A venit, a venit toamna si dupa un concediu mai exotic, ori mai autohton ne-am intors acasa. Din aceasta saptamana, friguroasa de altfel, lucrurile au inceput sa intre in normalitate. Altfel spus ne-am gasit cutiile postale pline de facturi de la banci, de telefoane, de utilitati, de cablu etc. Incepem sa ne calculam notele de plata neachitate si sa ne facem bugetul in functie de noile biruri aplicate chiar de la 1 septembrie. Cei cinci sau zece bani, cat am economisi de la paine prin reducerea TVA de la 24 la suta la 9 la suta, nu ne incalzesc. Nu ne incalzesc pentru ca de la 1 septembrie vom fi nevoiti sa platim mai mult cu zece procente pentru calatoria cu trenul si, ce-i mai dureros, pentru energia electrica. Si cand te gandesti ca ministrul Constantin Nita promitea, in vara, o ieftinire cu 7-10 la suta. Abia a trecut o luna de cand componenta de piata concurentiala a umflat factura cu aproape cinci lei si o va tine tot asa pana la 1 ia-nuarie 2018 cand ni se promite o piata liberalizata suta la suta la energie electrica. Ni s-a promis de asemenea reducerea pretului la curentul electric prin taierea sprijinului acordat investitorilor in energia verde. Practic, ce s-a luat pe mere s-a dat pe pere. Ba chiar mai mult. Spun asta pentru ca toate produsele de la paine la zahar sau de la ulei la carne au in pretul final si costurile suportate de producator pentru energie. Si tot noi consumatorii le platim. Si ca circul scumpirilor sa continue, decidentii vor scumpi si palinca, odata cu cresterea accizei. Tot in aceasta toamna. Nu poti sa-ti ineci amaru@ intr-un pahar de palinca pentru ca guvernantii nostri o considera obiect de lux. Cat despre bijuterii, blanuri, bolizi pe patru roti, nici nu poate fi vorba. Sunt mai ieftine in strainatate. Asadar o toamna cu scumpiri si noi biruri. De ce o mai fi venit? Sa ne fi lasat acolo in caldura toropitoare a verii…
Toamna, de ce ai venit?
Articole
Metodele de predare de tipul „stai jos și scrie” trebuie interzise, susține ministrul educației, Daniel David
Ministrul Educației: Metodele de predare de tipul „stai jos și scrie” trebuie interzise. Directorii de școală să își monitorizeze profesorii Formula de predare în care îi spui elevului „stai jos și scrie după dictare” trebuie interzisă, dacă acel conținut dictat este în manuale sau în alte tipuri de suport, a anunțat ministrul educației, Daniel David. „Aici trebuie să fie acele mecanisme pe care le implementează inspectoratul, care organizează titularizarea, directorii de școală trebuie să își monitorizeze profesorii,…
Mai mult...În 2025, Bacalaureatul începe din ianuarie
Elevii din clasele a XII-a și a XIII-a susțin luna aceasta probele de competențe ale examenului de Bacalaureat. O altă noutate față de anii anteriori este aceea că elevii vor putea să-și vadă lucrările după afișarea rezultatelor inițiale, înainte de a depune contestații. În perioada 27-29 ianuarie va avea loc evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română. În intervalul 29-31 ianuarie e programată evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă, în perioada 3-5…
Mai mult...