Numarul pensionarilor din Salaj s-a redus in cinci ani, din primul trimestru al anului 2008 pana in primul trimestru al anului curent, cu 108 persoane. Per ansamblu, la nivelul intregii tari, numarul pensionarilor a crescut cu 34.000, cam cat populatia unui oras mai mic, reiese dintro analiza facuta de Econtext. Faptul ca in cinci ani numarul pensionarilor din Salaj s-a redus de la 56.875 la 56.767 poate parea la prima vedere un lucru bun pentru economia judetului. Numai ca si populatia judetului a scazut din 2002 pana in 2011, data ultimului recensamant, cu 24.000 de persoane, iar cea a intregii tari, cu 1.560.000 de persoane. Ceea ce imseamna pana la urma ca atat in judet, cat si in tara avem mai multi pensionari in raport cu totalul populatiei decat inainte.

Generatia ultimilor 20 de ani va contribui de doua ori mai mult pentru pensiile varstnicilor
Cu cateva zile in urma, Mi-nisterul Muncii anunta ca varsta de pensionare va creste din 2015. Tototdata, Guvernul ia in calcul sa egalizeze varsta de pensionare pentru femei si barbati. Aceste modificari fac parte dintr-o noua Strategie Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca (SNOFM) pu-blicata de Ministerul Muncii. O diagnoza ingrijoratoare a Ministerului Muncii arata ca principalele aspecte negative ale pietei muncii din Romania sunt legate de somajul ridicat in randul tinerilor, gradul redus de ocupare pe piata muncii a femeilor, durata redusa a vietii profesionale, incidenta crescuta a abandonului scolar, necon-cordanta intre cerinte si calificari pe piata muncii, capcana salariilor mici si insuficienta acope-rire a beneficiilor de somaj, participarea scazuta a lucratorilor varstnici pe piata muncii. Tendintele demografice in scadere afecteaza si mai mult piata muncii. Populatia Romaniei este in scadere, iar sporul natural anual inregistrat este negativ pe toata perioada 2000 -2012. In acelasi timp, dupa aderarea tarii noastre la UE, multi romani au plecat sa munceasca afara. A crescut exploziv numarul de migranti romani pe piata muncii din UE. Estimarile la nivel european spun ca 2,1 milioane de romani lucreaza in Italia, Spania si Germania, principalele destinatii ale celor care mun-cesc in strainatate. In contextul in care numarul salariatilor a scazut, iar cel al pensionarilor a crescut, corelat cu tendintele demografice de dupa revolutie, Institutul National de Statisica previzioneza ca „sarcina economica a populatiei adulte, compusa din generatiile mici nascute in ultimii 20 de ani, va cunoaste mai mult decat o dublare”.

Promisiuni nerealiste
Ministrul Finantelor, Da-niel Chitoiu, a anuntat joi, intr-o reuniune la varf a PNL, la Mamaia, ca partidul sustine reducerea contributiilor la pensii cu trei puncte procentuale la angajator, incepand de anul viitor. Propunerea este nerealista. Sistemul de pensii se afla in deficit structural din 2008. 2007 a fost ultimul an in care bugetul asigurarilor sociale era echilibrat, pensiile fiind platite chiar din banii colectati in acest scop. Cursedeguvernare.ro prezinta o analiza a evolutiei salariilor si pensiilor intre anii 2005-2011, in care se spune ca salariile s-au majorat in acest interval cu 58,2 la suta, iar pensiile cu 102,3 la suta. Intervalul in care s-a produs dezechilibrul devenit acum cronic al sistemului de pensii este intervalul 2007-2009, perioada in care salariile au crescut cu 33,6 la suta, iar pensiile cu 84,4 la suta. In 2011, cea mai mare contributie la deficitul buge-tului public consolidat a avut-o bugetul destinat platii pensiilor. 3,15 miliarde de euro nu au fost colectati nici de la salariati nici de la patroni si au trebuit acoperiti de la bugetul de stat. Orice majorare de pensii nu poate depasi cresterea de salarii fara a crea deficit pe termen lung.