O buna parte se va vinde tot „la negru” si o mare parte va ramane „pe stoc” in gospodariile oamenilor
Productia de prune in Salaj depaseste orice asteptari anul acesta. Multi salajeni care au culturi de pruni sunt de aceeasi parere cu presedintele Asociatiei producatorilor de palinca din Salaj, Grigore Ardelean, si estimeaza ca productia de anul acesta este mult mai mare decat cea de anul trecut, care n-a fost nici ea deloc mica. Toate demersurile facute de asociatie pentru ca palinca, brandul reprezentativ al Salajului sa poata fi gasita pe rafturile magazinelor din tara si din afara nu s-au concretizat inca. Solutia propusa de asociatia este ca palinca sa fie trecuta din categroia bauturilor spirtoase in categoria produselor traditionale. „Noi, ca si asociatie, am facut tot ce se putea face”, spune Grigore Ardelean. „La intalnirea cu producatorii din regiunea de Nord-Vest din luna aprilie de la Satu Mare, intalnire la care a participat si vicepremierul Liviu Dragnea, i-am inmanat acestuia documentatia cu solicitarile noastre. Aceeasi documentatie am inaintat-o si la Prefectura judetului, si la absolut fiecare parlamentar in parte. Vorbim de o documentatie de opt pagini, in care demonstram ca ceea ce cerem este just”, spune Grigore Ardelean.
Toata lumea are de pierdut in situatia de fata
Presedintele Asociatiei palincarilor din Salaj mai spune ca atata timp cat nu se va modifica codul fiscal, si palinca ramane in categoria bauturilor spirtoase, nu a celor traditionale, nu doar micii producatori, ci si statul pierde foarte multi bani. Intrebat daca din luna aprilie si pana in prezent au primit vreun raspuns de la vicepremier, Grigore Ardelean spune ca nu, si a facut precizarea ca asteapta o rezolvare a situatiei lor, a producatorilor, din partea Prefecturii si a prefectului, ca reprezentant al guvernului in teritoriu. In prezent, dupa fiecare litru de palinca produs, ar trebui platita o acciza de 13 lei, daca produsul s-ar vinde legal. Grigore Ardelean aminteste ca incercarile Asociatiei de a fi introdusa palinca in categoria distilatelor din fructe si nu a spirtoaselor dureaza de 10 ani. Dar, spune el, „chiar daca nu se rezolva nimic in viitorul apropiat, palinca de Salaj n-o sa dispara. Nu are cum. Se va produce si se va vinde in continuare la negru, oamenii vor risca controale si amenzi, dar de produs tot vor produce”. „Nu este normal sa se intample asa, dar nu avem ce face. Patru membri din asociatia palincarilor salajeni au fost controlati de politia economica si li s-a facut dosar. Doi au platit amenda administrativa de opt milioane jumate fiecare, iar doi sunt inca in cercetari. Astea sunt riscurile la care ne expunem pentru ca nu putem minti tot timpul si nu avem voie sa facem cum ar fi corect si legal pentru noi”, explica Grigore Ardelean.
Antrepozitul fiscal nu-i o solutie
Depre antrepozitele fiscale, Ardelean spune ca acestea nu i-ar reprezenta suta la suta pe micii producatori si sintagma „produs traditional”. „Antrepo-zitul fiscal este o fabrica in toata regula, nu mai poti sa spui atunci ca produsul e facut dupa stilul lui badea Petre din nu stiu ce localitate”, precizeaza Grigore Ardelean. Concluzia pe care o desprinde Ardelean din toata situatia este ca sunt interese comunitare europene ca produsul salajean sa nu ajunga pe rafturile magazinelor, nici in tara, nici in strainatate, si sa le faca concurenta produselor lor deja existente in magazine.
Salajul a fost si este printre judetele cu cei mai multi producatori de palinca din tara. La nivelul judetului exista cateva sute de producatori. 115 producatori sunt inscrisi in Asociatia Producatorilor de Palinca Naturala din Salaj. Unii dintre acestia isi duc existenta din vanzarea acestui produs traditional.