De sapte ani, in prima duminica din septembrie, locuitorii comunei Coseiu sarbatoresc zilele comunei lor. Anul acesta, prima duminica din septembrie a coincis cu intaia zi din prima luna de toamna. Chiar daca s-au anuntat ploi, si chiar a plouat in mai toate localitatile din imprejurimi, la Coseiu a fost vreme buna. A fost o sarbatoare fara fite, si ai putut vedea la tot pasul ca oamenii se bucura sincer sa fie impreuna, sa-si stranga mainile, sa se salute si sa se bucure ca se reintalnesc. Sute de oameni din comuna sunt plecati „afara” in cautarea unui trai mai bun. Pentru ei, sarbatoarea comunei este un bun prilej sa vina acasa, sa se revada cu cei dragi si sa se intalneasca in sat cu prietenii si cunoscutii.
Am ajuns in Coseiu la putin timp dupa ce s-a incheiat programul artistic de muzica populara. I-am intrebat pe oamenii stransi in mijlocul satului, langa scena, de primar, unde-l gasim. „E pe aici, toata ziua a fost, ori la primarie il gasiti, ori pe strada, in centru”, ne-au spus satenii pe care i-am intalnit in centrul satului Coseiu. Ioan Mesesan era la primarie, impreuna cu viceprimarul comunei, Bela Varga. In luna mai, Graiul Salajului a facut un reportaj despre drumurile asfaltate din comuna. Scriam atunci ca mai sunt cateva ulite si ulicioare de asfaltat. Primarul din Coseiu ne-a spus, la vremea respectiva, ca vor fi asfaltate toate, in cel mai scurt timp. „Toate au fost facute pe masura 322 – dezvoltarea si renovarea satelor – din fonduri europene”, spune Ioan Mesesan. Duminica, de zilele comunei, primarul a fost bucuros sa ne arate ca lucrarile de asfaltare la absolut toate ulicioarele au fost finalizate. Pana la ultima casa, langa hotar, asfalt negru. „Am vrut ca tinerii care sunt plecati in strainatate la munca si care vor sa se intoarca sa-si construiasca ceva in sat sa stie ca se pot intoarce linistiti, ca au drumuri la poarta”, spune Ioan Mesesan. „Apa e trasa de mai demult, pacat ca zona nu e dezvoltata economic, nu prea sunt posibilitati. Oamenii muncesc pamantul, acum a fost sezonul prunelor, fiecare se descurca cum poate, dar sunt oameni muncitori si harnici in comuna noastra”, afirma cu mandrie primarul din Coseiu. E aproape intuneric, dar primarul nu ne lasa pana nu ne arata si cladirea After School, aproape de primarie, cladire ce va fi finalizata luna viitoare. Mai este de vazut si caminul cultural, la care se fac lucrari de mo-dernizare si extindere.
In fata ABC-ului din centrul Coseiului au inceput sa vina intre timp tot mai multi tineri, in asteptarea focului de artificii de la ora 21.00. Copii de toate varstele, de la cei mai micuti la cei mai mari, dansau de mama focului pe scena pe care, cu cateva ore inainte, au evoluat binecunoscuta formatie de dansuri populare Porolissum, din Zalau, si solistii de muzica populara salajeni Rodica Pop Seling si Ileana Domuta Mastan. Invitata a fost si Rodica Ardelean, care a cantat melodii populare din zona Aradului. „Vremea a tinut cu noi, n-a plouat azi, si ne-am putut desfasura programul cum l-am stabilit”. „La ora 10.00 am avut concurs de atletism si concurs de biciclete, la doua categorii de varsta, 6-10 ani si 10-14 ani. La ora 13.00 a avut loc o slujba religioasa oficiata in limba romana si in limba maghiara”, mai spune primarul. Din partea oficialitatilor salajene, la sarbatoarea comunei Coseiu, a participat subprefectul Lucian Baican, consilierul judetean Corin Penciuc, si Gheorghe Bancea, inspectorul scolar general al ISJ Salaj.
Punctul culminant al serii a fost focul de artificii. Inainte de ora stabilita pentru inceperea focului de artificii, zeci de oameni care au plecat spre case dupa terminarea programului de muzica populara s-au intors in centrul satului sa asiste la jocul de lumini. Artificiile au fost lansate din curtea cladirii after school, acolo unde urmeaza sa fie amenajat un teren de sport. Cateva minute bune s-a lasat cu ovatii. De aici incolo a fost vremea tineretului, care a ramas sa se distreze pana dimineata la discoteca organizata pentru ei in aer liber. Cei mai in varsta au plecat spre case. Mai au prune de cules, si, cum spunea primarul, oamenii sunt doborati de oboseala in aceasta perioada, cand nu mai pri-didesc cu culesul.
Am plecat de la Coseiu cu sentimentul ca nu trebuie sa te nasti in nu stiu ce metropola ca sa fi multumit de viata si sa te stii bucura de lucruri simple. Trebuie doar sa profitam de imprejurari si sa ne facem singuri viata mai buna. Asta fac si locuitorii din Coseiu, si asta au facut de sarbatoarea comunei lor. Chiar daca nu e o comuna mare, comunitatea a stiut sa profite de oportunitatile pe care le-a avut ca sa-si faca viata mai buna.
Artificii la Coseiu
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...