Nasterea Maicii Domnului, sau Sfanta Maria Mica, praznuita pe 8 septembrie, este prima mare sarbatoare din cursul anului bisericesc care incepe la 1 septembrie. Purtatorul de cuvant al Episcopiei Salajului, Gabriel Gardan, ne spune ca in Salaj exista 11 bisercii care au hramul „Nasterea Maicii Domnului”. Trei sunt in protopopiatul Zalau. Este vorba de Biserica de langa Mol, cea din Hereclean si cea din Pausa. Doua biserici cu acelasi hram se afla in protopopiatul Simleu (Ban, Horoatu Crasnei-Petenia), si alte sase se afla in protopopiatul Jibou (Benesat, Horoatu Cehului, Ileanda, Lemniu -Toplita, Tranis -Vadurele, Valeni). Tot de la preotul Gabriel Gardan aflam ce semnifica aceasta sarbatoare din calendarul ortodox: „In calendarul crestin avem doar trei zile de sarbatoare in care praznuim nasterea cuiva. Este vorba de nasterea Mantuitorului nostru, Iisus Hristos, nasterea Maicii Domnului si cea a lui Ioan Botezatorul. Fiecare dintre cei trei a avut un rol in mantuirea lumii. Maica Domnului a facut sa fie posibila venirea in lume a Mantuitorului, prin intruparea in sanul ei preacurat. Ioan Botezatorul a fost cel care a dat marturie evreilor ca Domnul Hristos este Mantuitorul lumii, Mesia cel asteptat. Nasterea Maicii Domnului este o sarbatoare mare, fiind unul din ultimele momente prin care Dumnezeu pregateste lumea pentru primirea Mantuitorului ei. Pe de alta parte, Maica Domnului ramane pentru toti credinciosii un model de sfintenie, dragoste si bunatate. Nu in ultimul rand, Fecioara Maria fiind darul pe care Dumnezeu l-a facut unor parinti credinciosi, in varsta, si care s-au rugat mult pentru a primi de la Dumnezeu un copil, sarbatoarea ne aduce aminte ca rugaciunea neincetata si curatia morala sunt pentru parinti premisele de a dobandi copii buni. Cu ocazia acestei sarbatori praznuite in proximitatea inceperii anului scolar, biserica ne aduce aminte ca valorile pe care trebuie sa fie fundamentata viata de familie si educatia copiilor sunt reprezentate de credinta in Dumnezeu, speranta intr-un viitor mai bun, dragoste fata de semeni, preocuparea pentru pastrarea frumusetii morale si multa rugaciune”. In incheiere, purtatorul de cuvant al Episcopiei Salajului ureaza tuturor celor care poarta numele binecuvantat al Fecioarei Maria „sa se bucure, ani multi, de darurile pe care numai Ea le poate mijloci pentru cei credinciosi”.
Parintii Fecioarei Maria
Tatal Fecioarei Maria, Ioachim, era un urmas al regelui David, iar mama, Ana, era fiica preotului Matthan, descendenta din familia preoteasca a lui Aaron. Proorocia ca Mesia va avea descendenta preoteasca si regeasca avea sa se implineasca astfel prin nasterea Fecioarei Maria. Pentru ca ajunsesera la o varsta inaintata si nu aveau copii, si pentru ca in acele vremuri era un blestem sa nu ai copii, Ioachim si Ana au inceput sa fie ironizati si batjocoriti de oameni. Cei doi nu au renuntat sa spere, sa creada si sa se roage cu ardoare, iar ingerul Gavril s-a aratat fiecaruia, spunandu-le ca rugaciunea lor nu a fost trecuta cu vederea si ca Dumnezeu le va da binecuvantarea sa.
Credinte in traditia populara de Sfanta Maria Mica
In traditia populara se crede ca ziua de 8 septembrie, sarbatoarea Nasterii Maicii Domnului, este ajutatoare femeilor care vor sa aiba copii, sa nasca usor si sa aiba un copil sanatos. Cei care vor sa se casatoareasca, se pot ruga in aceasta zi sa-si gaseasca perechea potrivita.