Programul menit sa incurajeze consumul de fructe de catre elevi va continua si in anul scolar care urmeaza. In anul scolar 2013 – 2014, elevii salajeni din clasele I – VIII si cei din clasa pregatitoare vor consuma mere gratuit, in li-mita valorii zilnice de 0,37 de lei pentru fiecare elev, pentru o perioada de 85 de zile de scolarizare. Valoarea totala a programului pentru anul scolar 2013 – 2014 se ridica la peste 61 de milioane de lei. Judetul nostru va primi in jur de 742.000 de lei. Pe langa bugetul alocat pentru mere, in proiectul de hotarare al Guvernului, publicat pe site-ul Mi-nisterului Agriculturii, sunt mentionate si o serie de masuri adiacente distributiei fructelor. Cateva dintre ele sunt „organizarea de vizite la ferme pomicole sau legumicole, la statiuni de cercetare pomicola sau legumicola, la zilele recoltei, expozitii, targuri, organizarea de concursuri tematice cu premii ca modalitati practice educative, sau premii in carti, diplome, atlase, seturi de bricolaj, cosuri cu fructe si legume, material saditor pomicol, rasaduri de legume sau flori ca premii individuale acordate cu ocazia organizarii de concursuri”. „Sumele necesare implementarii masurilor adiacente vor fi suportate din bugetele locale ale judetelor, din sume defalcate din taxa pe valoare adaugata, si nu vor putea depasi 10 la suta din fondurile alocate consiliilor judetene”, se mai arata in document.
Tiberiu Marc, presedintele Consiliului Judetean, ne-a declarat ieri ca institutia pe care o conduce nu a primit deocamdata nici o comunicare oficiala cu privire la distribu-irea merelor in scoli. „In ge-neral, fructele se furnizeaza spre sfarsitul anului”, spune Tiberiu Marc, adaugand ca „cel mai probabil, licitatia pentru stabilirea furnizorului in judetul nostru va avea loc in luna noiembrie”.
Anul trecut, contractul de furnizare a fructelor in scolile din Salaj a fost semnat in 16 ianuarie intre Consiliul Judetean Salaj, in calitate de achizitor, si SC ZAD TIARA SRL din Arad, in calitate de furnizor, avand ca baza legala Ordinul 243/2012 privind furnizarea fructelor proaspete in scoli, OUG 24/2010 si HG 1154/2012. Valoarea totala a contractului a fost de 504.622,88 lei fara TVA, pentru un numar de 21.036 de beneficiari.
Programul a mers struna, elevii „si-au batut joc de mere”
Intrebat daca programul „Laptele si cornul”, din care face parte si distribuirea merelor, s-a desfasurat in conditii bune in Salaj anul trecut si daca nu au existat sesizari sau reclamatii cu privire la calitatea merelor sau intarzierea distribuirii lor, Szabo Stefan, inspector scolar general adjunct in cadrul Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Salaj, implicat direct in organizarea programului „Laptele si cornul” in judet, ne-a declarat ieri ca „anul trecut a fost liniste si lucrurile au decurs mult mai bine decat acum doi ani, cand am avut probleme cu furnizorul”. Szabo Stefan spune ca a fost creata o linie speciala pentru problemele care ar fi putut sa intervina la acest program, dar din octombrie 2012 nu au fost reclamatii sau sesizari.
Totusi, in luna mai a acestui an am primit la redactie cateva sesizari cu privire la merele distribuite elevilor de la Scoala Gimnaziala „Mihai Eminescu” din Zalau. Petentii reclamau ca merele sunt cu viermi si miros a petrol. Directorul scolii, Mariana Meleg, sustinea ca merele nu sunt nici pe departe stricate sau cu aspect neplacut. „Vina cea mai mare pentru merele mai putin frumoase o au elevii, pentru ca le lipseste orice interes fata de programul <>„, adaugand ca „de multe ori, copiii nu isi mananca merele si le pun in pungi, in banci sau in ghiozdane si se strica, apoi spun ca nu sunt bune”. Laboranta scolii, Florica Ardelean, care se ocupa cu distribuitul merelor in scoala, a recunoscut ca au primit si mere stricate printre cele bune. Insa cele care veneau stricate sau afectate de viermi erau returnate, iar in ziua urmatoare erau inlocuite.