Senini si „fara stres”. Asa au iesit ieri din examen multi dintre „picatii” de la examenul de bacalureat din prima sesiune, care si-au incercat norocul in toamna. La centrul de examen de la Liceul Voievodul Gelu, atmosfera era de vacanta, iar candidatii au venit in tinuta de club de seara, nu de examen. Potrivit lui Marcel Lucaciu, purtator de cuvant in cadrul Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Salaj, in judetul nostru, la probele de ieri din cadrul Bacalaureatului au fost prezenti 481 de elevi, dintre care 459 au sustinut examenul la matematica si 22 la istorie. Marcel Lucaciu ne-a declarat ca un elev care a sustinut examenul la Liceul Teoretic „Ion Agarbiceanu” din Jibou „a fost eliminat pentru tentativa de frauda”. Celelalte doua centre de examinare au fost stabilite la Liceul Tehnologic „Voievodul Gelu” din Zalau si la Colegiul Tehnic „Iuliu Maniu” din Simleu Silvaniei.

„Daca suntem toti prosti, de la cine sa fi copiat?”
Ce bun ar fi un 6,40, nici mai mult, nici mai putin
Din reactiile elevilor salajeni care eu iesit ieri pe portile Liceului Tehnologic „Voiveodul Gelu” din Zalau, in fata camerelor de luat vederi, ar parea ca functiile si polinoamele nu i-au incurcat la examen, dar… nici nu i-au ajutat. „Daca nu am invatat nimic, de unde sa stim?”, ne declara cu seninatate unul dintre ei. Un altul, putin mai optimist, lasa rezultatul examenului de ieri „in mana Domnului”. „Ce a vrea Domnu@ „, spune el. Dupa calculele unui candidat, ar avea nevoie de nota 6,40 la acest examen pentru a promova testul maturitatii. „Sper sa iau cumva 6,40”, sustinea baiatul.
Totusi, un grup de elevi stransi in asa-numitele „bisericute” pe langa peretii liceului ne-au spus, dupa ce am respectat conditia sa oprim ca-mera de filmat, ca „numai de invatat nu am avut noi timp in vacanta”. Matematica fiind, de obicei, „spaima elevilor” la examenul de bacalaureat, ne-am gandit sa ii intrebam pe elevi daca au avut tendinta, in timpul examenului, „sa se mai inspire”. Suprinzator sau nu, raspunsul unei tinere a fost urmatorul: „Daca suntem toti prosti, de la cine sa fi copiat?”. „De ce crezi ca dam toti bac-ul in toamna? Pentru ca suntem prosti”, adauga eleva. Dupa ce a iesit pe poarta liceului, vadit deranjat de subiectele examenului de ieri, un alt elev spunea, pe un ton amenintator: „daca nu il iau nici acum, nu mai vin in veci! Sa isi tina ei diplomele!”. Daca unii dintre ei au mai invatat cat de cat pentru aceasta sesiune, altii au recunoscut cu seninatate ca vacantele, terasele, strandurile sau cluburile au fost mai ispitioare si mai tentante decat sa stea „cu burta pe carte”, ca sa ia BAC – ul.

Logaritmii si formarea statului roman – probleme greu de rezolvat
Cateva dintre cerintele pe care le-au avut de rezolvat ieri candidatii la proba de matematica au fost rezolvarea unei ecuatii de gradul al doilea, matrice, logaritmi, polinoame sau derivate. Varianta extrasa a fost varianta cu numarul 9. La istorie, absolventii au primit la primul subiect doua texte despre Gheorghe Gheorghiu Dej si Constitutia de la 1848, pe baza carora au avut de rezolvat cateva cerinte. La ultimul subiect, candidatii au avut de realizat un eseu despre formarea statului roman in secolul al XIX – lea si in prima jumatate a secolului XX.
Elevii vor sustine maine ultima proba a examenului de bacalaureat din acest an – cea la alegere a profi-lului si specializarii. Candidatii vor da examen la disciplinele biologie, geografie, fizica, chimie, informatica, logica, economie, psihologie, sociologie sau filosofie. Primele rezultate vor fi afisate in 2 septembrie, pana la ora 12.00, iar cei nemultumiti vor putea depune contestatii in intervalul de timp: 12.00 – 16.00. In zilele de 3 si 4 septembrie se vor solutiona eventualele contestatii, iar in 5 septembrie, candidatii vor primi rezultatele finale.

Cutiuta cu perle
Absolventii de liceu care s-au inscris la sesiunea de toamna a examenului de bacalaureat din acest an au demonstrat inca odata ca limba si literatura romana le da mari batai de cap, dovada fiind „perlele” cu nemiluita care se regasesc in lucrarile multora dintre ei. Caragiale si Slavici s-au dovedit greu de inteles pentru unii absolventi de clasa a XII – a, care „nu mai scriu scrisori, ca sa se piarda, ci comunica prin internet si WhatsApp”. Dintre cele mai spectaculoase „perle” ale candidatilor de la examenul de bacalaureat 2013, sesiunea din toamna, am cules cateva:
„Scrisoarea pierduta era a lui Joiana, combinata cu un politician ciumete ce avea politia la buton. El a trimis mascatii sa-i rupa cu cafteala pe aia de-au rapit scrisoarea si onoarea din Joiana. Scrisoarea s-a gasit dar onoarea a ramas nerecuperata”;
„Ieu cred ca Harapalb ii o comedie ca cine mai crede ca ursu din padure are salati cand sa stie ca ursii coboara sa manance la tomberoane si sa se joace cu turistii”.
Pentru unii dintre candidati, care probabil au auzit de comedia „O scrisoare pierduta”, dar cu siguranta nu au citit-o, titlul a fost o buna sursa de inspiratie pentru a scrie…ce le-a venit la gura.
„Relatia dintre personaje este clar una amoroasa si, chiar daca ei vor sa se iubeasca pe ascuns, pana la urma adevarul iese la iveala. Asa se intampla si in viata reala cu amantii”.
„In piesa <> autorul prevestea parca situatiile care se intampla in zilele noastre cand postasii fug cu banii, doar ca cel de atunci a pierdut scrisoarea”.