitatea Recea,comuna Virsolt, peste 25 de gospodarii sunt afectate grav de alunecarile de teren. Localnicii sunt disperati de cate ori se arata de ploaie, pentru ca stiu ca atunci terenul o ia la vale de fiecare data si nu se opreste pana nu se usca pamantul. De mai bine de cincisprezece ani, oamenii din Recea investesc in fiecare an mii de lei pentru reparatii provizorii. Primarul comunei Varsolt, Breda Lajos trimite in fiecare an adrese Prefecturii Salaj si Guvernului in care explica situata satenilor din Recea si cere finantare pentru remedierea situatiei. An de an, raspunsurile sunt seci: „nu s-a alocat finantare pentru situatia din Recea”. Singurul ajutor primit a fost de la Consiliului Judetean, care a venit anul acesta in luna mai cu suma de 50,000 de lei, pentru carpeli acolo unde casele stau sa se prabuseasca.
Vorbele-s multe, faptele lipsesc
Am fost ieri in Recea sa vedem cum stau lucrurile. Nu ne-ar placea sa locuim aici. Un localnic in varsta se recomanda Ardelean si spune ca sta in Recea de cand se stie. Ne spune cum an de an terenul pe care se afla casa lui aluneca la vale si nu mai face fata cu reparatul. In fiecare an e mai rau. „Priviti cum arata casa in care am locuit. Nu mai ai pe unde intra, usile s-au rupt, geamurile s-au surpat, si nu mai vorbesc de pereti. Uitati cum sta. E intr-o parte, inauntru n-ai loc. Am carpit-o cat am putut pana am avut bani. N-am avut incotro, am ridicat alta, cu greu. Ma tem ca o sa aiba aceeasi soarta. Au fost experti din Timisoara, prefectul, multi au fost pe aici si nimeni nu a facut nimic. Nu cred ca mai vine cineva sa ne ajute vreodata. De vorbe suntem satui. Vrem fapte, nu vorbe. Eu de aici nu ma mut. Aici am trait o viata si nu plec”, spune inversunat Ardelean.
A ramas fara sot, o sa ramana si fara casa
Vecina lui Ardelean, o batrana singura, ramasa fara sot de aproape un an de zile, ne-a invitat sa-i vedem casa surpata. Scarile au o forma ciudata, nu prea mai seamana a scari, asa cum le stim noi, la 90 de grade. Este mai degraba o rampa diforma pe care te duci in casa daca te tii bine de perete sa nu cazi. In casa peretii sunt surpati, prin crapaturi vezi ce fac orataniile in curte. Geamurile stau sa cada, iar podeaua e in panta abrupta. „Mi-am facut aici o soba de teracota acum mult timp, pentru ca incaperile sunt mici si iarna se incalzeste repede. Am tot carpit casa pana nu am mai putut. Am primit acum cativa ani var, ciment, tigla, am mai primit si ceva bani si de la Zalau si de la Varsolt. Acum umbla vorba prin sat ca banii au venit, dar noi nu am primit nimic. Au mai venit multi pe aici si mi-au zis <>, dar nu am primit nici un leu. Sotul s-a dus, sunt singura, copiii mai vin si ma mai ajuta. Mi-au facut o camera in cealalta casa, inca netencuita, acolo stau acum si sper sa nu se duca si asta la vale. Prin curtea mea e vale cand vine ploaia. Nu va mai veni nimeni aici sa ne ajute. Zice ca sa ne mutam. Dar nu vreau sa plec”, spune batrana.
Sa ma adapostesc la Caminul Cultural cu gainile si porcii dupa mine?
Manoila Reghina are in curte trei constructii facute mai demult. Femeia spune ca una din ele, cea mai veche, e ca si daramata, nu mai locuieste de ani de zile in ea, iar celelalte doua sunt surpate de alunecarile de teren. „Ca sa darame casa veche de tot, Primaria imi cere 300 de lei. Nu am de unde, cand pensia mea este de 400 de lei. Sa cada singura, ca nu mai are mult oricum. Abia ma descurc. Copiii au si eu problemele lor. Stau intr-o incapere mica, o bucatarie de vara, care inca nu a fost afectata de alunecarile de teren. La casa mare am peretii daramati, geamurile sparte, podeaua e crapata si intra apa in casa. Mi-a spus primarul sa ma mut la Caminul Cultural, dar daca eu plec trebuie sa iau si gainile si porcii cu mine ca n-are cine-i ingriji”, spune tanti Reghina. Cu lacrimi in ochi, femeia ne mai spune ca este disperata si simte ca nu mai are pentru ce trai.
Primarului nu-i ramane decat sa imparta putinul primit de la judet
Primarul Breda Lajos a declarat ieri pentru Graiul Salajului ca banii primiti de la Consiliul Judetean nu i-a impartit inca satenilor, pentru ca a asteptat sa vada daca Guvernul se va indura totusi si va aloca o suma pentru Recea ca sa le dea satenilor toti banii odata. „Nu am primit raspuns de la Prefectura in urma solicitarilor, nici de la Guvern, iar luna aceasta dupa ce voi trimite o comisie de specialitate care sa verifice ce lucrari sunt de facut si ce si-au mai facut localnicii afectati de alunecarile de teren voi imparti banii primiti de la Consiliul Judetean. Dupa ce se vor face reparatii, voi reveni cu comisia pentru a verifica daca banii pe care i-am dat satenilor au fost investiti in acea directie”, spune primarul. Acesta ne mai spune ca specialistii care s-au deplasat la fata locului au constatat ca sub pamant se afla o fasie de teren nisipos si acesta ar fi motivul pentru care terenul fuge la vale.