Decizia luata ad hoc in sedinta de guvern de miercuri de a acorda o zi libera in plus bugetarilor a creat haos in institutiile bugetare. Angajatii la stat stiau ca sunt liberi, conform legii, in 15 august (ieri), de sarbatoarea Adormirii Maicii Domnulu. Unii au apucat sa afle miercuri la sfarsitul programului de lucru ca nu trebuie sa vina la serviciu nici astazi. Pentru multi, insa, informarea s-a facut din om in om. Multe institutii nu au fost pregatite pentru libera de azi, asa ca angajatii bugetari au bazait ieri telefoanele sa afle daca la ei se lucreaza sau nu. Si nu putini au fost nemultumiti, pentru ca daca ar fi stiut din timp ca sunt liberi de joi pana duminica si-ar fi programat altfel minivacanta.
Desi pe ordinea de zi a sedintei de guvern de miercuri nu se afla nici un proiect pentru dezbatere care sa declare ziua de 16 august zi li-bera, premierul a hotarat in deschiderea sedintei de guvern ca 16 august sa fie declarata zi libera. Victor Ponta:” Bine. Va multumesc celor de la presa, la final, daca mai sunt si alte decizii. Da, adoptam azi hotararea de guvern ca vi-neri sa fie zi libera, care, sigur, se va recupera intr-una din sambetele viitoare/…/ deci adoptam astazi hotararea, ca asta urma probabil sa intrebe presa, daca adoptam. Adoptam astazi hotararea, vineri este zi libera si se recupereaza intr-una din sambetele viitoare. Multumesc celor de la presa si intram pe ordinea de zi”, sunt cuvintele premierului de dinainte de inceperea sedintei. La scurt timp dupa terminarea sedintei de guvern, hotararea a fost publicata in Monitorul Oficial. Este vorba de HG 590/2013, aparuta in Monitorul Oficial numarul 513 din 14 august.

Angajatii Primariei Zalau erau oricum in bloc-starturi pentru minivacanta
Radu Nistorescu, administratorul municipiului Zalau, ne-a spus ca cei de la primarie s-au organizat intr-un mod inedit. Pentru ca au mai fost date astfel de zile libere suplimentare, exceptand serviciul de taxe si impozite si cel de stare civila, ceilalti angajati ai primariei Zalau aveau pregatite cereri de zi libera sau de concediu. „Acum, ca guvernul a dat hotararea ca si ziua de azi sa fie libera, n-a mai fost nevoie sa inregistram cererile de concediu si toti angajatii primariei sunt liberi”, spune Radu Nistorescu.

DSP-ul e liber, spitalul lucreaza cu program normal
Ligia Marincas, director la Directia de Sanatate Publica ne-a informat ca angajatii DSP sunt liberi. „Am anuntat si insitutiile subordonate, prin managerii de spitale, despre faptul ca si ziua de azi a fost declarata zi libera, iar ei au avut libertatea deplina de a-si organiza programul”, precizeaza Ligia Marincas. Laurentiu Barna, managerul Spitalului Judetean Salaj, ne-a anuntat ieri ca la spital se lucreaza azi dupa program normal.

Consiliul Judetean a fost luat prin surprindere
Consiliul Judetean a fost luat putin prin surprindere de decizia de ultim moment a guvernului Ponta. Presedintele Consiliului Judetean Salaj, Tiberiu Marc, spune ca decizia a cam dat peste cap programul institutiei, dar ca vor recupera ziua de azi sambata viitoare. „Nu ne asteptam la aceasta hotarare, ne-a luat prin surprindere”, a spus Tiberiu Marc.

Primariile de comuna sunt inchise azi
Primarul comunei Mesesenii de Jos si vicepresedinte al Asociatiei Comunelor din Romania, Sandu Bercean, spune ca angajatii primariei pe care o conduce au li-ber azi, si ca nu au stabilit inca ce program de recuperare a zilei libere de azi vor adopta. „Cele opt ore vor fi recuperate. Fie ca angajatii vor sta zilnic cate doua ore in plus la serviciu, timp de o saptamana, fie ca vor veni la lucru intr-o sambata”, explica Sandu Bercean. Acesta precizeaza ca fiecare primarie trebuie, conform hotararii de guvern sa dea liber azi si sa recupe-reze orele asa cum se prevede in decizia guvernului.

Serviciile postale functioneaza in regim normal
Dupa cum arata ultimul comunicat de presa postat pe site-ul Companiei Nationale de Posta, doar ziua de 15 august este declarata zi libera, iar distribuirea coletelor, a presei si a pensiilor, intrerupta in 15 august, de Sfanta Maria, va continua vineri, 16 august si luni, 19 august. Pentru comerciantii particulari, zilele libere date bugetarilor reprezinta o posibilitate mai mare de castig. Lumea iese la plimbare in oras si face si cumparaturi.

Trei categorii de bugetari care nu si-au putut lua liber
Potrivit hotararii, exista trei categorii de bu-getari care nu beneficiaza de ziua libera de azi. Este vorba de cei care lucreaza in posturi in care activitatea nu poate fi intrerupta datorita caracterului procesului de productie sau specificului activitatii; magistratii si celelalte categorii de personal din cadrul instantelor judecatoresti si parchetelor de pe langa ace-stea, implicate in solutionarea proceselor cu termen de judecata pe 16 august; angajatii Trezoreriei Statului care desfasoara azi dife-rite activitati stabilite prin ordinul Ministerului Finantelor Publice.

Avand in vedere ca majoritatea bugetarilor au avut liber ieri si vor avea si azi, miercuri a fost ultima zi din aceasta saptamana in care s-a lucrat. Asta inseamna ca toate actele care ar fi trebuit ridicate joi sau vineri de la vreo institutie a statului, vor putea fi ridicate luni, 19 august. La fel, obligatiile declarative de la jumatatea lunii sau raportarile contabile pentru primul semestru vor fi decalate pentru ziua de luni.

Zile libere in plus fata de cele legal acordate, o practica a guvernului devenita obisnuita in ultimii doi ani
Luna august are mai putine zile lucratoare, devreme ce, ziua de 15 august este zi libera legala, conform Codului Muncii. Aceasta sarbatoare legala face parte dintr-o lista de 12 zile in care angajatii romani beneficiaza de liber. Ultimii doi ani au obisnuit salariatii, cu precadere pe cei din sectorul bugetar, cu mini-vacante create ad hoc prin alipirea de o zi libera legala a zilelor lucratoare care o mai desparteau de weekend. Aceasta practica a fost initiata de guvernul Ungureanu, care prin HG numarul 370/2012 a declarat si ziua de luni, 30 aprilie 2012, zi libera, avand in vedere ca marti, 1 mai, era oricum zi libera legala, conform Codului Muncii. Calculand atunci si weekendul dinainte, bugetarii au beneficiat de o minivacanta de 4 zile. Practica a fost continuata de guvernul Ponta, de Craciunul si Revelionul de anul trecut, dar si de 1 mai anul acesta. Toate hotararile prin care guvernul decreta aceste zile libere in plus fata de cele legale contineau precizarea ca pot fi aplicate si in mediul privat, „in masura in care partenerii sociali stabilesc astfel”.