Vasile Nicorici, presedintele filialei judetene a practicienilor in insolventa: „Am asistat la o crestere a falimentelor in randul firmelor salajene. Trebuie eliminate firmele-problema”
O firma cu datorii va putea cere intrarea in insolventa numai daca sumele datorate depasesc 40.000 de lei, potri-vit unui proiect de lege privind noua lege a insolventei. Pro- iectul de lege a fost lansat luni in dezbatere publica de Ministerul Justitiei si, asa cum arata in forma actuala, va fi un Cod al Insolventei, primul de acest gen din Europa. Reglementa-rea procedurii insolventei urmareste egalizarea drepturilor creditorilor cu cele ale debitorilor si stoparea abuziva a insolventei ca metoda de sustragere a raspunderii, au spus reprezentantii Ministerului Justitiei.
Legea actuala a insolventei avantajeaza mai mult debitorii, care pot depune cerere de insolventa in termen de cinci zile. Pe de alta parte, creditorii sunt nevoiti sa astepte luni de zile in cazul concursului dintre cererea debitorului si a creditorului.
Membru al Consiliului National de Conducere (CNC) al Uniunii Nationale a Practicienilor in Insolventa din Romania (UNPIR) si presedintele filialei judetene, Vasile Nicorici, este de parere ca noul Cod al Insolventei aduce o serie de clarificari in domeniu, iar masura stabilirii pragului de 40.000 de lei pentru declararea insolventei este binevenita.”Tot ceea ce exista in materie de insolventa este adus la zi si formulat intr-o va-rianta finala. Scopul activitatii noastre este acela de a desfasura o practica unitara, dupa legi care nu lasa loc interpretarilor. Legea actuala a insolventei, numarul 85 din 2006, a fost modificata si completata in ultima perioada de o serie de legi si acte normative, precum Ordonanta de Urgenta (OUG) 86 din 2005 privind organizarea practicienilor in insolventa, OUG 173 din 2002, Legea 277 din 2009, Legea 25 din 2010. Este o legislatie stufoasa aplicabila intr-un domeniu amplu. Un nou Cod ar pune la punct acest domeniu si ar armoniza legislatia romaneasca cu directivele europene, dand un ajutor concret pentru economie. Este absolut necesar pentru insanatosirea mediului de afaceri. Practica insolventei este aplicabila in tarile bazate pe economie de piata. Din pacate, noi abia in @95 am avut o prima lege a insolventei, si anume Legea 64”, spune Vasile Nicorici.
Presedintele filialei Salaj a UNPIR subliniaza ca sistemul economic trebuie sa fie valid. O firma nociva poate crea o cadere in lant a colaboratorilor cu care lucreaza. Societatea trebuie „curatata” de astfel de firme, care ar trebui sa inteleaga scopul legii insolventei si al fa-limentului. „Practica insolventei este o procedura colectiva, concursuala, cu scopul de a indestula creditele. Ea trebuie reglementata si aplicata, astfel incat firmele cu probleme financiare sa dispara de pe piata inainte de a crea un efect de domino in randul colaboratorilor. Am asistat in ultimii ani la o crestere a numarului de societati care au intrat in faliment in Salaj. Multe din acestea nu inregistrau bunuri, astfel ca au intrat in insolventa printr-o procedura simplificata. Din pacate, au cazut in plasa si societati mari din judetul nostru. In plus, observam ca procedura de insolventa este aplicabila inclusiv administratiilor publice locale, care trebuie sa anunte problemele financiare cu care se confrunta”, spune Vasile Nicorici.