Cultele religioase recunoscute oficial beneficiaza de diverse forme de sprijin din partea statului. Cel mai adesea, acest sprijin vine sub forma de scutiri de la plata de impozite, fonduri nerambursabile pentru construirea sau renovarea unor biserici, sprijin pentru salarizarea perso-nalului clerical sau neclerical (ingrijitori, cantori, clopotari, contabili, calugarite etc).
Potrivit purtatorului de cuvant al Consiliului Judetean Salaj, Sebastian Olaru, Consiliul Judetean Salaj a alocat, anul trecut, 500.000 de lei pentru 128 de biserici din judet, in vederea completarii fondurilor proprii ale acestora si cofinantarea lucrarilor de constructie, amenajare si reparare a acestor lacasuri de cult. Cea mai mare suma de bani a fost alocata Episcopiei Salajului, care a primit 100.000 de lei. Au mai primit, cate 20.000 de lei, Protopopiatul Jibou, Manastirea de la Stramba si Parohia Sfanta Vinere din Zalau. Cu cate 10.000 de lei s-au trezit in cont si Parohia Reformata din Diosod, Parohia Reformata din Dumbrava (Zalau), Parohia Reformata din Jibou, Manastirea din Balan, Parohia Ortodoxa Romanasi, Parohia Ortodoxa din Porolissum (Zalau), Parohia Ortodoxa „Nasterea Maicii DomnuluiI (Zalau) si Manastirea din Voivodeni. Sa nu mai mentionam ca sume mari de bani merg in fiecare an din bugetul local pentru plata personalului neclerical din judet. In Salaj, 530 de angajati neclericali isi desfasoara activitatea in cele 283 de parohii existente.
Tot de la reprezentantii administratiei judetene aflam ca, pentru anul 2012, Consiliul Judetean Salaj a alocat din ve-nituri proprii suma de 1.567.000 de lei pentru domeniul asistentei sociale. Din calcul reiese ca lacasurile de cult si-au completat din banii judetului veniturile proprii pentru renovare, constructie sau consolidare, beneficiind de aproximativ o treime din suma alocata pentru asistenta sociala in Salaj.

Afacerile bisericii nu se impoziteaza
In legea 489/2006 este prevazut ca bisericile isi pot stabili contributii din partea credinciosilor lor pentru sustinerea activitatilor pe care le desfasoara. Potrivit articolului 11 din cadrul aceleiasi legi, sprijinul statului consta si in acordarea de facilitati fiscale. Deci, chiar si statul promoveaza sprijinul acordat de cetateni cultelor prin deducerile din impozitul pe venit.
Potrivit Codului Fiscal, Biserica Ortodoxa Romana (BOR) este scutita de la plata impozitului pe profit pentru: ve-niturile obtinute din producerea si valorificarea obiectelor si produselor necesare activitatii de cult religios; veniturile obtinute din chirii; alte venituri obtinute din activitati economice. De asemenea, potrivit Legii nr. 489/2006 privind libertatea religioasa si regimul general al cultelor, veniturile din despagubiri in forma baneasca obtinute ca urmare a masurilor reparatorii prevazute de legile privind reconstituirea dreptului de proprietate, cu conditia ca sumele respective sa fie utilizate, in anul curent si/sau in anii urmatori, pentru intretinerea si functionarea unitatilor de cult, pentru lucrari de constructie, de reparatie si de consolidare a lacasurilor de cult si a cladirilor ecleziastice, pentru invatamant, pentru furnizarea, in nume propriu si/sau in parteneriat, de servicii sociale, acreditate in conditiile legii, pentru actiuni specifice si alte activitati nonprofit ale cultelor religioase.