Vor fi avantajati comerciantii, iar cumparatorul sa nu se mire daca pretul painii va fi acelasi

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, declara la sfarsitul saptamanii trecute ca va exista o scadere a pretului la paine, in conformitate cu reducerea TVA de la 24 la 9 la suta. Masura va intra in vigoare incepand cu 1 septembrie si a fost adoptata pentru a crea o competitie loiala pe piata furnizorilor de paine si pentru combaterea evaziunii fiscale. Exista pe piata unitati de panificatie care isi platesc impozitele si taxele, dar care nu reusesc sa isi acopere cheltuielile de productie din pricina concurentei neloiale, a mai spus ministrul Agriculturii.
Masura luata de guvernanti privind reducerea TVA la paine cu cincisprezece procente e privita cu scepticism de producatorii de paine din Salaj, care nu cred ca decizia vine in ajutorul lor, ci mai degraba avantajeaza comerciantii. Eva Pop, administratorul firmei Compar, unitate de panificatie din Zalau, este de parere ca pretul painii de pe rafturi va fi in mare parte acelasi si dupa reducerea TVA. „De cate ori a scazut pretul fainii, pretul painii a ramas acelasi. Eu platesc 24 la suta TVA pentru gaz, curent, tot ce inseamna costuri de productie, la care se adauga costurile de transport ale painii. In plus, platesc taxe si impo-zite la stat pentru aceasta afacere. Cred ca masura de reducere a TVA la paine este benefica numai pentru comercianti. Noi, producatorii, nu castigam aproape nimic. Care va fi ponderea resimtita de producator dupa reducerea TVA, daca eu platesc aceleasi impozite la stat, ba unele au si crescut, asemeni carburantilor, al caror pret s-a dublat in ultimii ani”, a spus Eva Pop. „Mai bine reduceau TVA la 19 la suta, cum era odinioara, pentru ca legea privind incasarea TVA nu vine in suportul producatorilor de paine. Ca sa te ajute o astfel de masura ar trebui sa fii cu platile la zi, numai ca aproape toate societatile comerciale lucreaza cu termene de plata”, explica Eva Pop. In ziua de azi sunt foarte putini intreprinzatori in Salaj care tranzactioneaza bani lichizi. Reducerea TVA la paine va obliga producatorii sa reduca pretul produsului finit, dar pretul painii din magazine va fi acelasi. „Eu dau painea de 700 de grame cu doi lei, din care douazeci de bani re-prezinta TVA. In asemenea conditii, nu imi pot acoperi costurile de productie. Comerciantii o iau de la noi si o vand mai departe cu 2,5 lei, castigand astfel mai mult decat noi, care depunem cele mai multe eforturi pentru produsul painii. Aranjam inclusiv painea pe rafturi, numai ca ei sa o poata vinde mai departe. Bani din paine fac, deci, comerciantii care vand produsul la a doua sau a treia mana”.
Eva Pop tine sa precizeze ca painea in Salaj este foarte ieftina. „In Targu Mures o paine de un kilogram se vinde cu 4,8 lei, iar din brutaria mea o paine cu un asemenea gramaj se vinde cu trei lei, din care saizeci de bani inseamna TVA. Sunt multi producatori si „se lucreaza” cu comisioane si alte dedesubturi”, sustine administratorul Compar.

Comerciantii dicteaza in detrimentul producatorilor
Exista si cazuri de societati comerciale in judet care si-au permis sa reduca deja din pretul painii, conform diminuarii TVA. Asta se intampla in special in mediul rural, unde producatorii fac painea pe injectoare de lemne, cumpara faina cu bani putini, evitand costurile materiilor prime pe care le achizitionam noi pentru productie. Si, din pacate, cele mai multe inspectii si controale se desfasoara in oras, la marii producatori de paine, in timp ce alti comercianti se „descurca” cum pot, subliniaza Eva Pop. „Din nefericire, noi producatorii, cu acestia concuram. Pe de alta parte, cumparatorii au ramas surprinsi ca pretul painii nu a crescut cand s-a majorat pretul combustibilului. Insa, numai noi, producatorii, stim cate eforturi depunem sa producem paine si sa ne acoperim cheltuielile. Materia prima, sarea, zaharul, uleiul, toate s-au scumpit, in timp”, subliniaza administratorul Compar. „Pretul unui cozonac produs la noi este de 4,5 lei, iar eu il vand cu 5,5 lei. Nici pretul fainii nu a scazut, doar cota de aplicare a TVA s-a modificat. Ca sa imi acopar cheltuielile de productie, ar trebui sa vand cozonacul cu opt lei. Cine il mai cumpara cu un asemenea pret?”, se arata nemultumita Eva Pop. Guvernul nu face nimic pentru putinii producatori care au mai ramas in Salaj. In prezent sunt foarte multe magazine si societati cu raspundere limitata (SRL) care fac ce vor. De la o zi la alta inchid si deschid firme sau isi desfasoara activitatea sub o alta denumire, pentru a actiona in scopuri personale pe piata. „Eu cred ca la ei trebuie cautata problema si nu la producatorii de paine”, a mai spus administratorul Compar.