Institutia Prefectului se asigura ca scolile din judet isi vor putea primi elevii in 16 septembrie. „Analiza stadiului pregatirii unitatilor scolare unitatilor scolare si asigurarea perso-nalului didactic pentru anul scolar 2013 – 2014” si „Informarea privind autorizarea sanitara a unitatilor scolare pe-ntru anul scolar 2013 – 2014” au fost principalele puncte pe ordinea de zi in cadrul sedintei de Colegiu Prefectural de vineri.

Inspectoratul promite manuale pentru toti elevii
Reprezentantii Inspectora-tului Scolar Judetean (ISJ) au anuntat in cadrul sedintei de vineri ca pentru anul scolar 2013 – 2014 a fost alocata de Ministerul Educatiei Nationale (MEN) suma de 252.468 de lei pentru completarea stocurilor de manuale scolare pentru invatamantul obligatoriu. Din raportul prezentat reiese ca pana in prezent s-au receptionat manuale in valoare de 202.395 lei, reprezentand 80 la suta din totalul celor necesare. Diferenta de 20 la suta va fi receptionata pana la inceperea anului scolar.

Peste jumatate din catedre vor fi ocupate in urmatoarele doua saptamani
Cu privire la asigurarea personalului didactic pentru anul scolar care urmeaza sa inceapa, Gheorghe Bancea, inspector scolar general in cadrul Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Salaj, ne-a declarat vineri ca „dupa primele doua etape de repartizare a cadrelor didactice in invatamant s-au ocupat 47 la suta din posturi, iar pana in 13 septembrie estimam ca ocuparea postu-rilor va ajunge la 90 la suta”. „Ultima etapa de repartizare a cadrelor didactice in invatamant va avea loc in 13 septembrie si pana la inceperea anului scolar vor fi ocupate toate posturile”, a adaugat Bancea.

Patru scoli vor fi in santier si dupa inceperea cursurilor
In total, in judetul nostru, 246 de scoli si gradinite au fost reparate sau reabilitate in anul scolar anterior. Pentru alte patru, lucrarile vor continua si in anul scolar 2013 – 2014. Este vorba de Scoala Primara Cristur, unde lucrarile de constructie sunt realizate in proportie de 50 la suta; Liceul Tehnologic „Liviu Rebreanu” din Hida (lucrarile au fost suspendate din lipsa de fonduri); Liceul Tehnologic Nr.1 din Sig, si aici lucrarile fiind suspen-date din lipsa fondurilor, si Liceul Tehnologic „Octavian Goga” din Jibou.

Scolile fara WC si fara apa sunt o problema
Inainte cu doua saptamani de inceperea anului scolar, zece gradinite si opt scoli primare din mediul rural nu au autorizatie sanitara de functionare, iar principalele motive pentru care nu s-au acordat autorizatiile sunt lipsa grupurilor sanitare conforme sau lipsa apei potabile curente. Dupa cum ne declara vineri Gheorghe Bancea, in perioada urmatoare se va institui o comisie mixta formata din reprezentanti ai Institutiei Prefectului, ai Directiei de Sanatate Publica (DSP) si ai Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ), care va controla aceste unitati scolare si se vor aduce solutii pentru ca ele sa functioneze. Intrebat care sunt masurile concrete pe care le vor lua, inspectorul scolar general spune ca „acolo unde este nevoie, se va asigura apa potabila pe alta cale decat prin conducte” sau „se vor igieniza toalete existente”. Unele dintre scoli sunt in curs de reabilitare, iar la finalizarea lucrarilor, reprezentantii DSP Salaj le vor acorda autorizatii sanitare de functionare. Exemple in acest sens sunt Scoala Gimnaziala din Banisor si gradinita din aceeasi localitate.