Palinca este supusa unei accize marite de la 1 septembrie si trebuie platita inclusiv de catre gospodaria individuala, chiar si cand bauturile sunt destinate consumului propriu. In Monitorul Oficial de joi, 22 august, a fost publicata Hotararea Guvernului pentru modificarea normelor metodologice de aplicare a Codului fiscal, impuse de aparitia Ordonantei de Guvern Nr. 16/2013, prin care s-a redus cota de TVA pentru paine, faina si alte produse de panificatie, dar s-au si introdus accize nearmonizate pentru unele produse considerate de lux. Noul act normativ prevede ca pentru tuica si rachiu din fructe, realizate in propria gospodarie si destinate consumului propriu, se va datora o acciza de 1.000 de euro la un hectolitru de alcool pur. Adica daca palinca are 50 de grade, se plateste 500 de euro pe hectolitru. Foarte mult si asa. Ar insemna ca salajenii care fac peste 100 de litri de palinca sa plateasca 22 de lei la stat pentru fiecare litru. Pentru cei care produc mai putin, statul „se indupleca” si prevede o acciza redusa in cazul in care omul produce sub 50 de litri. In acest caz se plateste 500 de euro la un hectolitru, adica pentru fiecare litru 11 lei. Pana acum acciza era de 375 de euro pe hectolitru. Actul normativ porneste de la prezumtia ca tuica este realizata in sistem de prestari de servicii de catre un antrepozit de productie, adica persoanele fizice nu isi utilizeaza propriile instalatii de fabricatie. Legea mai prevede ca acciza se achita la momentul in care tuica a fost ridicata din antrepozit si predata be-neficiarului. Cea ce inseamna ca salajenii care merg la o palincarie, care se presupune ca este cu acte in regula si platitoare de taxe, dau o gramada de bani la stat. Ati auzit de asa ceva prin Salaj? Practica de care am auzit este mersul cu prunele la palincarie, fiert, lasat zeciuiala la proprietarul cazanului si batut palma.
Accizarea palincii – o problema fara sfarsit
Salajul a fost si este printre judetele cu cei mai multi producatori de palinca din tara. In prezent, la nivelul judetului exista peste 360 de producatori de tuica. Potrivit lui Grigore Ardelean, presedintele Asociatiei Producatorilor de Palinca Naturala din Salaj, 115 dintre acestia sunt inscrisi in asociatia pe care el o conduce. Unii dintre acestia isi duc existenta din vanzarea acestui produs traditional. Din discutiile pe care le-am purtat cu un producator de palinca din judetul nostru reiese ca piata neagra va inflori dupa aplicarea noii accize. „Modul in care s-a accizat tuica a fost dintotdeauna eronat, iar noi nu avem decat sa riscam in continuare”, sustine producatorul.
Incercarile producatorilor de a schimba masurile legislative pri-vind accizarea tuicii nu au fost luate in seama pana acum. La inceputul lunii aprilie a acestui an, Grigore Ardelean, reprezentantul „palincarasilor” din Salaj, a participat la intalnirea cu producatorii de tuica din regiunea de Nord – Vest, intalnire la care a fost prezent si vicepremierul Liviu Dragnea. Principala problema care s-a avut atu-nci in vedere a fost reducerea accizelor pentru palinca cu 90 la suta, dar si neaccizarea pentru cantitatea de pana la 200 de litri de palinca. Dragnea i-a asigurat atunci pe producatori ca vor beneficia de tot sprijinul Guvernului Ponta in acest sens, pentru ca ei sa poata sa co-mercializeze palinca in conditii legale si sa nu se mai ascunda. Gri-gore Ardelean ne-a declarat ca din luna aprilie si pana acum nu au pri-mit nici un raspuns, desi, in acest timp a inmanat documentatia si prefectului judetului, Ionel Ciunt, care este reprezentantul guvernului in teritoriu. Nici de la el nu a primit nici un raspuns. Presedintele asociatiei salajene spune ca de 10 ani de zile se lupta ca palinca sa fie introdusa in categoria distilatelor din fructe si nu a spirtoaselor. „Chiar daca nu se va rezolva ni-mic, palinca de Salaj nu o sa dispara”, mai spune acesta.
Pretul palincii pe piata neagra
In prezent, pe piata neagra, pretul unui litru de tuica de prune este de 20 de lei, iar producatorii ar trebui sa plateasca conform legislatiei in vigoare pana la 1 septembrie o acciza de 16 lei pe litru. Asta daca s-ar vinde legal. Pana cand se va reglementa situatia, unii se descurca „cum pot”. „Facem cum putem. Am vandut tuica cu 20 de lei litrul in Harghita, unde, de fapt, se vinde cu 40 de lei litrul, iar ei au acelasi profit ca si mine”, ne-a declarat un producator de palinca. Preturile pentru un litru de tuica de prune vanduta „la negru” variaza de la un judet la altul. In Salaj, preturile pornesc de la 13 lei si ajung pana la 25 de lei. In Cluj se vinde mult mai scump, intre 25 si ajunge chiar si pana la 50 de lei. Pe portalul tocmai.ro, locul unde lumea „comercializeaza” diverse produse, se arata ca, in judetul Arges, palinca se vinde cu 10 -15 lei litrul; in Covasna (20 – 50 lei); Bihor ( 30 – 40 lei); Valcea ( 16 – 18 lei); Maramurs (20 – 25 lei); Hunedoara (18 – 20 lei) iar lista ar putea sa continue.
Culmea, pe piata se gaseste palinca si cu 13-15 lei litrul
Sezonul prunelor
Anul acesta, productia de prune din Salaj este mult mai mare decat anul trecut, fapt care este confirmat si de presedintele Asociatiei, Grigore Ardelean. Pentru multi dintre salajeni, recolta de prune din acest an este foarte bogata, iar cazanele de tuica vor incepe din octombrie sa clocoteasca prin toate comunele. Cei care au culturi de pruni se asteapta sa aiba in jur de 1.000 de litri de palinca in acest an. „Am cules prunele cu picatura”, ne-a spus cu mandrie un producator din Salaj, explicand ca prunele nu trebuie scuturate si trebuie culese doar cele coapte, pentru a iesi palinca de calitate. „Cu cat sunt fructele mai coapte, cu atat tuica va iesi mai buna. Daca sunt culese verzi, nu va da randament”, spune salajeanul, care are deja stranse prune in bidoane de plastic, unde le tine la fermentat pana prin octombrie.