Constatam ca mai multi comercianti din Zalau au redus pretul la paine odata cu intrarea in vigoare la 1 septembrie a TVA-ului redus de la 24 la suta la 9 la suta pentru produsele de panificatie. Pentru ca 1 septembrie a fost duminica, practic, vanzatorii cu amanuntul au afisat abia ieri pretul redus. TVA de 9 la suta s-a aplicat doar produselor de panificatie simple: paine, covrigi si cornuri. Cozonacii si produsele de patiserie vor ramane cu TVA de 24 la suta si nu au siferit modificari de pret la raft.
Painea produsa de Sandana se vindea ieri mai ieftin. Pretul la painea de 500 de grame a fost modificat de la 1,70 lei la 1,50 lei. Painea de Agrij de 500 de grame, care pana acum putea fi cumparata cu 2.00 lei, acum este 1,80 lei, iar cea de 900 de grame s-a ieftinit de la 3.30 de lei la 2.90 lei. Painea de Ciupe de 900 de grame se vindea pana acum cu 3.30 de lei, iar acum pretul a scazut la 2,90 de lei. Painea Solo Impex care vindea pana acum painea de 500 de grame la 2,20 de lei si cea de 900 de grame la 3,80 de lei. Acum, odata cu scaderea TVA-ului, painea de 500 de grame este 1,93 de lei, iar cea de 900 de grame este 3,35 de lei. Constatam asadar ca per ansamblu painea s-a ieftinit cu 20 de bani la cantitatea de 500 de grame si cu 40 de bani la cantitatea de 900 de grame.
Un supermarket anunta ieri printr-un comunicat de presa ca reduce preturile la paine cautand sa profite de momentul aplicarii reducerii TVA pentru a-si face publicitate. Cel mai probabil, toate marile magazine vor proceda la reducerea preturilor la raft in limitele amintite mai sus, cu aproximativ 20 de bani la 500 de grame.
Cozonacul ramane scump si speram sa scada pretul la carne
Produsele de patiserie proaspete, adica cozonacul, checul si alte produse care intra in aceasta categorie, vor avea in continuare TVA de 24 la suta. Ministrul Agriculturii, Daniel Constatin, spunea saptamana trecuta ca urmatorul produs alimentar care ar trebui sa aiba TVA scazut este carnea. Reducerea incasarilor la buget ca urmare a diminuarii TVA la paine este estimata la 100 milioane lei, potrivit declaratiilor facute saptamana trecuta de premierul Romaniei, Victor Ponta, care spera ca accizele marite la alcool si la produsele de lux sa acopere acest deficit.
Masura reducerii TVA la paine a fost motivata cu intentia de a reduce evaziunea fiscala intr-unul dintre cele mai afectate sectoare ale economiei romanesti de acest fenomen. Fondul Monetar International s-a opus argumentand ca nu va da roade numai daca comerciantii si fabricile vor fi controlate. Totusi, Guvernul este optimist si considera ca reducerea TVA-ului la paine ii va convinge pe comercianti sa elibereze bon fiscal la vanzare. Iar daca acest experiment va da roade, guvernantii ne promit ca vor reduce TVA si la alte produse alimentare.