Aproape 2.000 de salajeni au plecat la munca in strainatate prin intermediul agentiilor de recrutare de la inceputul acestui an, conform datelor furnizate de Inspectoratul Teritorial de Munca. Insa, in mod cert, numarul este rotunjit bine de cei care au plecat fara sa apeleze la firmele de recrutare si selectie. Vorbim aici de cei ajutati de familie sau de prieteni. Conform Legii Nr. 156 din anul 2.000, angajatorii care desfasoara activitate de selectie si plasare a fortei de munca in strainatate au obligatia de a depune trimestrial la Inspectoratul Teritorial de Munca (ITM) situatia persoanelor mediate si angajate in strainatate.
Potrivit datelor primite de la ITM Salaj, in cursul semestrului I al acestui an au depus situatia persoanelor mediate si angajate in strainatate un numar de cinci angajatori inregistrati ca avand societati cu obiect de activitate selectia si plasarea fortei de munca in strainatate. Datele inregistrate la ITM Salaj arata ca, in primul trimestru, numarul salajenilor angajati in strainatate in urma medierii a fost de 1.827.
Daca inainte de criza (2009), Italia si Spania se aflau in topul preferintelor emigrantilor romani, acum, marea majoritate a celor din judetul nostru care isi cauta un trai mai bun „dincolo” prefera Austria, Germania sau Statele Unite ale Americii (SUA). 1.511 persoane din judet care au apelat la ser-viciile firmelor de recrutare pentru munca in strainatate lucreaza ca muncitori necalificati in Statele Unite ale Americii (SUA), 303 sunt muncitori necalificati in Germania si 13 sunt in-grijitori de persoane in Austria.

Peste 75 la suta din cei care pleaca au sub 25 de ani
Datele prezentate de ITM Salaj la solicitarea Graiul Salajului arata ca, din totalul de 1.827 de salajeni care au plecat anul acesta la munca in strainatate prin intermediul agentiilor de recrutare, cei mai multi (1.399) sunt tineri sub 25 de ani. Principalele motivatii ale tine-rilor de a pleca la munca in strainatate sunt ofertele salariale mici din tara si lipsa locurilor de munca. Isi pun nadejdea in locurile de munca din strainatate.
Potrivirt datelor ITM Salaj, 201 tineri cu varste intre 25 si 29 de ani au plecat anul acesta la munca in strainatate prin intermediul agentiilor de recrutare din Salaj, 92 au varste intre 30 si 39 de ani, 105 – intre 40 si 49 de ani, 22 – intre 50 si 55 de ani, in timp ce doar opt persoane care au obtinut un job in alta tara au varste de peste 55 de ani.
Ministrul Muncii, Mariana Campeanu, declara in luna aprilie a acestui an ca somajul in randul tinerilor este o problema cu care se confrunta Romania si ca „oportunitatile de ocupare a unui loc de munca sunt tot mai limitateI. Statisticile la nivel national arata ca, in 2012, rata somajului in randul ti-nerilor cu varste intre 15 si 24 de ani (23 la suta) a fost aproape de patru ori mai mare decat somajul populatiei in gene-ral (6 la suta). Si in 2011, rata somajului in randul tinerilor cu varste intre 15 si 24 de ani a fost de 23,7 la suta. In Salaj, pana la data de 31 iulie a acestui an, s-au inregistrat in baza de date a Agentiei pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM) Salaj, peste 600 de absolventi din cei aproxmativ 2.200 ai promotiei 2013. Ne intrebam cati dintre ei vor alege drumul strainatatii?

Salarii mult peste cele din tara
Veniturile medii pe care le obtin romanii in strainatate sunt cuprinse intre 600 si 1.500 de euro pe luna. Insa cel mai bine remunerati sunt romanii care lucreaza in inginerie sau sectorul medical, castigand in medie peste 1.500 de euro lunar pentru inceput. In aceste domenii, medicii specialisti si inginerii pot ajunge sa primeasca salariu de pana la 7.000 – 8.000 de euro lunar. In domeniul hotelier si turism, salariul mediu in Europa este de 800 de euro, iar in transporturi ajunge pana la 1.200 de euro lunar. Si in agricultura se castiga bine, comparativ cu tara noastra, veniturile ajungand la 1.100 de euro pe luna. Bani mai putini primesc muncitorii necalificati (aproxi-mativ 600 de euro pe luna) si persoanele care desfasoara activitati de ingrijire de personal (550 de euro pe luna).