Declaratia prim vicepresedintei Asociatiei Comunelor din Romania, Mariana Gaju, privind incompatibilitatea a 1.200 de primari din Romania, a pus pe jar edilii din tara. Vicepresedintele Asociatiei Comunelor din Romania (ACOR), primarul comunei Mesesenii de Jos, Sandu Bercean, spune ca legea privind incompatibilitatea nu este expli-cita si ca se interpreteaza diferit pentru fiecare caz in parte. „Daca un primar dintr-o comuna face parte dintr-o Asociatie de Dezvoltare, el este cel care reprezinta interesele comunei, conform legii 215”, spune Bercean. „Dupa cum spune legea ANI, daca un primar vrea sa aduca fonduri europene si vrea sa dezvolte comuna, inseamna ca primarul favorizeaza comuna. E absurd. Codul penal ar trebui sa prevada expres cine sunt persoanele care se afla in stare de incompatibilitate. Daca problema se pune asa, atunci si premierul si presedintele se afla in stare de incompatibilitate cand isi pun semnatura pe acorduri de finantare europeana, de exemplu”, explica Bercean. „Din punct de vedere al ANI, suntem incompatibili si ca existam”. „Primarii sunt incompatibili cu prezenta in toate asociatiile de dezvoltare, conform actualei legi ANI”, mai spune cu naduf primarul din Mesesenii de Jos.

Legea ambigua lasa loc la interpretari
Controversele privind incompatibi-litatea primarilor a luat amploare in momentul in care primvicepresedinta ACOR a declarat, acum doua saptamani, ca aproape 1.200 de primari din tara s-ar afla in stare de incompatibilitate din cauza prezentei acestora in diferite asociatii de dezvoltare sau consilii de administratie. Radu Mazare, edilul Constantei, spune ca legea 161/2003 care face referire la incompatibilitatea primarilor, este o lege proasta, care trebuie schimbata. „Lucrurile trebuie sa fie de bun simt, in general in viata lucrurile trebuie sa fie de bun simt. Daca un primar reprezinta consiliul local conform legii in fata tertilor, atunci e normal si firesc ca acel primar sa reprezinte comunitatea si in cadrul societatilor de apa, canal. Nu le poate reprezenta un sofer”, spune Radu Mazare pentru Gandul.
Legea 161/2003 spune la articolul 70:”prin conflict de interese se intelege situatia in care persoana ce exercita o demnitate publica sau o functie publica are un interes personal de natura patrimoniala, care ar putea influenta indeplinirea cu obiectivitate a atributiilor care ii revin potrivit Consitutiei si altor acte normative”; si articolul 87 litera f precizeaza ca „functia de primar, viceprimar, primar general si viceprimar al municipiul Bucuresti, presedinte si vicepresedinte ai consiliului judetean este incompatibila cu functia de reprezentant al unitatii administrativ-teritoriale in adunarile generale ale societatilor comerciale de interes local, sau de reprezen-tant al statului in adunarea gene- rala a unei societati comerciale de interes national”.

Ponta promite o rezolvare
Vicepremierul Liviu Dragnea a inaintat Ministerului Justitiei o propunere de modificare a actului normativ, propunere ce a primit aviz negativ din partea lui Cazanciuc. Martea trecuta, premierul Victor Ponta anunta la RTV ca mai multi primari au dat in judecata ANI, iar guvernul asteapta decizia instantelor, care la primul apel sunt contradictorii. „Decizii irevocabile nu exista, exista cateva decizii in prima instanta, care sunt contradictorii, unii au castigat, altii au pierdut. Vreau sa vedem ce se intampla pe final si dupa aceea ne punem cu totii la masa, si cu Ministerul Justitiei, si cu ANI, si cu toti ceilalti, si cu Parlamentul, si vedem care e solutia”, a spus Victor Ponta.
La randul lui, presedintele ANI, Horia Georgescu, afirma ca numarul primarilor aflati in conflict de interese sau in stare de incompatibilitate este mult mai mic decat cifrele vehiculate, dar si ca alesii locali spun doar o parte din problema creata si ca ei stiu foarte bine ce spune legea in acest sens. Adica alesii locali isi pot desemna reprezentanti, dar nu pot fi ei insisi reprezentanti in consilii de administratie sau asociatii.

ACOR va depune un protest la guvern
Vicepresedintele ACOR, Sandu Bercean, spune ca presedintele ACOR, Emil Draghici, va depune saptamana aceasta sau cel mai tarziu saptamana viitoare un protest la guvern, contra actualei forme a legii ANI privitoare la incompatibilitatea alesilor locali.