In sedinta de lucru a Institutiei Prefectului judetului Salaj desfasurata ieri in sala Porolissum, punctul „cel mai arzator”, cu care de fapt a si inceput intalnirea, a fost „Consideratii privind aplicarea Legii nr.165/2013 privind masurile pentru finalizarea procesului de restituire, in natura sau prin echivalent, a imobilelor preluate in mod abuziv in perioada regimului comunist in Romania.” La sedinta au participat primarii din judet precum si presedintii comisiilor de inventariere a te-renurilor neocupate, in vederea retrocedarii.
Situatia concreta din Salaj a fost prezentata de subprefectul Lucian Baican. Dupa cum se stie, in judetul nostru au fost infiintate 61 de comisii de inventariere a terenurilor libere – aflate atat in proprietate privata, cat si in proprietate publica – comisii care au ca presedinti persoane numite de prefect, in speta directori si personal din institutiile deconcentrate. Asta i-a cam iritat pe primari, care totodata sunt si presedintii comisiilor locale de fond funciar. De pilda, Ioan Rosan, edilul numarul unu al comunei Valcau de Jos, ameninta in plenul sedintei cu demisia din calitatea de simplu membru al Comisiei de inventariere, in vederea retrocedarii, a terenurilor pentru care nu s-au eliberat titluri de proprietate. El si alti primari acuza comisiile de inventariere ca intervin in rezolvarea situatiilor – unele aflate in instanta – care nu au fost rezolvate de cele trei legi funciare (18/1992, 1/2000 si 247/2005) aparute dupa 1989, in loc sa-si vada de inventariere. „De fapt, rolul Comisiilor de aplicare a Legii nr. 165/2013 nu este acela de a gasi solutii pentru rezolvarea problemelor funciare, ci acela de a creiona, prin inventariere, terenurile ramase libere, pentru a putea fi retrocedate”, a precizat prefectul Ciunt.

Nu sunt bani pentru plata expertilor cadastrali
Consideratiile enuntate de subprefectul Baican nu au fost …roze. In primul rand, stadiul lucrarilor de inventariere a terenurilor merg ca melcul, iar in unele comune chiar au stagnat. Asta se datoreaza in primul rand lipsei fondurilor necesare pentru stimularea expertilor cadastrali. Aici se cuvine o precizare; expertii cadastrali sunt persoane fizice autorizate sau SRL-uri care percep taxe pentru lucrarile efectuate. Banii virati de Guvern s-au terminat.”Trebuie gasite fonduri”, a afirmat prefectul Ionel Ciunt. Dar unde? In acest sens, prefectul Salajului a spus ca va face un memoriu catre Guvern cu expunerea tuturor problemelor cu care se confrunta Comisiile de aplicare a Legii nr.165/2013 si i-a indemnat pe primari sa aduca la cunostiinta Prefecturii toate greutatile pe care le intampina comisiile in derularea inventarierii terenurilor pentru care nu s-au eliberat titluri de proprietate.

Daca nu este cadastru, nimic nu este
Augustin Chifor, primarul comunei Poiana Blenchii afirma sus si tare ca „Legea nr. 165 nu duce la nici o finalitate, atata timp cat nu exita cadastru. Niste bani cheltuiti degeaba”, a conchis Chifor. Primarul de Cuzaplac, Mircea Pop, sugera ca izlazurile comunale sa nu fie supuse inventarierii, pentru ca ele sunt un bun al comunitatii si nu pot fi retrocedate.”Dupa inventariere urmeaza nationalizarea pasunilor?”, intreba si se intreba hatru edilul de Cuzaplac. Ioan Bujita, fostul director al Directiei Agricole Salaj, spunea: „Sa nu tot batem apa in piua, sa mergem unde doare, la rezolvarea a ceea ce nu au rezolvat legile funciare de pana acum”. Dar solutii nu a dat.

De-a absurdul
O situatie cu totul deosebita, pe care Legea 165/2013 nu o are in nici un paragraf, este cea a terenurilor din zonele necooperativizate. Aici nu s-au aplicat legile funciare, nu s-au eliberat titluri de proprietate, si tot terenul, conform legii antementionate, devine retrocedabil. Situatia este de-a dreptul absurda. Au mai fost puse pe tapet si alte probleme stanjenitoare, ca de pilda formularea raspunsurilor incomplete de catre autoritatile locale si institutiile publice, situatia teritoriala a terenurilor forestiere, precum si lipsa reprezentarii grafice a drumurilor vicinale.

CEDO ne pune sula in coasta
Din raportul prezentat de subprefectul Lucian Baican rezulta ca, cu exceptia catorva comune (Boghis, Babeni, Ip, Sarmasag), aplicarea Legii nr.165/2013 nu merge chiar bine. Ba chiar pe alocuri s-a impotmolit. Resursele financiare, daca ar fi, ar da un alt impuls lucrarilor. Prefectul Ciunt a promis ca va cere Guvernului fonduri. Dar nici actualul Guvern nu-i sac fara fund. Asta in timp ce Comisia Europeana pentru Drepturile Omului i-a pus Executivului de la Bucuresti sula in coasta sa finalizeze inventarierea imobilelor pentru a putea fi cat mai curand retrocedate.