Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) Salaj a initiat o campanie pentru prevenirea violentei in familie, ca urmare a cresterii alarmante a cazurilor si a consecintelor pe care le are dezvoltarea psiho-sociala a celor afectati. Campania „Esti abuzat? Cunoaste-ti drepturile!” se desfasoara in perioada iulie-noiembrie si este coordonata de o echipa intersectoriala locala Salaj, constituita din membri ai institutiilor partenere implicate in campanie. Din echipa intersectoriala Salaj fac parte reprezentanti ai DGASPC, ai Inspectoratului de Politie Judetean (IPJ), ai Inspectoratului de Jandarmi Judetean (IJJ), ai Directiei de Sanatate Publica (DSP), ai Inspectoratului Teritorial de Munca (ITM), ai Inspectoratului |colar Judetean (ISJ), ai Medicinei Legale, ai Directiei de Asistenta Sociala Comunitara (DASCU), ai Serviciului de Probatiune de pe langa Tribunalul Salaj, dar si doua organizatii non-guvernamentale – Filantropia Porolissum si Asociatia |anse Egale pentru Femei si Copii -, a spus inspectorul de la Compartimentul Violenta in Familie, din cadrul DGASPC Salaj, Monica Katona.

A crescut numarul cazurilor inregistrate
Inspectorul DGASPC, Monica Katona, a subliniat ca numarul violentelor si abuzurilor in familie a crescut de la 60, cat era in 2011, la 100 de cazuri, in 2012. Pana in luna martie a acestui an, la DGASPC Salaj au fost sesizate opt cazuri de violenta si abuz in familie. In 2011, au fost 22 de cazuri de violenta psihologica sau neintelegeri in familie, 20 de cazuri de violenta fizica, patru abuzuri sexuale si 14 cazuri de neglijenta in familie. In 2012, topul a fost condus de sesizari legate de neglijenta in familie, inregistrandu-se 37 de astfel de cazuri, 35 de cazuri de violenta psihologica, 20 de cazuri de violenta fizica si sapte cazuri de abuz sexual si tentativa de viol. In acest an, la DGASPC au fost raportate cinci cazuri de neglijenta in familie, o agresiune sexuala si una psihologica, plus un abuz fizic, a specificat Monica Katona.
Statisticile privesc exclusiv implicarea copiiilor in problemele sesizate la DGASPC Salaj. Cazurile de violente si abuzuri in care sunt implicate persoane adulte sunt preluate de politsti, jandarmi si solutionate de instantele de judecata.

Salajul nu are un adapost pentru copiii agresati in familie
Monica Katona spera ca prin aceasta campanie salajenii vor constientiza consecintele pe care le produce violenta si abuzul in familie. Inspectorul Katona indeamna mamele ale caror copii au trecut prin asemenea experiente sa reclame imediat orice violenta sau abuz. Monica Katona recunoaste faptul ca cei care sufera astfel de traume traiesc un chin prelungit. Amana sesizarea autoritatilor de teama ca nu au unde sa locuiasca. Monica Katona sustine ca judetul nostru nu are un adapost pentru victime. In cazuri exceptionale, copilul este preluat de centrul de primiri in regim de urgenta, in baza unei ordonante presedintiale, care se comunica la Bucuresti. In 24 de ore, copilul ajunge la centrul de primiri, unde poate sta maxim un an de zile, sau pana cand instanta decide in cazul lui. Centrul se afla la etajele superioare ale cladirii in care functioneaza asociatia Speranta, pentru copii cu handicap. La primul etaj este centrul de zi, unde ajung copii cu situatii materiale precare. Un etaj mai sus sunt adapostiti copiii strazii si copiii agresati mai mari de trei ani. Pentru copii pana in trei ani exista Centrul de Primiri Urgente din Cehu Silvaniei, unde sunt cazate foarte multe persoane. Aici, parintii si-au adus copii pe care nu i-au putut intretine financiar. „Noi avem datoria sa nu lasam copiii pe drumuri”, spune inspectorul Katona. „Exista si un centru pentru copiii sugari, tot in Cehu, unde ajung cazurile urgente. Pot sta aici maxim sase luni de zile”, informeaza Monica Katona.

Telefonul Copilului
Inspectorul pentru violenta in familie spune ca victimele pot sesiza abuzuri si violente la numarul 983, o linie de telefonie speciala la Asociatia Telefonul Copilului. Sediul acesteia este secret, pentru ca agresorii sa nu afle cine a facut sesizarea. Noi nu divulgam nicio informatie, spune inspectorul. Obiectivul campaniei salajene pentru violenta in familie isi propune ca persoanele abuzate sa fie sensibilizate, sa invete sa isi cunoasca drepturile. Monica Katona vrea sa extinda campania impotriva violentei in familie in Jibou, |imleu Silvaniei si in comunitatile de romi.
Echipa intersectoriala salajeana, implicata in campania pentru prevenirea violentei in familie a fost constituita prin Hotararea Consiliului Judetean, in baza Legii 49 din ianuarie 2011. Membrii echipei se intalnesc in fiecare luna pentru a prezenta situatia si rezultatele si pentru a propune solutii.
Un raport al Asociatiei Telefonul Copilului arata ca in 2012 s-au inregistrat 28 de sesizari. Monica Katona recunoaste ca, din cazurile sesizate, unele sunt infirmate pe parcursul anchetei. De asemenea, este de parere ca numarul cazurilor de abuzuri si violente in Salaj este mai mare, subliniind ca statisticile se bazeaza numai pe cazurile raportate, dar exista un numar insemnat al cazurilor care nu ies la lumina.