In urma respingerii planului de reorganizare de catre adunarea generala a creditorilor, firma Cuprom va intra in procedura de lichidare. Planul de reorganizare a Cuprom s-a aflat in dezbatere pentru aproximativ 30 de zile, pana pe data de 27 august 2013. Creditorii au avut timp sa analizeze in detaliu planul de reorganizare, inainte de a decide respingerea sau acceptarea lui. Marti, 27 august, la sediul administratorului judiciar al Cuprom, adunarea cre-ditorilor a decis respingerea planului de reorganizare. Liderul de sindicat al Elcond Zalau, Stefan Boros, ne-a spus ca nu stie inca ce se va intampla cu firma si cu angajatii. „Se poate depune o contestatie de procedura, dar nu cunosc detalii, nu as putea in acest moment sa spun ce se va intampla”, spune Boros.

Ultimii 74 de angajati raman fara job

Cele 74 de persoane care mai sunt angajate la Cuprom Zalau isi vor pierde locul de munca daca firma va intra in faliment. Alte 124 de persoane, care au fost disponibilizate incepand cu 2008, au de recuperat in jur de 760.000 de lei, salarii compensatorii. Conform contractelor colective de munca valabile in ultimii cinci ani, salariatii Cuprom aveau dreptul sa pri-measca minim patru si ma-xim opt salarii compensatorii. Oficialii Cuprom au spus ca disponibilizatii nu trebuiau sa se inscrie la masa credala, deoarece concedierile au fost facute ulterior intrarii in insolventa. Fostii angajatii de la Cuprom Zalau se tem ca nu isi vor primi salariile compensatorii.

84 de creditori incearca sa recupereze sase milioane de euro
Dezavantajate de respingerea planului de reorganizare sunt si bancile care sunt in-scrise la masa credala cu creante garantate. Acestea isi vor recupera mult mai putin din creante. In total, la masa credala s-au aflat 84 de institutii, dintre care trei institutii publice, patru banci cu creante garantate, si restul, creditori chirografari (creditori a caror creanta nu este insotita de vreo garantie reala sau personala). Cuprom are datorii de aproximativ 6.000.000 de euro, creante garantate.

Istoria Cuprom Zalau
Compania de Cablu Electric Laminat a fost fondata in 1972 in Zalau ca o activitate de producere a conductorilor emailati de cupru. In 1990 a fost transformata intr-o companie pe actiuni numita Elcond SA. In februarie 1999, Allied Deals, din Marea Britanie, a cumparat 51 la suta din actiunile Elcond SA de la Autoritatea pentru Privatizare, pentru suma de 6,8 milioane de dolari. Inainte de a cumpara actiuni la Elcond, firma Allied Deals a cumparat si 70 la suta din actiunile Phoenix Baia Mare, pentru suma de 37 de milioane de dolari. In prima parte a nului 2002, firma britanica a dat faliment. In primavara lui 2003, cele doua uzine de cupru din tara, Elcond Zalau si Phoenix Baia Mare, asteptau sa fie inchise. La acel moment, doi vicepresedinti de la Citibank Romania, Horia Simu si Horia Pitulea, au cumparat la pretul de 3,6 milioane de dolari ambele fabrici de cupru, le-au unit si le-au dat numele de Cuprom. Noii patroni au facut o investitie initiala de 10 milioane de dolari si lucrurile au mers bine pana in anul 2008, anul cand a inceput criza economica. In intervalul 2004-2008, compania s-a dezvoltat continuu si a facut investitii si achizitii pentru care a scos credite bancare. In 2008, cand cotatia cuprului s-a prabusit si compania a fost obligata sa vanda la preturi mult sub costurile materiilor prime si a celor de productie, a inceput declinul Cuprom.
Cuprom Zalau (fosa Elcond Zalau) era cunoscuta ca fiind singurul producator de sarma turnata, trefilata si laminata, toron si conductoare emailate din cupru, cu o productie anuala de 73 de mii de tone pe an. In 2002, Cuprom Zalau a avut o cifra de afaceri de 1.265 de miliarde de lei vechi si un profit net de 7,4 miliarde de lei vechi. Inainte de 1989, la Elcond lucrau 3.000 de angajati; in 2006 mai lucrau 250 de oameni in fabrica, iar in prezent fosta Elcond mai are 74 de angajati.

Explicatia
In planul de reorganizare afisat pe pagina web a administratorului judiciar, BDO – Bussines Restructuring SPRL, se arata ca pana in septembrie 2008 compania Cuprom a functionat „ca o companie de succes pe piata externa si interna a producatorilor de produse din cupru, avand capacitatea de a onora, in conditii conforme unei economii de piata, cerintele crescande ale clienttilor”. In acelasi document se specifica faptul ca firma nu inregistra nici un fel de datorii. In perioada cuprinsa intre iu-lie-decembrie 2008, pretul cuprului cotat pe London Metal Exchange (LME) s-a prabusit de la 8,985 la 2,770 USD. Aceasta cadere a pretului a dus la refuzul clientilor majori ai companiei de a cumpara produsele la cotatiile mari, conform planificarilor anterioare, la care fusese cumparata si materia prima. Acest lucru a dus la pierderi imense pentru Cuprom si a determinat situatia grava in care se afla azi. In perioada 2003-2008, firma Cuprom a contractat mai multe credite pentru a-si dezvolta activitatea.