Potrivit informatiilor primite de la reprezentantii Directiei de Sanatate Publica (DSP) Salaj, anul trecut, in Salaj s-au inregi-strat 108 cazuri noi de hepatita, reprezentand 0,45 de cazuri la mia de locuitori, din care 98 de cazuri de hepatita A, cinci cazuri de he-patita B si un caz de hepatita de tip C.
In 2011, in Salaj s-au inregistrat 119 ca-zuri noi de hepatita. Asta inseamna 0,55 de cazuri la mia de locuitori. Dintre acestea, 113 sunt cazuri de hepatita de tip A, trei cazuri de hepatita de tip B. Tot in 2011, judetul nostru a fost pe locul II la nivel de tara in ceea ce priveste incidenta inregistrata. Pe primul loc a fost Satu-Mare.
Ligia Marincas, directorul executiv al Directiei de Sanatate Publica (DSP) Salaj, a declarat vineri pentru Graiul Salajului, ca „DSP-ul actioneaza permanent pentru prevenirea hepatitei”. Potrivit acesteia, judetul nostru se afla la limite normale privind numarul cazurilor de hepatita, in comparatie cu alte judete.
Din datele pe care le-am primit de la Directia de Sanatate Publica (DSP) Salaj nu reiese numarul total de bolnavi la nivelul judetului, doar numarul de cazuri noi de hepa-tita. Insa, intr-un articol aparut in cotidianul Romania Libera, in 2011, se arata ca cifrele hepatitei sunt, intr-adevar, ingrijoratoare. „Romania, cu o populatie de 21 de milioane de locuitori, are aproape un milion de persoane infectate cu virusul hepatitei B si circa 800.000 cu virusul C”, se arata in articol.
Povara bolii in Europa
In Europa, aproximativ 14 mili-oane de persoane au fost infectate cronic cu hepatita cu virus B (VHB) si alte 9 milioane cu hepatita cu virus C (VHC), comparativ cu 1,5 milioane infectate cu HIV. 36.000 de persoane mor anual din cauze legate de he-patita B si 86.000 din cauza hepatitei C. Cercetarile medicilor specialisti demonstreaza ca prevalenta hepatitei cu virus C (HVC) in randul populatiei generale variaza de la 0,4 la suta in Suedia, Germania si tarile de Jos, la peste 2-3 la suta in unele tari medi-teraneene. Incidenta HVC in 2007 a variat intre 36,7 cazuri la mia de locuitori – Irlanda, la 0,05 cazuri la mia de locuitori – Grecia. In privinta he-patitei virale acute, hepatita A (HVA), incidenta globala a scazut in ultimii 10 ani de la 15,1 la mia de locuitori in 1996 la 3,9 la mia de locuitori in 2006. Desi in scadere, infectia cu VHA re-prezinta in continuare o reala amenintare de sanatate publica in Regiune, cu potential de focare, precum experienta din Cehia, Letonia si Slovacia in 2008. Hepatita virala E (HVE) este responsabila pentru mai putin de cinci la suta din cazurile de hepatita acuta in Europa de Vest.
Incidenta hepatitei virale tip A in anul 2011 a fost 11,6 cazuri la mia de locuitori, cu 13,9 la suta mai mica fata de 2010, cand Romania ocupa locul trei in ierarhia incidentelor inre-gistrate in Uniunea Europeana.
Ieri, 28 iulie, a fost celebrata Ziua Mondiala de Lupta Impotriva Hepatitei., sub sloganul „Hepatita prezinta potential letal: sa o cunoastem, sa ne protejam, sa o combatem!”. Prima ce-lebrare a unei zile internationale pri- vind hepatita a fost organizata de Alianta Mondiala pentru Hepatita (WHA), in data de 19 mai 2008. Ca urmare a succesului acestei initiative, Adunarea Mondiala a Sanatatii din mai 2010 a stabilit ca 28 iulie sa fie marcata in fiecare an drept Ziua Mondiala de Lupta impotriva Hepatitei. Scopul campaniei din 2013 este trecerea de la constientizare la angajament si actiune ferma adresata epidemiei ascunse a hepatitelor virale, iar cateva dintre mesajele-cheie ale campaniei la nivel international sunt: „Hepatitele sunt mai periculoase decat se crede, provocand peste un milion de victime in fiecare an”; „Hepatitele nu fac discriminare de varsta, etnie si statut social: pe glob, 500 de milioane de oameni din toate culturile sunt infectati cu virusuri hepatice”; „Timpul nu asteapta. Trebuie actionat acum pentru protejarea generatiilor viitoare”.
Cat de grave sunt hepatitele A, B si C
Hepatita A, numita si hepatita mainilor murdare, se transmite cu usurinta in conditii de igiena precare.
Hepatitele B si C se transmit: pe cale sexuala, prin relatii sexuale neprotejate cu persoane infectate cu virusurile hepatice B respectiv C, pe cale parenterala prin obiecte sau instrumente contaminate, utilizarea in comun a seringilor de catre utilizatorii de droguri injectabile, dar si pe care verticala de la mama la fat.